Vuoden lopussa on hyvä koota ajatuksia menneestä vuodesta. Olen touhunnut monenmoista koirien kanssa, paljoa emme ole saavuttaneet mitattavilla arvoilla, mutta henkisesti sitäkin enemmän. Tosin on aika hulppeaa olla vesipelastuksessa voittajaluokassa ja omata sieltä jo tuloksiakin! Lisäksi koimme huikeita onnistumisen hetkiä kansainvälisellä leirillä.

Blogimerkintöjä on kertynyt puolta enemmän kuin muina vuosia, kertonee aktiivisuudesta. Koko vuoden koonnista tuli niin pitkä, että vepe tulee omaksi julkaisukseen.

Rallytoko

Rallytoko oli vuosi sitten vain outo sanayhdistelmä. Täsmälleen vuosi sitten Pinja pyysi minua mukaan Kuuman rally-ryhmään. Pinja oli vuokrannut maneesin ja hankkinut kouluttajan. Joulunpyhinä ei ollut muutakaan tekemistä ja hinta oli edullinen: maksoimme maneesivuokran ja kouluttajalle matkakulut. Eli lähdin katsomaan, mistä on kyse. Ei ehkä olisi pitänyt....

rally1.jpg

Minä ja Marvin Kuuman maneesissa. Hiukkasen pölyä ja kylmä. Katto kuitenkin pään päällä ja Marvin hyvin kuulolla. Kumpikin ihmeissään, mitä seuraavaksi tapahtuu.

IMG_4075%20%2819%29.jpg

Touhu oli outoa: kylttejä, pujotteluja, spiraaleja ja vaikka mitä. Eija oli niin kannustava kouluttaja ja ihmeellinen touhu niin kivaa, että jäin heti koukkuun. Tutustumiskerralla paikalla oli kahdeksan koirakkoa, ja jatkoimme talvella kuuden innokkaan koirakon kanssa lajin saloihin tutustumista.

Innostuin lajista niin paljon, että halusin oppia lisää ja ilmoittauduin koetoimitsijakurssille.

021.jpg

Kesällä en tehnyt muuta kuin vepeä, juhannuksena tosin treenailin rallya kaikkien koirien kanssa.

Pidin Pinjan kanssa palveluskoirille alkeiskurssin. Hoidin itse organisointipuolta ja Pinja koulutti. Valtaosa halusi jatkaa lajin parissa, ja löysimme tyhjän halliajan ja jatkoimme kausiryhmänä. Meille kävi tajuton tuuri, sillä Minna ja Ilona lupautuivat kouluttamaan silloin tällöin.

Vastasin Krista Karhun koututuspäivästä. Kiitos palveluskoirille luottamuksesta ja kaikesta avusta lajin tiimoilta!

marvin.jpg

Olin töissä kolmissa kisoissa, ensin käytösruudun ajanottajana, sitten kaksissa kokeissa vastaavana koetoimitsijana. Iso kiitos näistä opeista Eijalle ja Loimaan Kennelkerhon porukalle!

Kävin Marvinin kanssa epiksissä ja unohdin rokotustodistuksen koepaikalle. Postin kulku on sen verran hidasta, etten ehtinyt saada niitä ennen seuraavia. Olin kokeillut lajia kerran Novan kanssa, ja menin suht kylmiltään radalle. Nova oli aivan mahtava ja saimme tuloksen. -20 ohjaajavirheitä harmitti aika lailla, kun koira oli niin hyvä....

Nova ehti osallistua myös virallisiin kokeisiin, mutta jäi muutaman pisteen tuloksesta. Lähdössä meni -20. Treenaamme siis ahkerasti ihanista ihmisistä luopumista. Tarkoitus on tosiaan jatkaa lajia Novan kanssa, Marvinilla on jo muuta puuhaa riittämiin ja Nova nauttii hallilla käymisestä.

agi%20011.jpg

En löytänyt Novan aksailuille muuta paikkaa, niin laitan tämän otsikon alle. Laura ja Nova pärjäsivät hyvin palveluskoirien cupeissa.

