Viidennessä luvussa kerrotaan pääasiassa Look at That –pelistä.

Video aiheesta

Kolmas tapaaminen alkaa taas harjoituksilla, joissa koirat rauhoittuvat. Varsinainen uusi asia on muuttaa koiran suhtautuminen reaktioita aiheuttavaan esineeseen, tapahtumaan tai toisiin koiriin. Ideana on muuttaa koiran tunnetilaa. Pamela J. Reid julkaisussa Untold Secrets of Pavlov´s Lab: Getting Rid of Bad Behavior by Reawrding It.

Video Pamelan aggressioluentosta.

Pamelan ideana on totuttaa aggressiivinen koira muihin koiriin niin, että koira saa katsoa aggressiota aiheuttavaa kohdetta ensin etäältä ja koiran tunnetila muutetaan naksuttelun ja palkkioiden avulla. Ideaa on kehitetty eteenpäin, ja samalla tavalla toimitaan reaktiivisten koirien kanssa. Myös vilkkaita koiria/kaikkia rakastavia totutetaan ympäristön häiriöihin samalla tavalla. Look at That -pelin tunnetilan saa muuttumaan.

Yleensä koirat on pyritty saamaan kontaktiin ja katsomaan vain omistajaan, vaikka ympäristössä olisi mitä. Aggression, pelon tai innostuksen kohde ei kuitenkaan häviä, vaikka koira olisikin kontaktissa ja hallinnassa. Vaikka koira toimisi uhan läsnäollessa, niin koira stressaa tilannetta.  Look at That -pelissä koira totutetaan ympäristössä oleviin asioihin. Yleensä koiran omistajakin rentoutuu, kun koira saa katsoa kohdetta. Yleensä omistaja on stressannut asiaa ja hävennyt, kun koira ei keskity omistajaan vaan ympäristöön.

Masseterin käsittelykurssilla on juttua samasta aiheesta: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2015/04/kasittelykurssin-antia

"Klassisen ehdollistamisen avulla pelkoja voidaan vähentää tai poistaa: vastaehdollistaminen ja siedättäminen ovat työkaluja tähän. Lopputavoitteena onkin, että ärsyke joka laukaisi ennen pelkoa muuttuu koiralle vihjeeksi halutun toiminnon suorittamisesta ns. autowatch.

Vastaehdollistamisen kaltaista menettelyä kannattaa käyttää myös yli-innokkaiden koirien kanssa!"

Jos idea kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea viides luku. Viidennessä luvussa on paljon esimerkkejä, millaisissa tilanteissa peliä on käytetty ja miten koirien käytös muuttuui. Lisäksi pelin opettaminen selitetään vaihe vaiheelta. En kertonut opetusvaiheessa, video selittää sen selkeästi.

Masseterin artikkeli aiheesta: http://www.masseter.fi/artikkeleita/kannusta-katsomista.html

Parallel games

Lisäksi koiran on tärkeä käsitellä kiihdyttävästä kohteesta saatavia tietoja. Tähän tarkoitukseen käytetään Parallel-peliä. Pelin nimen mukaisesti kaksi koiraa kulkee rinnakkain. Leslie käyttää välissä samaa ristikkoaitaa, jolla hän erottaa harjoittelevan koiran muista koirista. Harjoitusta käytetään koirille, jotka eivät pysty työskentelemään jos toinen koira on suorassa kosketuksessa. Parallel-pelin avulla koira oppii työskentelemään rennosti, vaikka toinen koira on lähistöllä.

Marvin kiihtyy helposti, jos toista koiraa palkataan lelulla, näistä ideoita saisin varmasti apua tähän ongelmaan.