Äitini ja Mauno elävät yhdessä. Äitini tekee valtaosan aloitteisesta, mutta Mauno ehdottaa ulosmenoa ja leikkimistä. Mauno ei koirana osaa kostaa, eli Maunon ongelmakäytös ei ole kostoa kodinvaihdosta tai vaikkapa siitä, että äitini ei aina tee niin kuin Mauno haluaisi. Mauno nukkuu päivälläkin. Monet lemmikkikoirat nukkuvat 14–16 tuntia (Telkänranta 2016: 74 ).

Maunolla ei ole varsinaista stereotyyppistä käytöstä, vaan Mauno pystyy lopettamaan paimentamisen. Corgeilla ei ole todettu stereotyyppistä käytöstä tai ainakaan en löytänyt aiheesta yhtään kirjoitusta tai videota.

”Meillä ei kenelläkään neljästä tälläistä ole ollut”, vahvistaa eläinkouluttajaksi opiskeleva corgisti.

 

”Ainoa mikä tulee mieleen on maassa piehtaroiminen mitä oma koirani tekee. En tiedä, johtuuko käytös mahdollisista jumeista selässä vai tekeekö se sitä ihan vaan omaksi ilokseen”, kuvailee pitkänlinjan corgiharrastaja. Kyseessä ei ole stereotyyppinen käytös, vaan ilmeisesti koira pyrkii helpottamaan olotilaansa tai hieromaan itseensä voimakkaita tuoksuja.

Mauno murisee muille koirille eli ilmeisesti Mauno pelkää muita koiria ja on huomannut, että murisemalla muut lähtevät pois. Todennäköisesti Mauno ei ole saanut herkkyyskausina tarpeeksi koirakontakteja eikä osaa lukea hyvin muiden koirien elekieltä. Herkkyyskauden jälkeen koiraa ei voi enää sosiaalistaa, vaan kyseessä on siedättäminen (Parkkisenniemi 2016: luento). Corgi on lyhytjalkainen rotu, ja voi olla monesta muusta koirasta oudon näköinen. Corgien jalostuksentavoiteohjelmassa olevan käyttäytymisosion perusteella joka viidennellä corgilla on ongelmia muiden koirien kanssa. Corgeilla on jonkin verran luustovikoja ja mahdollisesti nivelrikkoa, joten kyseessä voi olla kipukäytös.

Mauno on asunut ennen Helsingissä ja nyt Mietoisissa. Mietoisissa koiratapaamisia ei tule yhtä usein, ja toisaalta maaseudulla on tilaa väistää vaikka toiselle puolelle tietä. Lisäksi Mauno on saanut katsoa muita koiria ensin kaukaa ja saanut ruokapalkan tai päässyt pois tilanteesta. Muille äriseminen on poistunut melkein kokonaan vuodessa. En osaa sanoa, onko Maunon käytös johtunut pelko- vai kilpailuaggressiossa. Äiti ei tarkkailut koiran elekieltä sen kiskoessa ja räyhätessä muille koirille, vaan keskittyi koiran käsissä pitämiseen, oikean etäisyyden pitämiseen ja oikea-aikaiseen palkkaukseen. Käytös on melkein kokonaan sammunut, emmekä halua provosoida koiraa murisemaan muille elekielen tarkkailua ja rotuesseetä varten.

Telkänrannan Eläin ja ihminen: Mikä meitä yhdistää? –kirjassa kerrotaan aivopuoliskoista: useimmat nisäkkäät käsittelevät vaaratilanteet oikealla aivopuoliskolla, johon kulkee enemmän hermoratoja vasemmasta silmästä. Siksi monet nisäkkäät haluavat pitää vaaralliset kohteet vasemman silmän havaintokentässä. Esimerkiksi hevoset voivat reagoida voimakkaammin vieraaseen ihmiseen, jos ihminen on hevosen vasemmalla puolella. Samaa ideaa on mietitty eläinlääkärikammoisten koirien kanssa: eläinlääkäri voi lähestyä koiria niin, että koirat näkevät eläinlääkärin oikealla silmällään. (Telkänranta 2016: 83–84.) Äitini testaa asiaa marraskuun aikana, eli pyrkii tekemään pakolliset hoitotoimenpiteet koiran oikean silmän näkökentässä ja kävelyttää Maunoa ulkoa niin, että muut koirat oat Maunon oikealla puolella. Äiti tarkkailee myös, kumpaan suuntaan Maunon häntä heiluu eri tilanteissa. Iloisen ja toiveikkaan koiran häntä heiluu oikealle puolelle ja huolestuneen tai pelokkaan vasemmalle puolelle (Telkänranta 2016: 86).

