WP_20161002_14_40_28_Pro.jpg

Radan teon opettelua. Ensin maalitolpat, sitten 50 metrin poiju. Sitten 30 metrin keskilinjalle esim. Mehukatti-poiju 30 keskilinjalle ja siitä mitataan 30 metrin poijut paikoilleen. Mehukatti merkki pois. Kiikarien käyttö pakollista (tai ainakin vahvasti suositeltavaa.) Laituri ei toki kuulu tuohon. Kuvassa 30 metrin poijut näyttävät olevat aika lähellä toisiaan, ilmeisesti kuva hämää.

Osa nykyisistä rannoista jää pois käytöstä, sillä riittävän suurta koealuetta ei pysty tekemään. Lisäksi uusissa säännöissä sanotaan, että koiran on pystyttävä itse nousemaan pois vedestä. Vaade rajaa ainakin yhden rannan pois käytöstä, toki sinne voi rakentaa jonkinlaisen apurakennelman.

Poijuja myydään ilmeisesti vain savonlinnalaisessa verkkokaupassa. Kuvassa 50 metrissä olevia keltasia ei myydä missään, mutta 30 metrissä näkyviä punaisia siis saa. Tilaan itse sellaisen/sellaiset jossain vaiheessa.

Sääntöjen mukaan maalitolppien on oltava selvästi erottuvat ja vähintään metrin korkeudelta vedestä. Kuvassa olevan laisia maalitolppia on suht monella kerholla ja ne on havaittu hyväksi. Muitakin hyviä ratkaisuja on, mutta toivomus olisi, että tolpat nousevat itse pystyyn.

WP_20161002_14_41_24_Pro.jpg

Koulutus pidettiin Ladun majalla, oli kiva paikka. Paikalla oli 18 tuomaria, eli kaikki ylituomarit jatkavat ja venetuomareista lopettaa kolme. Lista on julkaistu Facebookin Vesipelastus-ryhmässä ja yhtestiedollisen listan voi tilata Liinalta.

Uudet säännöt ja liikekaaviot löytyvät http://www.suomenlandseeryhdistys.fi/9  En kirjoita kaikista liikkeistä, vaan niistä, jotka muuttuvat ja sitä myöden käytiin kokeissa läpi.

Osassa liikkeissä vene soudetaan joko oikealla tai vasemmalla olevalle 30 metrin poijulle. Ylituomari saa päättää kummalle, mutta kaikille koirille samaan.

Jos koiralla on valjaat, hukkuva tarttuu vain toisesta lenkistä. Itse olin tästä eri mieltä, minusta tulisi suosia "oikeaa pelastustapaa", mutta valtaosa ajatteli asiaa kokeen kannalta eli vain yhdestä siksi, että olisi sama tilanne jos koira vetää hukkuvaa dummylla. Suomessa vesipelastusta ajatellaan vain kokeina.

Veneessä ei tarvitse olla hyppymattoa, mutta jos veneessä on kantokahvoja yms, niin maton pitää olla niiden päällä tai kahvat pitää teipata. (Näin on toimittu nytkin, itse olen muutamassa kokeessa pyytänyt pyyhettä yms suojaksi.)

Pelastusrenkaan kokohaarukkaan mahtuu kaksi erikokosta pelastusrengasta. Jos kerholla on vain toinen, sitä käytetään kaikissa liikkeissä. Jos kerholla on kahta kokoa, toista voidaan käyttää viennissä/noudossa ja toista hukkuvan pelastamisessa.

JUN-luokka

JUN-luokan ikäraja nousi entisestä 6 - 12 kuukaudesta 9 - 15 kuukauteen. Ikärajan nosto oli Kennelliiton toive, sillä puolivuotiaita pentuja ei haluta kisoihin. 12-kuinen nöffi tai lansu voi osallistua joko JUN- tai ALO-luokkaan. Jos koira on jo osallistunut ALO-luokkaan, se ei sen jälkeen voi osallistua enää JUN-luokkaan.

