Marika Mäntylä
<o1>HAJUEROTTELU
<02>Haista home!
<te>
Useimmille sana hajuerottelu tuo mieleen kanttarellikoiran, mutta koiran voi opettaa tunnistamaan minkä tahansa hajun, tai jopa useita eri hajuja. Opetusvaiheessa kannattaa käyttää niin voimakkaita hajua, että ihminenkin ne haistaa. Jos purkit menevät sekaisin, on helppo tarkistaa, mikä olikaan oikea purkki. Sopivia harjoitushajuja ovat kahvi, tee, kanelia ja voimakkaat sienet. Ammattilaiskäytössä koirat ilmaisevat homeen, huumeita, konteissa salakuljetetun tupakan, ruumiit, tunnistavat rikollisia, etsivät miinoja ja löytävät palopaikoilta sytysnesteen.
Osallistuin Väinö-villakoiran kanssa jokioislaisen Piskipalvelun järjestämään Hajuerottelu-kurssiin. Kouluttajana toimi Veli-Matti Ahonen. Harjoittelu sopii kaikenrotuisille ja roduttomille koirille. Kurssilla olikin Väinön lisäksi kääpiösnautseri, saksanseisoja, monirotuinen ja perhoskoira. Alkuvaatimuksena oli, että koira osaa mennä käskystä istumaan tai maahan.
Tarvikkeet
Vesipelastuksessa tarvitaan vene, soutajia, hukkuva, köysi, pelastusliivit, märkäpuku ja tietysti ranta. Hajuerottelu on mukava harratus, että tarvikkeet eivät maksa paljoakaan ja useimmilta kaikki tarvittava löytyy kotoa. Välineiksi tarvitaan neljä maustepurkkia, vanua sekä haju. Hajuina  käytetään esimerkiksi teetä, kahvia, kanelia tai sieniä. Naksuttimen sijaan voi naksuttaa kielellään eli naksutinkaan ei ole pakollinen ostos. Lisäksi aluksi sopiva harjoituspaikka on oma koti: räntäsateessa ei tarvitse mennä ulos eikä ajella kymmeniä kilometrejä treenipaikalle hajoamispisteessä olevalla Ladalla.
Opetus
Ensin vanutuppo laitetaan hajustumaan vaikkapa kahvipakettiin. Hajustunut tuppo laitetaan tyhjään maustepurkkiin. Koira opetetaan koskemaan purkkia. Ensin koiraa houkutellaan koskemaan liikuttamalla purkkia ja naksautetaan, kun kirsu osuu purkkiin. Koira huomaa pian, että vahviste tule kosketuksesta ja alkaa koskea purkkia. Kymmenen sarjoja toistetaan muutaman kerran. Sen jälkeen käsketään koira maahan koskemisen jälkeen ja tätä toistetaan, kunnes koira tarjoaa itse koskemisen ja maahanmenon. Välissä kannattaa pitää kunnon taukoja, ja vaikka nukkua yön yli. Maahanmenon sijaan koira voidaan käskeä istumaan. Ilmaisutavalla ei ole mitään merkitystä.
Kun kosketus-maahan sujuu, otetaan mukaan toinen purkki. Purkissa on "hajuton" vanutuppo, ja koiran on tarkoitus ilmaista oikea purkki. Purkkien paikkaa pitää vaihdella, sillä muuten koira ilmaisee purkin paikan mukaan. Paikan vaihdossa ei kannata noudattaa mitään kaavaa, sillä koira oppii nopeasti kaavan, ja toimii sen mukaan, eikä hajun perusteella.
Kun koira ilmaisee väärän purkin, voi ottaa toisen purkin pois. Asiaa kutsutaan negatiiviseksi rangaisukseksi eli palkkion mahdollisuus evätään. Tämä nopeuttaa oppimista, mutta keinoa täytyy hyödyntää varovasti ja asiantuntevasti. Villieläimet ovat käyneet vastaavissa tapauksissa kouluttajan kimppuun. Koira on domestikoitunut eläin, joten se hyökkää kouluttajan kimppuun, mutta esimerkiksi Väinö hermostui totaalisesti ja etsi oikeaa purkkia hullun lailla. Lisäksi ajoitus on tärkeää, sillä jos poistaa purkin silloin kun koira on sitä lähestymässä, rankaisee koiraa purkin luokse tulosta, eikä väärästä ilmaisusta.
<laatikko>Laita hajustunut vanutuppo maustepurkkiin, muista avata mahdollinen kansi. Aseta purkki maahan. Pilko makupalat valmiiksi kymmenen sarjoihin.
1. Koira koskee purkkiin, naksauta ja palkkaa. Palkka kannattaa pudottaa metalliseen kuppiin.
2. Käske koira koskemisen jälkeen maahan tai istumaan. Naksauta ja palkkaa. Toista kunnes koira menee maahan heti kosketamisen jälkeen.
3. Tuo mukaan "hajustamaton" purkki, oikea purkki kannattaa merkitä ohjaajaa varten jotenkin. Siirrä purkkejen paikkaa, palkkaa vain oikeasta ilmaisusta. Käytä harkiten negatiivista rankaisua. Hämää siirron lisäksi visuaalisilla keinoilla eli laita jomman kumman purkin ympärille teippirulla tai vastaava. Muista lisätä yksi uusi asia kerraan mukaan.
4. Tuo mukaan eri tavalla hajustettu purkki, uusi haju voi olla vaikka toinen mauste. Jatka tunnistamista. Tuo seuraavaksi koiralle tärkeä haju mukaan, esimerkiksi maksan tuoksu houkuttaa miltei kaikkia koiria.
5. Siirry harjoittelemaan ulos: ensin häiriöttömään tilaan ja sitten häiriöiden keskelle. Purkit kannattaa laittaa aluksi esineruutuun.
6. Jos opetat ilmaisemaan sieniä, kannattaa harjoitella sellaisessa paikassa, jossa sieniä löytyy oikeastikin.
7. Koskettamisesta kannattaa luopua, esimerkiksi sieniin kirsulla tökkääminen ei ole järkevää, saati homeeseen.
Kun koira osaa hajuerottelun, uusia hajua on helppo opettaa.