Koulutustekniikkaa ja henkistä kehitystä

Maailman aktiivisin kasvattaja Anne järjesti Miklaus WinterWeekendin. En osallistunut maastopäivään, koska ajokeli oli kamala. Sen sijaan olin Lempäälässä hallilla ja Tiina Palmu koulutti tokoa. Oli kiva nähdä Marvinin sukulaisia ja oppia uutta.

Sain kehitystehtäväksi vasemmalla kädellä palkkaamisen. Olen joskus pudonnut hevosen selästä ja vasen käsi vioittui osittain, nyt siis jumppasin liikeratoja kuntoon. Voin vuoden lopulla olla ylpeä, että nyt vasemmalla kädellä palkkaaminen onnistuu. Myöhemmin Minna ja Ilona ovat opastaneet oikeaa palkkaamiskohtaa. Sujuu välillä, välillä ei....

toko%20068.jpg

kohde%20066.jpg

Vepeporukassa on Loimaan Kennelkerhon aktiiveja ja kerho on aktiivinen ja toiminta koiraystävällistä. Minun ei pitänyt missään nimessä liittyä enää yhteenkään uuteen kerhoon, mutta niinpä vain liityin. Kuvassa olen Marvinin kanssa Anu Rikkilän koulutustaitokurssille. Valitsin opeteltavaksi aiheeksi rauhoittumisen. Pakko myöntää, että Marvinin kanssa homma ei suju vieläkään täysin, mutta villojen kanssa sujuu. Nova jopa nukkuu hallilla muiden treenatessa. Kuulin Anulta ensimmäistä kertaa taikamatosta. Roni oli Loimaalla tokon alkeiskurssilla. Anniina kouluttaa tokoa tosi kivasti!

Kävin Liisa Tikan käsittelykurssilla. Paljon hyvää asiaa. Vastaehdollistamista, BATia, TTtouchia.

Kävin myös Kultahännällä ja opin taas lisää palkkaussuunnista ja takapään käytöstä. Nova oli Sannalla hierottovana ja opin hiukkasen uutta lihashuollosta. Marvin ja Nova saivat BOT-loimet ja olen ollut tyytyväinen niihin.

Kävin Jaana Rajamäen luona opettelemassa maalitolppien väliin tuloa ja esineen nostoa. Ajoitusta, palkan suuntaa ja näkökenttäteoriaa. Idea on selvillä, mutta ehdin/jaksoin treenata asioita tosi vähän. Mutta näistä jatketaan! Lisäksi Marvinille opettiin seuraaminen niin, että liikun aina kun Marvin katsoo minuun. Toimii muuten loistavasti.

Kun tie uuden oppimiseen on auki, niin seuraava etappi on ilman muuta Jirka Vierimaa. Lempäälän hallilla oli mainos ketjuttamiskurssista ja osallistuin sinne kuunteluoppilaana. Myöhemmin kävin Ronin kanssa Jirkan Leiki ja pelaa -kurssilla.

Teemu sai Ronin hyvin kontaktiin ja toimimaan. Opettelimme myös rauhoittumista. Samalla matkalla tapasimme Boris-veljen.

huhtikuu%20001.jpg

huhtikuu%20011.jpg

Pääsimme Kaisu Ravantin projektikoiriksi TTtouch-opintoihin.

007.jpg

 

Syksy sai hienon jatkon, sillä Tiina Kuusisto kouluttaa palveluskoirilla kerran kuussa.  Tiina käyttää operanttia ehdollistamista ja on Jirkan kanssa samoilla linjoilla. Olen osallistunut Novan kanssa, ja olemme edistynyyt aimo harppauksen. Kiitos tästä Tiialle: kiva että jaksat järkätä koulutustapahtumia.

