Forssan Palveluskoirat kaavailee pelastuskoiratoiminnan aloittamista Forssan seudulla. Forssan kaupungintalolla pidettiin infotilaisuus 28.2.2014. Paikalla oli Vapepan edustajia sekä Seppo Ruuska, Anne Perko ja Tarja Sirola. Kuuntelijoita oli paikalla 20. Järjestelyistä vastasivat Minna Rauhaniemi ja Maija Kivinen.

PELASTUSKOIRATOIMINTA

Viranomaisten voimat eivät aina riitä jos joku on kadoksissa. Silloin vapaaehtoisten apu on tarpeen. Suomessa on ainutlaatuinen auttajien verkosto, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa. Koirajärjestöt valmentavat ohjaajia ja koiria etsintätehtäviin. Pääosa kursseista on ilmaisia, jostain peritään nimellinen kulukorvaus.

  • Forssassa on ollut kahdeksan etsijäkoiraa, nyt vain kaksi, kertoo Seppo Ruuska. Ruuska on kouluttanut pelastuskoiria jo neljänkymmen vuoden ajan. – Ensin koulutimme rauniokoiria, mutta Suomen kallioperä on niin luja, että maanjäristyksien aiheuttamat tuhot ovat harvinaisia. Siksi nykyään pääpaino on maastoetsinnöissä, sillä marjastajia ja dementikkoja eksyy metsään vuosittain. Etsinnöissä hyödynnetään sekä jälki- että hakukoiria.
  • Työtä tehdään aina omaisille ja kadonneen löytämiseksi ja etsintöihin lähdetään vasta, kun poliisi pyytää apuun. Vapepalaisilla on vaitio-olovelvollisuus eli etsintävaiheen kulkua ei päivitellä Facebookiin tai laverrella lehdistölle. Pelastuskoiratoiminta ei sovi minä ja minun koirani –tyyppisille ohjaajille, vaan ohjaajan on oltava yhteistyökykyinen ja kuunneltava ohjeita. Lisäksi omat puutteet on tunnustettava rehellisesti, Seppo muistuttaa.
  • Avukseen saa suunnistajan, joka kulkee jälkikoiran takana. Tosin suunnistusta kannattaa opetella itsekin. Lisäksi tarvitaan ensiaputaitoja ja viestintätaitoja. Kannattaa aina muistaa, että etsittävä voi olla kuollut, eli vastassa voi olla mitä tahansa, Seppo listaa vaatimuksia.

Seppo muistuttaa, ettei ketään syrjitä rodusta tai roduttomuudesta johtuen. Lisäksi toimintaan ovat tervetulleet kaikki kerhosta tai liitosta riippumatta. Toiminta on sitovaa, mutta kuitenkin vapaaehtoista eli kuumeessa ei tarvitse lähteä etsintöihin eikä karata alttarilta jälkiliinan päähän.

026.JPG

Terve, peloton ja koulutettavissa

– Pelastuskoira on terve, peloton hyvähermoinen, ohjattavissa ja koulutettavissa. Lisäksi koiran pitää sietää muita koiria, Anne Perko kertoo. – Rodulla ei ole merkitystä, mutta koiran pitää pärjätä Suomen ilmastossa ja pitkäraajaisen koiran on helpompi liikkua maastossa. Tosin pikku koirat ovat hyviä raunioilla, sillä ne pujahtavat pieniinkin sokkeloihin ja putkiin. Ehdoton edellytys on hyvä hajuaisti.

Pelastuskoira voi etsiä kadonnutta joko maavainuisesti jäljestäen reittiä, jota kadonnut on kulkenut tai etsimällä hajua kadonneesta ilmavainun avulla. Jäljestäessään koira seuraa ihmisten askelten murtaman maanpinnan muodostamaa hajuvanaa. Hakukoira etenee maastossa ohjaajan käskyjen mukaisesti ja etsii ilmavirrasta eksyneen ihmisen ominaishajua. Hakukoiraa voidaan käyttää myös alueella, jossa on liikkunut paljon ihmisiä. Hakukoira ilmaisee löytäneensä etsityn joko haukkumalla löydetyn luona tai ilmaisurullan avulla.

030.JPG

Vaativa koulutus

Pelastuskoiralle koulutetaan tottelevaisuus ja maastot kuntoon. Maastot sisältävät jälki-, haku- ja rauniokoulutusta. Lisäksi koulutukseen kuuluu rakennus-, vesistö- ja esinekoulutusta. Kun peruskoulutus on kunnossa ja kokeet läpäisty, koulutuksen pääpaino siirtyy etsintäkoulutukseen.

Vaikka koulutus on vaativaa, koiralla tulee olla aina kivaa. Useimmat koirat syttyvät jo pelastusvaljaiden näkemisestä ja niin sen pitää ollakin.

  • Tää oli kivaa! sanoisivat koirat.

031.JPG

 

032.JPG

Lähteitä ja lisätietoja.

Vapepa: www.vapepa.fi

Suomen Palveluskoiraliitto www.palveluskoiraliitto.fi

 

HUOM! Forssassa järjestetään etsinnän peruskurssi Etsinnän peruskurssi Forssassa 26. -27.4.2014

Kurssille ei oteta koiria mukaan!

http://vapepa.fi/toimikunta/forssan-aluetoimikunta

https://www.facebook.com/pages/Vapepa-Forssan-alue/379244955506218?fref=ts

HUOM!

Pelastuskoiran koulutus- luento 29.3. klo 10.00 Hallilla Luennoitsijana Annika Himanen. Luento on suunnattu kaikille pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneille ja sitä harrastamaan aikoville. Luento on maksuton. Ilmoittautumiset: [email protected]

 

002.JPG