JUN-luokkaan voi osallistua/ottaa osallistujia, vaikkei sitä olisikaan anottu. Puhuimme sopivasta määrästä ja kaksi lienee maksimi jos virallisiin luokkiin osallistuu täysi määrä koiria. Tosin enempää tuskin olisikaan tulossa. Puhuimme myös siitä, miten JUN-koirat numeroidaan.

-> Ei vakiintunutta tapaa. Voivat olla 1 ja 2 ja viralliset luokat alkavat kolmosesta. Jos numerolappuja on vain 14, JUN-koiria ei ole pakko numeroida. 

 

ALO/SOVE-luokat

Jatkossa sove-kertoja on kolme entisen kahden sijaan. Iso parannus! Jos on osallistunut vanhojen sääntöjen aikana kaksi kertaa soveen, ja hylätty, saa uusien sääntöjen aikana osallistua vielä kerran. Tai jos on osallistunut kerran, jäljellä on vielä kaksi kertaa.

Aikaisemmin yhteen kokeeseen sai ottaa vain kolme sove-koiraa, jatkossa rajoite poistuu ja kokeissa voi olla vaikka 14 sove-koiraa.

Liikkeet pysyvät samana, mutta 30 metrin poijut ovat vinossa linjassa. Veneestä hyppy alkaa 50 metristä, eli silloin linja on suora. Hukkuvassa hukkuva putoaa suoralle linjalle (ja soudetaan hiukan matkaa kohti 50 metrin poijua). Vinot linjat tulevat siis vientiin ja veneen hakuun.

Sovessa/alossa vientiesine on ohjaajan oma ja jatkossa esineen vientipituus on määrätty 40 senttiin. (Ennenkin pituusraja oli sama, mutta ei ollut säännöissä vaan tuomaripalaverin päätös.) Jatkossa ei enää hyväksytä köydellistä leputtajaa vientiesineeksi, jos yhteispituus on yli 40 senttiä. Alle 40-senttinen leputtaja toki käy ja vaikkapa lasten pelastusliivit.

Uusissa säännöissä sanotaan, että ohjaaja saa ottaa esineen vastaan, kun ylettyy siihen. (Ennen osa ylituomarista halusi tätä käytäntöä, osa halusi, että venetuomari antaa luvan.) Mutta siis jatkossa ei anneta erillistä lupaa.

Veneen noudossa venetuomari antaa luvan köyden antamiseen kuten ennenkin.

AVO-luokat

Avoimeen luokkaan tulee uusia liikkeitä ja nimikkeet vaihtuvat.

Ensimmäinen liike eli Uinti ja veneen nouto 50 m pysyy samana.

Toinen liike muuttuu, samoin nimike. Pelastusrenkaan vienti 30 m. Arvottavat esineet poistuvat ja niiden tilalle tulee pelastusrenkaan vienti. Lisäksi liike päättyy veneelle. Jos koira tarttuu pelastusrenkaan kiinteisiin osiin (rengas ja tai sen köydet) koira saa miinuspisteitä ( - 5 pistettä). Keskustelimme tosi paljon siitä, että tuleeko miinus viisi jokaisesta kerrasta, kun koira tarttuu renkaaseen (sama käytäntö kuin voin vientiköydessä) ja mitä jos koira pitää koko ajan rengasta suussaan. Muistelen, että päädyimme siihen, että jokaisesta tarttumisesta saa miinus viisi, eli periaatteessa koiran kannattaa pitää rengasta suussa koko ajan, jos tarttuu siihen kerran. En mene valalle tästä, voi olla, että muistan väärin. -> Tähän tietoon ei siis saa luottaa!

Ohjattu veneen nouto 30 m

Ohjatussa veneen noudossa toisessa veneessä on kaksi ihmistä, toisessa yksi. Vain toisessa veneessä on köysi. Köyttä ei saa näyttää koiralle, mutta köyden antaja saa kutsua koiraa kerran rannalla samoin kuin vienneissä. Köysi ojennetaan pystyssä. Vene viedään samalle poijuille kaikille koirille.

