Käytin tiistain opetuksettoman päivän Surveten parissa ja sainkin tiedot lähtemään. Upea tunne, kun yksi asia on pois mielestä. Kävin päivällä koirien kanssa remmilenkillä ja voin olla tyytyväinen, että Marvin ei vedä tai säntäile, Roni on kontaktissa ja Nova on toki ollut aina hallinnassa. Olemme siis menneet eteepäin edes piirun verran.

Nimet%C3%B6n.jpg

Anu Rikkilän kurssin jatkot ovat Facebookissa. Saamme neuvoja ongelmiin. Itse olen tajuttoman huono ketjuttamaan. Sain neuvoksi tutustua Premackin periaatteeseen. Löysinkin mielenkiintoisia juttuja.

Papukaijat

Poliisikoirien koulutus (pdf)

Lisäksi aloitan nyt tokohypyn palastemalla ja ketjuttamalla.

Nimet%C3%B6n2.jpg

Tiistai-iltana oli viimeinen kerta Kultahännän alkeiskurssia. Aloitimme taas alustoilla, ja Marvin tarjoaa pyörimistä suht hyvin. Aloin ohjata niin, että koskee kyljellään minua. Teimme nopeuden vaihdoksia, ja liikkeestä maahanmenoja. Lisäksi teimme 360 asteen käännöksiä. Vasemmalle kääntyminen vaatii koiralta kyllä tajutonta takaosan hallintaan. Marvin on oppinut kurssilla kropan käyttöä ja keskittymistä. Lopuksi teimme erilaisia ratoja. Suosittelen Kultahännän kurssia: kannattaa mennä!

Kurssin jälkeen Sanna lähetti palautelomakkeen, jossa arvioitiin muun muassa sitä, saiko tarpeeksi palautetta. Kyllä sai! Aamulla tuli vielä tällainen viesti:

"Mainitsin tänään niistä Floun pentutreeni-videoista ja käännöksistä. Tässä kiinnostuneille, laitan alkamiskohdat niin voitte kelata suoraan oikeaan kohtaan:
 
1.osa missä harjoitellaan takajalkojen liikkeen tarjoamista/etuaseman säilyttämistä, heti videon alussa:
http://youtu.be/JTLUdm_PelA
 
2.osa missä harjoitellaan sivulla mukana kääntymistä, alkaa kohdasta 0:20
http://youtu.be/egDRQMUn2bU
 
3.osa missä näkyy miten pienessäkin tilassa voi harjoitella käännöksiä/sivulla pysymistä, alkaa kohdasta 1:07
http://youtu.be/4CFBDybPbxE
________________________________________________________________________________

Maalitolpat

Keskiviikkona olin Rajamäen Jaanan yksityistunnilla. Marvin osaa tolpalle menon hyvin, mutta vahvistan asiaa, ja teen sen hiukkasen eri tavalla. Aiheena oli kylkikosketus maalitolppaan. Maalitolpista voi myös tehdä kosketuskepin, ja osa toimiikin niin. Mietin itse, että kylkikosketus on parempi, koska silloin koira menee varmasti tolppien välistä, eikä ala tökkiä tolppia ja pudota esinettä. Marvin tulee hyvin tolpalle, suuntaa nimenomaan yhdelle tolpalle. En aio muuttaa koko ideaa, vaan jalostaa osaamista ja motivaatiota pidemmälle.

Pähkäilimme asiaa, ja vaikka kylkikosketuksen opettaminen on mahdollista, niin päädyimme kuitenkin siihen, että koira suunnataan tolppien väliin. Kaksi selkeää visuaalista ärsykettä, ja niiden väliin meneminen on tavoite. Idea on siinä mielessä parempi, ettei 50 prosentin mahdollisuutta väärältä puolelta menemiseen ole. Tokossa koira ohjataan ruutuun samalla idealla. Kujanpään Minna pähkäili jo kesällä asiaa, ja mietti ruudun opettamistekniikalla opettamista. Tosin Minna taisi päätyä siihen, että kohdentaa koira ihmiseen, treeneissä Uuno siis kiertää tolppien välissä olevan ihmisen ja ihminen heittää palkaksi pallon. Tässä on tietoinen riski, ettei tuomari olekaan tolppien välissä. Lisäksi Marvinin kanssa ideaa ei voi edes harkita: olisimme kilpailukiellossa alta aikayksikön. Kun palloa ei tulekaan, niin pomppisi tuomarin mustelmille. Fiksumman koiran kanssa toimii varmasti.