Hyödyntämisideat
Useimmat löytävät kahvipaketin kotoaan ilman koiran apua eikä sokkeloisimpaan markettiin saa viedä avuksi kahvin ilmaisukoiraa. Mitä järkeä on opettaa turhaa taitoa? Kun koira osaa hajuerottelun, uusia hajua on helppo opettaa. Esimerkiksi uusia sienilajeja voi ottaa valikoimaan, ja koiran voi totuttaa ilmaisemaan aina erikseen määrättyä hajua. Esimerkiksi etsintäkoirille voidaan opettaa tietyn ihmisen hajun etsiminen.
En vielä tiedä, ilmaiseeko Väinö metsästä suppilovahverot, mutta kun opetin noutoa, sain samalla vaivalla tunnistusnoudon kuntoon. Väinö ilmaisee kepit jäljeltä, vaikka asiaa ei ole erikseen opetettu ja itse jäljen opetus on alkutekijöissään. Kaikki hajuun liittyvät toiminnot ova koirille lajityypillisiä ja siksi palkitsevia. Haistelu väsyttää koiraa ja hajuerottelua on kiva treenata kovillakin pakkasilla takan ääressä.

Operantti ehdollistaminen -sarja loppuu.

Kuva 1:
<kuva>Hajuerottelun opettamiseen tarvitaan maustepurkkeja, hajustettavia vanuja sekä haisteltavaa ainetta. Harjoituksia voi tehdä vaikka olohuoneessa mainoskatkolla tai ulkona grillailun lomassa. Ennen harjoittelun aloittamista koiran pitää osata joko istua käskystä tai mennä maahan käskystä. LISÄÄ KOIRAN NIMI JA KUVAAJA
kuva 2:
<kuva>Hajuun liittyvät toiminnat väsyttävät koiraa ja tarjoaa mukavaa aivojumppaa niin pennuille kuin vaareillekin. LISÄÄ KOIRAN NIMI JA KUVAAJA
<la>Lisätietoa
Brander, Hillevi. Kuinka koulutin Kiisasta teekoiran – Hajuerottelun koulutus
[http://canisfiles.pp.fi/artikkelit/Hajuerottelu.pdf]
Väinön koulutusblogi: http://vainonk.vuodatus.net/  (Vuoden 2010 toukokuun kohdalta löytyy hajuerotteluvideoita.)