nimet%C3%B6n.jpg

 

Joulukuu alkoi mukavasti sillä Palveluskoirien rallytokoryhmässä odotti kiva viesti. Minna ja Ilona pääsevat tällä viikolla kouluttamaan meitä ja kaikki asiat ovat ainakin itselleni tarpeellisia. Tärkein asia on kehään tulon opettelu, Nova seuraa kyllä kivasti. Lisäksi ratattreeneissä sopiva palkkaus on mietityttänyt.

Toinen rallyyn liittyvä asia oli Loimaan Kennelkerhon tammikuun kokeisiin ilmoittautuminen. Ilmo siis alkoi 1.12. ja ilmoitin Novan kokeisiin. Saan kyllä jonkun ohjaamaan. Loimaan Kennelkerho on siitä kiva kerho, että heti aamulla putkahti muistutus asiasta meiliin.

Palveluskoirien facesivustolla muistutellaan Tiinan kevään koulutuksista. Koitan pitää pään kylmänä.....

________________________________________________________________________________

Minnan ja Ilonan treenit eivät tuottaneet pettymystä eli parhaat treenit tähän saakka. Tosin en voi arvioida kokonaisuutta, sillä Nova oli ekalla kerralla vain tottumassa halliin ja toisella kerran ihan ähkyssä.

Minna demosi ensin omalla koirallaan lähtöjä eli miten on opettanut kehään menon. Koiraa ei kiinnosta mennä kehään, kun mälsä omistaja kieltää siellä kaiken kivan eli vieraiden ihmisten luokse menemisen. Minna treenaa kehään menoa erillisenä harjoituksena ja treenattavana asiana on oikea mielentila. Kehässä tehdään kaikkea kivaan eli leikitään.

Minna katsoi seuraamiset läpi. Novan kanssa siis aloitettiin virittelystä ja treenattiin kehään menoa. Palkitsen Novaa ruualla, mutta Nova saa saalistaa ruuan. Idea siis sama kuin Jirkan ja Tiinan neuvomassa lämmittelyssä.

Minna tykkäsi Novan seuraamisesta eli sanoi samaa kuin Tiina. Kun Novan saa käyntiin ja kontaktiin, niin seuraa hyvin: on koko ajan kontaktissa ja kuulolla. Katsekontakti kunnossa ja selvästi tykkää seuraamisesta. Pari täyskäännöstä meni huonosti, kun en itse ollut tarkkana. Omia mokia. Lisäksi palkkaan liian edestä ja käyntiin taas oikea palkkaamislinja läpi. Onnistui kun tein vain seuraamista. Oli puhetta siitä, että rallyssa oikea seuraamispaikka ei ole arvosteltava asia, mutta jos koira on väärässä paikassa, niin istumiset ja maahanmenot ovat helposti vinoja. Kun Nova liikkui, Minna ei ollut enää häiriö. Ihminen on häiriö vain ennen liikkeelle lähtöä, eli alkua pitää tosiaan treenata.

Ilona teki muutaman kyltin sarjan ja aiheena oli oikea-aikainen palkkaus. Nova otti ihan älyttömästi häiriötä Ilonasta. Luopui kuitenkin jossain vaiheessa ja päästiin aloittamaan. Ideana oli, että teen rataa koiran kanssa ja aina kun Ilona naksauttaa, niin palkkaan koiraa. Näin palkkaan eri kohdissa enkä kangistu kaavoihin. Useimmat ihmiset palkkaavat aina samasta asiasta ja koira tekee ne liikkeet kunnolla ja ei palkattuja liikkeitä huonommin. Näin koirille muodostuu myös lempiliikkeitä.

Tästä treenistä oli hyötyä myös muulla tavalla, eli itselleni oli lisähaastetta, kun jouduin radan tekemisen lisäksi keskittymään naksauttelun kuunteluun. Kun opin tekemään radan ja kuuntelemaan naksuja, koetilanteessa rata on helppo! Ja Nova kohdistaa huomion vieraaseen ihmiseen, joten Novalle oli lisähäiriö, kun vieras naksautti. Palkka tuli minulta, joten vieraasta huolimatta kannattaa pitää kontakti minussa.

Lisäponttina oli, että kaksi koiraa teki samaan aikaan kentällä töitä. Novalle tämä ei ollut ongelma. Mutta siis lisää tällaisiä treenejä!!

Ihmisiä nauratti Novan basset-nahka.

Rallya on vielä kaksi kertaa ennen joulua. 24.12. ja 31.3. ei treenata. Lisäksi kevään ajat ovat hallinvarausohjelmassa ja viimeinen hallikerta on to 21.4. Tykkään kovasti palveluskoirien organisointitaidosta ja asioiden selkeydestä.