Mauno näykkäisi äitiäni muutaman viikon päästä kodinvaihdosta, kun äitini kuivasi koiraa. Tapahtumasarja on malliesimerkki kipukäytöksessä, jossa kipeään paikkaan koskemisesta seuraa näykkäisy. Tosin mitään fyysistä vikaa ei ole löytynyt.

Koiran kunto ja yleiskunto on kohonnut, ja stressaavat lapset poistuneet elinympäristöstä. Lisäksi Maunon elämänlaatu on parantanut eli Mauno saa paljon lenkkejä, se saa etsiä ruuan pihalta ja sisältä ja Maunon kanssa on aloitettu nose work –treenit. Maunon on alkanut leikkiä erilaisilla kohteilla ja leikkimistä pidetään yhtenä onnellisuuden mittarina. Syömiseen sisältyy kaksi erillistä mielihyvänlähdettä: odotus ja syöminen (Telkänranta 2015: 87). Kun koira saa ruuan useampana eränä, koiralle tarjoutuu samasta ruokamäärästä enemmän mielihyvää. Itse etsiminenkin tuottaa mielihyvää, joten dopamiinia erittyy jo tässä vaiheessa (Telkänranta 2015: 87.)

Tavoitteena oli keksiä harrastus, jossa koira saisi paimentaa. Nautapaimenelle ei ole helppo keksiä vastaavaa toimintaa, ja paimentamisesta pitää myös aina huomioida paimennettavan yksilön hyvinvointi. Varsinaista paimennusta jäljittelevää toimintaa en keksinyt, mutta ruuan kätkeminen ja nose work –treenit tuottavat mielihyvää ja väsyttävät koiraa. Nykyään ajatellaan, että käyttäytyminen ei ole kiinteää, vaan muokkautuvaa toimintaa: esimerkiksi kani haluaa kaivaa, mutta jos kanilla on valmiina hyvä kolo, se ei kaivakaan (Parkkisenniemi 2016: luento).

Haukkuminen on vähentänyt viimeisen kuukauden aikana huomattavasti. Osasyynä voi toki olla sekin, että syksyllä ihmiset ovat vähemmän pihalla eikä lintujakaan enää tule Maunon reviirille. Haukkumisen sijaan Maunolle voisi opettaa jonkin korvaavan toiminnon, mutta ympäristön muuttuminen on vähentänyt haukkumista huomattavasti.

Australiassa pohditaan, pitäisikö koirien jalostusta ohjata siihen kaiken rotuiset koirat sopeutuisivat ominaisuuksiltaan yhteiskuntaan. Esimerkiksi Pauleen Bennet kyseenalaistaa, soveltuuko koira nykyisine omainaisuuksineen kaupungistuvaan yhteiskuntaan ja tiheästi asutuille alueille. (Parkkisenniemi 2016: luento.) Corgi on suhteellisen pieni koira, ja kokonsa puolesta sopiva koira kerrostaloasuntoihin ja taajamaan. Corgeilla on harvoin riistaviettiä ja paimenkoirana niitä on helppo pitää vapaana. Ahtaissa asutuissa taajamissa haukkumisominaisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota herkkyyskausien aikana.

”Alun perin kiinnostuin ulkonäöstä joka sai tutustumaan tarkemmin rodun luonteeseen. Silloiseen elämäntilanteeseeni corgi vaikutti luonteen, koon ja koulutettavuutensa puolesta juuri minulle sopivalta koiralta. Enkä ole katunut päätöstä”, kertoo pitkänlinjan corgiharrastaja.

