Olin viikonloppuna Laukaalla tuomaroimassa. Lauantain koe oli Laukaan Satamassa, ja lauantain kokeessa ei ollut voi-luokkaa. Hyytiän Mari teki viimeisen palkintotuomariharjoittelusta, ja hyvinhän se sujui. Marista tulee hyvä ja ystävällinen tuomari. Onnea uudelle uralle!

Lauantaille mahtui muutama hyvä suoritus, erityisonnittelut Taikalle ja Liinalle. Koira oli makeassa kunnossa ja  koemoodissa. Ihanan eleetöntä ohjausta. Toinen kehu menee AVO-luokasta viimeisen ykkösen saaneelle nöffille. Hyvää työtä.

Oli tosi kiva nähdä tuttuja vuosien varrelta, kiitos Anulle yösijasta. Pakko kuitenkin sanoa, että kotiin ei voi palata. Olen edelleen tyytyväinen rodunvaihtoon ja olen oppinut ja kehittynyt paljon kolmena noutajanomistaja vuotena. Kiitos tästä Heikkilän Merjalle, joka on tolkuttanut päähäni sitä, että ensin koira työvireeseen ja sitten vasta treeneihin ja kisoihin. Kiitos myös maailman parhaimmalle kasvattajalle, joka sanoi SuperGoldenissa kovaäänisestä komentamisesta, joka ei johda mihinkään. Pahaltahan se kuulostaa. Ja iso kiitos kuuluu toki Tähkän Sirpalle. Koitan oppia asioita lisää, oppiminen on vasta alussa, mutta kehitystä on jo tapahtunut. Kotiin ei voi palata -mietteeseen ei siis liity pisaraakaan haikeutta.

Yövyin lauantain ja sunnuntain välisen yön Peurungan kylpylähotellissa, ja lutrasinkin kunnolla illalla. Tosin sunnuntain soutamiset ja lauantain uiminen ei tainnut kompensoida sitä donitsimäärää, jonka söin aterian yhteydessä. Tuonne voisi mennä joskus vaikka viikonlopuksi: http://www.peurunka.fi/

10531470_833794516707719_216334598265157

Sm-koe piti pitää Peurungan rannassa, ratakin oli jo kunnossa, kun tajusimme, että vedessä on sinilevää ja  levää alkoi muodostua koko ajan enemmän. Siirryimme lauantain koepaikkaa, ja soutelin ottamassa näytteitä. Vedessä oli sinilevää, tosin paljon vähemmän kuin Peurungalla. Lauantaina ei ollut levää, olisimme kyllä huomanneet sen. Kolmanteen paikkaan siis, ja vihdoin puhdas ranta. Tietoa sinilevästä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Syanobakteerit ja http://yle.fi/uutiset/tutkija_neuvoo_nain_tunnistat_sinilevan/7367907

Varsinainen koe sujui hyvin, ja varapaikkakin oli hulppea. Oli kiva nähdä taitavia koiria ja ohjaajia. Yhteistyö oli kaikilla upeaa. Varsinaiset erot syntyivät ennen taukoa.

Tuore Sm-mestari on Hiturin Kyttä. Onnea! Hopeaa sai Manta-rotweiler. Ihana nähdä vilpittömän onnellinen ohjaaja. Keskinäisen sijoituksen ratkaisi aika, eli kumpikin sai täydet sata pistettä. Pronssia sai Unna-landseer. Huippuonnittelut taitavalle ohjaajalle ja hyvälle koiralle ja toki kasvattajalle. Unna on kivarakenteinen landseer. Kun käyttöpuoleen satsataan, saadaan tuloksiakin!

10683097_10152714656201310_951670853_o-n

Kultaisia edusti rauhallinen Ronja. Ronja sai 94 pistettä, eli onnistunut debyytti SM-kokeisiin. Onnea jatkoon!

10551479_833788083375029_431400334824241

Tuomarointi tuntui tasapuoliselta eikä virheitä tapahtunut. Yhdelle koiralle olisin voinut soutaa voittajan veneissä pidemmälle, mutta muuten meni omasta mielestäni hyvin. Voittajan veneet stressaavat aina, etenkin nyt liike jännitti enemmän kuin laki sallii.

Kokeet olivat hyvin järjestetyt ja ilmapiiri kannustava ja mukava. Palkinnot olivat hulppeita. Olen jo aikaisemmin saarnannut lajin tiedotuksesta, tai sen puutteesta. Tapahtumaa olisi voinut ennakkoon tuoda enemmän esille, samoin tuloksia ei julkistettu ainakaan samana päivänä. Muissa lajeissa Sm-kisoissa toimitaan toisin, joten ymmärrän hyvin, että tiedottamattomuus ihmetyttää. Puhuin vepetoimikuntaan kuuluvan lansuharrastajan kanssa, joka oli sitä mieltä, että tiedotusta pitäisi parantaa. Hyvä, jos tiedostusasia etenisi! Tässä esimerkki nome-puolelta: http://www.snj.fi/?x103997=530156

Kaikenkaikkiaan fiilis on hyvä, ja koe oli mahtava. Kiitos ihan kaikille.