______________________________________________________________________________________

Hajukoirakoulutusta Ruotsissa:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/orebro/har-ar-hundarna-som-kan-lukta-sig-till-cancer?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20151204%3Ahar-ar-hundarna-som-kan-lukta-sig-till-cancer%3Anyh

 

On kyllä Marvinin näköinen koira!

Perjantai oli opetukseton päivä ja pääsin valoisaan aikaan kunnon lenkille. Kävelin Selkätien päästä päähän, aikaa meni melkein kaksi tuntia. Poikettiin kyllä metsänkin puolella.

Hain Kennelrehun autosta kunnon satsin raakaruokaa. Pakkanen on enemmän kuin täysi.

WP_20151202_21_48_09_Pro.jpg

Roni on nykyään kovasti Teemun perään. Nukkuukin aamuisin Teemun vieressä.

WP_20151204_14_45_34_Pro.jpg

Sattumalta lehdessä oli asiaa mielentilasta ja häiriötreenistä. Sattuipa hyvin, kun juuri niitä työstetään rallyssa.

WP_20151204_14_48_42_Pro.jpg

Ja uutta vepevastaavaa haetaan lehteen. Itselläni ei kyllä olisikaan enää yhtään uutta ideaa. Neljässä vuodessa ideavarasto on tyhjennetty.  Ja tosiaan ilmoitin jo kesällä, etten voi jatkaa lajin yhteyshenkilönä toimimista, kun leirille meno on mahdotonta. Tavallaan pestin vastaanotto yhdeksi vuodeksi oli osittain väärinkäsitys. Pisteet toki lasken mielelläni, mutta kolmen koiran ja Teemun kanssa viikon leiri on vaikeaa, jos ei mahdotontakin. Nuuskuleiri on eri asia, se pidetään ilmeisesti Mustialassa. En yövy leiripaikalla, vaan tulen yöksi kotiin ja villoja en ota mukaan. Toki leirit ovat hiukkasen eri aikaankin, Golden leiri on hiukkasen myöhemmin.

______________________________________________________________________________________

WP_20151205_14_51_52_Pro.jpg

Nova oli lauantaina mölli-rallyssa ja sai tulokseksen. Tilasimme häiriköinti alkuun ja kesti kyllä kauan, että otti minuun kontaktia. Lähtöjä pitää edelleen harjoitella paljon. Lisäksi uusi halli sai nuuskimisvimman aikaiseksi, joten lisää uusissa paikoisssa treenailua vaaditaan. Mutta siis hirmu hienoa, että sai tuloksen ja reilusti! Tuohon pistemäärään mahtui yksi TVÄ eli tehtävä väärin.

Eli voin olla tyytyväinen, mutta kehittämistä riitttää....

Rotukattaus koostui villakoirista, vesikoirista ja bichonista.

WP_20151206_20_30_09_Pro.jpg

Jatkuva sade inhottaa koiria! Onneksi pääsin valoisalla ja sateettomalla ajalla jopa kahdesti sunnuntaina lenkille. Sovimmekin, että varaillaa jompaa kumpaa hallia joululomalla ja treenataan rallya.

_______________________________________________________________________________________

Unia taas..... Kaikki kertovat samaa asiaa. Jokin muutos on tulossa. Yleensä unikauden ja tapahtuminen välillä on puolisen vuotta aikaa. Saa nähdä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Nyt matkasin kävellen Helsinkiin. Mukana seurasi kaksi koiraa. Tapasin matkalla muita ihmisiä ja koiriakin. Ylitin sillan. Opiskelin myös matematiikkaa tai englantia. Käännyin takaisin.

Matkat, matkustaminen

Matkaunia tulkitaan monella eri tasolla, mutta yleisesti ne viittaavat liikkeeseen, eteenpäin menemiseen tai haluun muuttaa jotain omassa elämässään. Näiden unien sisällössä matkaajien määrä ja matkakumppaneiden henkilöllisyys sekä matkustamiseen valittu kulkuneuvo vaikuttavat unen viestien tarkasteluun.

Unen silta kertoo unennäkijän olevan astumassa elämänvaiheesta toiseen ja samalla vaikeuksien ja ongelmien ylittämistä vaivattomasti.

Joka unessa pakkaa, voi valve-elämässä varautua muutokseen elämässään. Arjen kuviot tulevat muuttumaan esim asunnon tai työpaikan vaihtamisen myötä. (Varsinaisesti kyllä laitoin ensin työpaikalla tavaroita pois ja sitten joulukoristeita muualla, mukana oli tosin kollega.)

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä näin taas matkaunia.