”Aikanaan ensimmäisenä rodussa kiinnitti huomion sen ulkonäkö ja iloinen ilme. Rotuun tutustuttua se vaikutti myös muuten sopivalta meidän perheeseemme. Ensimmäinen pembroke meille muutti 25 vuotta sitten”, kertoo eläintenkouluttajaksi opiskeleva corginomistaja.

Facebook-ryhmän kuvissa corgit osallistuvat kaikkeen, mitä omistajakin tekee: pihatöihin, metsälenkkeihin, sienestykseen, autoiluun, veneilyyn ja sohvalla löhöilyyn. Corgi on seurakoiramaistunut viime vuosikymmeninä, ja vaikka corgien kanssa harrastetaan tokoa, rallytokoa ja agilitya, koekoiria ei ole paljoa. Sen sijaan omistajat tarjoavat nokkelille koirilleen harrastustasolla liikuntaa ja pääkoppaa väsyttävää toimintaa.

”Corgi sopii varmasti monenlaiseen kotiin kunhan pennunottaja ottaa kunnolla selvää millaisen koiran on ottamassa kuten minkä tahansa rodun kanssa. Corgi ei ole leppoisasta ulkomuodostaan huolimatta mikään sohvakoira vaan vaatii kohtuullisesti liikuntaa ja aktiviteetteja. Ulkokoiraksi tai vahtikoiraksi en tosin corgia suosittelisi. Corgit voivat olla luonteeltaan kovapäisiä ja ne vaativatkin johdonmukaisen koulutuksen, mutta ensikoiraksikin corgia voin omalla kokemuksella suositella. Corgi sopii myös kerrostaloon, kunhan haukkuherkkyyden huomioi. Monipuolisena ja helposti koulutettavana rotuna harrastuskoiraksikin corgi sopii hyvin riippuen toki hieman harrastuksista ja tavoitteista. Agilityvalion titteliä tavoittelevalle corgi ei varmastikaan ole ykkösrotu, mutta omaksi iloksi harrastelevalle varmasti oikein kiva treenikamu,” kertoo pitkänlinjan corgiharrastaja.

”Corgin, kuten kaikkien koirien, kodissa tulee olla johdonmukaiset säännöt. Corgi on myös mainio lenkki- ja harrastuskaveri”, kertoo eläintenkouluttajaksi opiskeleva corginomistaja.

Pembroke on rotujärjestön luonnehdinnan mukaan avoin koira ja itsevarma, joten pembroken on helppo sopeutua muuttuvaan yhteiskuntaan. Esimerkiksi alusta-arkuudesta en löytänyt viitteitä, ääniarkuuksista jonkin verran. Vaikka corgeilla on ongelmia muiden koirien kanssa, valtaosa corgeista elää kahden tai useamman koiran laumassa. Corgeilla on taipumusta monistua. Valtaosa omistajista ottaa seuraavaksi koirakseen corgin. Corgin turkki on helppohoitoinen ja liioittelematon. Corgi sopii turkkinsa puolesta suomalaiseen säähän, ja moneen ilmastoon.

Uskon Maunon elämänlaadun parantuneen kodinvaihdon jälkeen. Hyöty on ollut molemminpuolinen, sillä äitini liikkuu nyt enemmän. Koirattomana jaksona jokapäiväinen lenkki jäi välistä, kun ei ollut pakko lähteä ulos. Lisäksi Maunon myötä on tullut muutama uusi ystävä, ja koiran kanssa liikkuessa on helppoa puhua vieraiden ihmisten kanssa. Corgi ja etenkin pembroke on hyvä rotuna erilaisiin ihmistä hyödyttäviin tehtäviin, kuten hypokoiraksi, syövän seulontaan, lukukoiraksi ja terapiakoiraksi.

 

 

Lähdelista on pitkä, sanasto 2,5-sivuinen ja liitteitä 5.