Hukkuvan pelastaminen 50 m veneestä käsin

Periaatteessa sama kuin entinen VOIn hukkuvan, mutta nyt 30 metrin poijua hyödynnetään linjassa pysymiseen eikä enää soudeta lähtövaiheessa rantaan päin. Koira hyppää laidalta eikä keulasta.

VOI-luokka

Voissa kaksi ensimmäistä liikettä pysyvät samana, mutta vaihtavat paikkaa. Lisäksi pudotuksista ei enää tuomita nollaa, vaan miinus 10. Kumpikin on hyvä parannus.

Vienneissä käskysanat ovat vapaasti valittavia.

Kolmas liike on Pelastusrenkaan nouto toiselta veneeltä veneestä lähtien 30 m. Entinen vientiliike muuttuu siis noudoksi, ja enää ei saa päättää itse esinettä vaan kaikki käyttävät rengasta. Myös rantaan on pidempi matka, samoin toki veneiden etäisyys on pidempi kuin ennen.

Hukkuvan pelastaminen pelastusrenkaalla 30 m. Pelastusrenkaan narun saa antaa kaksinkerroin (pätee toki myös AVON vientiin). Hukkuvan kädet ovat vedenpinnan alapuolella, kun koira lähestyy hukkuvaa. Turvallisinta on opettaa koira kiertämään, silloin hukkuvalla on enemmän mahdollisuuksia saada renkaasta kiinni.

Vesipelastusvalio

Vesipelastusvalioon vaaditaan näyttelytulos (H), ja se oli aikaisemmin 15 kk. Kävin Marvinin kanssa noutajien päänäyttelyssä, kun Marvin oli 18-kuinen. Saimme H, ja olin todella ylpeä, sillä Marvinin lisäksi vain kaksi muuta käyttistä sai silloin H:n. Kului muutama kuukausi ja vuosi vaihtui. Kennelliiton sivulta löytyi tieto, että ikäraja on 24 kk. Hiukkasen otti päähän....

Asiaa on nyt selvitelty, ja Kennelliiton mukaan rotujärjestöt ovat halunneet ikärajaksi 24 kk. Muissa lajeissa ikäraja on alempi. Kumpikaan rotujärjestöstä ei ole moista halunnut. Nf-yhdistys päätti jo aikaisemmin, että ikäraja lasketaan ja landseeryhdistys tekee pian saman päätöksen. Sitten päätökset ilmoitetaan Kennelliittoon, ja ikärajan muutos takaisin aikaisempaan toteutunee.

Kaavakkeet

Voi-luokan uusi kaavake. Voissa vanhoja kaavakkeita ei voi käyttää, sillä pistemäärät muuttuvat. Voissa tulokseksen saa jatkossa 65 pisteellä kuten muissakin luokissa. Lisäksi kaikista neljästä liikkeestä saa 25 pistettä. Voissa kahden ensimmäisen liikkeen järjestys muuttuu ja kaksi viimeistä liikettä muuttuvat kokonaan.

WP_20161004_09_09_10_Pro.jpg

 

Uusi AVO-luokan kaavake. Ensimmäinen liike pysyy samana, kaksi seuraavaa muuttuvat sekä suoritustavaltaan että liikkeinä, hukkuvan pelastaminen muuttuu liikkeenä, mutta nimi pysyy samana.

WP_20161025_10_32_21_Pro.jpg

Lisäksi kokouksessa oli juttua, että vepessä ei ole koskaan jouduttu käyttämään aggressiivisen koiran kaavaketta. llmeisesti aggressiiviset koirat karsiutuvat pois jo ryhmiä koostaessa, sillä koira joutuu tekemisiin treeneissä vieraiden ihmisten kanssa. Lisäksi vepessä ei ole ryhmäliikkeitä ja suoja-alue on suhteellisen iso, joten koirien keskinäiset kahinat on saatu karsittu pois.  

___________________________________________________________________________________________

Nyt nautin Kisun kanssa Broadchurch-sarjan toisesta tuotantokaudesta: on näemmä ilmaantunut Netflixiin.

WP_20161001_23_12_58_Pro.jpg