Helenä Telkänranta luennoi Forssassa ja voin vain olla hyvilläni, että olemme käyneet hyvien kouluttajien opissa.

Piskipalvelun Anne Rekola oli tyytyväinen luentoon. Juuri niin kuin Anne on "aina" ajatellut ja tehnyt.

10421336_1591940757736361_29764405384637

Roni eskarissa opettelemassa tärkeää asiaa: kielitaitoa. Kielitaito luo turvaa ja sen turvin on mukava mennä koulutuksiin ja aloittaa lajitreenit.

Dobo

Loimaan kennelkerho järjesti keväällä dobon lajiin tutustumisen ja syksyllä neljän kerran setin. Pääsimme syksyllä paikalle kolme kertaa. Teemu doboili Novan kanssa ja ostimme tarvikkeet kotiin.

Harrastus on hauska ja kehittää sekä koiran että ohjaajan lihaksistoa. Lisäksi koirat ovat ryhmätreeneissä hyvin kontaktissa, kun tehtävä asia on pilkottu pieniin osiin.

marvin2.jpg

Ystäväkoirailua

10995929_837897696254169_245733027893102

Nova on ollut mukana muutamalla yhteiskeikalla ja käynyt Humppilassa palvelutalolla ja ala-asteella. Nova rakastaa kaikkia ihmisiä ja nauttii työstään.

Minnalle kiitos Novan rally-pannasta.

Nose work

Olin pyhästi päättänyt, etten aloita enää mitään koiralajia. Auran Nuuskuilla oli Nose Work -luento ja niinpä vain innostuin uudesta lajista. Olen opettanut Marvinille hajuerottelua ja toimii nyt kolmella purkilla ja ilmaisee maahan menolla. Loimaan Kennelkerho järjestää tammikuussa nose work -kurssin, eli saan lisäoppia aiheesta. Intouduin myös hakemaan Winnovaan, mutta rahkeet eivät riittäneet ammattitasolle.

 

Summa summalarum

Vuosi on ollut täynnä tekemistä ja uuden oppimista. Henkinen matka on ollut valtava, konkreettisesti on tapahtunut pieniä, mutta tärkeitä asioita. Oli tosi kiva saada villakoirien kasvattaja kylään ja opetella trimmaamista. Onneksi Forssan turnee ei ollut turha, vaan erikoisluvalla tehty kokoristeytys onnistui.

002.jpg

Marvinilla on muutama tulos rallyn epiksissä. Tärkeintä kuitenkin on, että Marvin sai vepessä viimeisen AVO-tuloksen, siirron VOI-luokkaan ja VOI-luokasta tuloksen.

Nova on saanut aksan ja rallyn epiksissä tuloksia ja kehittynyt nimenomaan loppuvuodesta niin fysikaltaan kuin osaamiseltaan. Novan osalta kiitos kuuluu Kuusiston Tiinalle. Tiina lähetti oppilailleen sopivan joulutervehdyksen:

12347812_1215891065094710_77041621751755

 

Ronin kanssa panostin viime vuoden joululomalla ahtaisiin paikkoihin menoon ja nimenomaan autoon tulemiseen. Nyt Roni antaa aina kiinni, tulee heti autoon ja sisälle. Tottui myös hiukkasen lisää häiröihin ja motoriikka on mieletön. Käyttää takapäätään ja koko kroppaansa hyvin. Ronin osalta kiitän Jirkaa, Tiinaa ja Kaisua! Roni täytti kaksivuotta eli vielä nuori koira. Mietin lopullista "uraa" ensi vuonna. Menetimme tärkeää sosiaalistumisaikaa, kun Roni tuli meille 5-kuisena ja samaan aikaan aikuisilla koirilla oli kennelyskää. Olimme karanteenissa yli kuukauden.

__________________________________________________________________________________________

Jaoin julkaisun Facebookissa ja palaute oli mieluisaa.

nimet%C3%B6n.jpg