Jaana teki taas suhteellisen kapean kujan pöytälevystä, ja kumpaankin reunaan laitettiin maalitolpat. Jaana piti Marvinista kiinni ja lähetti koiran kujan läpi. Kun Marvin oli sellaiselle etäisyydellä, että maalitolpat olivat näkökentässä, naksautin. Annoin palkan juuri kun kylki ylitti maalilinjan. Idea on siis merkata oikeaksi hetkeksi se, kun tolpat ovat näkökentässä. Itse olisin naksauttanut vasta kun ylittää maalilinjan, mutta ymmärsin kyllä, että noinhan se menee. Palkka annetaan ensin juuri tolppien kohdalla, kun toiminnolla on massaa (=toistettu monta kertaa) palkka annetaan vasta tolppien jälkeen ja lopulta siitä kohdasta, mihin koiran halutaan kokeissa jäävän. Kokeissa koira menee rantaan, eli palkka viedään muutaman metrin päähän.

Kuja oli aika pitkä, eli koiralle meni aikaa siirtyä uudestaan lähetyskohtaan, mutta pitkä kuja on kuitenkin parempi kuin lyhyt. Pahimmillaan koira alkaisi kiertää tolppaa uhrin tai veneen kanssa.

Jouduimme taas treenaamaan oikeaa naksautuskohtaa ja palkitsemiskohtaa lelukoiran kanssa. Opin toimimaan oiken, ja Marvin oivallsi idean. Olin ensin itse palkkaamassa. Omaa sijaintia kannattaa vaihdella, ettei ole koko aikaa samassa paikassa.

Teimme myös sellaisia kierroksia, jossa minä lähetin Marvinin ja Jaana palkkasi. Nimenomaan voittajan veneisiin pitää treenata näin. Marvinilla oli hauskaa ja alkoi itse juosta takaisin lähetyspaikkaan.

Teimme kahden minuutin settejä, vähempi aika ei riittänyt, kun kuja oli niin pitkä. Tavoite on kuitenkin saada paljon toistoja.

Kun homma sujuu sisällä, samaa tehdään ulkona, häiriössä, kahluusyvyydellä ja lopulta uiden. Lisäksi koiralla pitää olla köysi tai dummy suussa.

Koitan kuvata tai videoita edistymistämme. Idea ei välttämättä hahmota tekstistä. Mutta idea oli hyvä!!

___________________________________________________________________

Ronin alkeistokon viimeinen kerta oli keskiviikkoiltana. Aiheena oli hyppy. Roni oli rohkea ja halusi tutustua kaikkiin. Muuten kitisi ja vinkui ja oli ihan outo. Jokin oli selvästi hätänä. Menin ulos ja hätä olikin kakkahätä. Taluttelin kyllä koiria vartin verran, mutta Marvinin mukana olo vissiin sotki vessa-asiat. Marvin pääsi tutustumaan halliin, oli Marviniksi rauhallinen. Annoin tutustua hajuihin ja reunoilla oleviin agiesteisiin. Osa koiria teki seuraamisliikkeitä ja joku opetteli estettä. Itse tein Marvinin kanssa rallytokon liikkeitä. Koira osaa asiat ja minä osaan kyltit. Jos koe olisi ollut tänään, olisimme saaneet tulokset. Lauantai voi olla erilainen, eli jos hermoilen ja koira menee siitä kierroksille, kokonaisus voi olla säheltämistä. Mutta olen tehnyt parhaani, lopputulos selviää lauantaina.

Ronin puoliveli on edennyt hyvin tokossa: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI30102%2F13&R=172.22

Koira on siis Jessicalla: http://www.hundhornan.fi/index.php/minusta-ja-koiristani

Ronilla oli agilitya, ja treenit menivät hyvin. Suoria muutaman esteen sarjoja. Kunnon hetsaus ja palkka päässä. Viimeiselle kerralle lisättiin mukaan putki, putki on ollut alusta asti lempieste. Valtava ero, kun ohjaajien toiminta oli oikeaoppista. On hienoa huomata, miten koira osaa kun ihminen toimii oikein :)

Crufts. Minulle tuli pirullinen halu mennä mukaan ja pilata esitys...

http://youtu.be/EeV6tgrLxGE