Kolmannessa luvussa kerrotaan ensimmäisen kerran harjoituksista.

Ennakkovalmistelut

Cu-kurssien sisältö selitetään ohjaajille etukäteen, ja Leslie varmistaa, että koira kykenee toimimaan ryhmässä. Jos koira ei ole vielä valmis ryhmään, koulutus aloitetaan yksityistunnilla/tunneilla. Ensimmäiselle kerralla otetaan mukaan häkki ja matto tai peitto. Tuttujen tarvikkeiden luona koira tuntee olonsa turvalliseksi ja pystyy rentoutumaan. Tauolla koirat ovat häkissä tai maton päällä ja syövät luuta tai kongin sisällä olevaa ruokaa. Koiraa ei saa koskaan päästää ulos häkistä, jos se haukkuu, vinkuu tai raapii.

Ensimmäisellä kerralla Leslie tarkkailee ohjaajien ja koirien toimintaa. Ryhmät ovat aina erilaisia, ja havaintojen perusteella on helpompi miettiä sopivia harjoituksia. Osa ryhmistä koostuu nuorista koirista ja osassa on jo agilitya harrastaneita koiria, joiden toimintaa korjataan. Välillä ryhmät ovat sekaryhmiä.

Joskus ryhmään otetaan koira, joka ei ole vielä valmis toimimaan ryhmässä. Silloin koira saapuu ennen muita paikalle ja tekee muutaman harjoituksen yksinään. Kun muut ovat paikalla, koira on häkissä ja omistaja palkkaa koiraa ja huolehtii siitä, että koira tuntee olonsa turvalliseksi.

Leslie ei anna heti toimintaohjeita, vaan antaa ohjaajien tehdä omia ratkaisujaan. Usein ohjaajat nostavat koirien kierroksia, ja saavat koirat hetkellisesti kuulolle. Jos ohjaaja ei pidä jatkuvasti koiran mielenkiintoa yllä cheerleader-tempuilla, koiran kiinnostus ohjaajaa kohtaan lopahtaa ja koira etsii mielenkiintoisia ärsykkeitä ympäristöstä.

Ohjaajia on neuvottu toimimaan näin, mutta kukaan ei ole neuvonut aloittamaan agilitytreenejä malttiharjoituksilla. (Kokemukset siis Jenkeistä, Suomessa asia voi olla toisin. Ainakin noutajien treenejä ja monia peruskoulutuksia aloitetaan malttiharjoituksilla.)

Lisäksi on tärkeää, että ohjaaja on läsnä koko ajan ja keskittyy koiraansa. Koira huomaa tämän heti, ja on halukas työskentelemään yhdessä ohjaajan kanssa.

Twilight times

Harjoitus alkaa jo paljon ennen varsinaista tehtävää. Lämmittelyharjoituksina käytetään passiivista ja aktiivista tekemistä vuorotellen. Jirka Vierimaan Leiki ja pelaa –kurssilla opeteltiin samankaltaisia asioita: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2015/04/leiki-ja-pelaa-kurssi-osa-2-tekstit-puuttuvat

CU-kursseilla koiraa rauhoitellaan TTouchin korvatyöskentelyllä. Korvassa pn paljoa akupunktiopisteitä, ja niitä käsittelemällä koiran saa rentoutumaan ja käsittely vähentää stressiä. http://www.kilttivalas.com/ttouch/

Omistajaa neuvotaan hengittämään syvään ja rauhallisesti. Asiaa harjoitellaan ja monet ohjaajat huomaavat, että oma hengitys ja koiran hengitys synkronoituvat samaan tahtiin.

Lisäksi Leslie käyttää mielikuvaharjoitusta eli omistajan pitää sulkea silmänsä ja miettiä, miten tapasi koiran ensimmäisen kerran ja miltä silloin tuntui. Melkein kaikille ohjaajille tulee harjoituksen aikana hyvä ja lämmin mieli.

 Vapaaksi päästäminen

”CU-ryhmissä harjoitellaan paljon rajatulla alueella. Pyydän päästämään koiran vapaaksi ilman, että ohjaajat antavat koiralle yhtään käskyä. Useimmat tosin käskevät koiran istumaan ja vaikkapa seuraamaan. Osa toimii ohjeeni mukaan, ja valitettavasti heidän koiransa karkaavat heti kun hihna irrotetaan. Toimin itsekin lenkillä niin, että pyysin koiran istumaan, ottamaan kontaktia ja päästin luvan kanssa vapaaksi juoksemaan ja leikkimään. Sama idea ei toimi toimi treeneissä. Koiran toiminta ei saa riippua siitä, onko se hihnassa vai ei.

Nykyään opetan ensin, mitä kannattaa tehdä, kun irrottaa hihnan. Käytän kahta erilaista harjoitusta.”

Irrota remmi, laske remmi ja ruokapalkka maahan. Naksauta samalla. Koira etsii ja syö ruuan ja katsoo silloin maahan.

WP_20160214_16_22_24_Pro.jpg

WP_20160214_16_22_29_Pro.jpg

Kävele samaan aikaan eteenpäin. Kun koira nostaa päänsä, se näkee ohjaajan liikkuvan poispäin. Koiralle tulee kiire saada omistaja kiinni.

WP_20160214_16_21_27_Pro.jpg

___________________________________________________________________________________________

Irrota koira hihnasta ja ota samalla hetkellä mieluisa lelu esille.

 WP_20160214_16_24_31_Pro.jpg

Kun koira on irti, leiki koiran kanssa. Näin koira oppii, että hihnan irrottaminen tarkoittaa yhteistyötä ohjaajan kanssa.

WP_20160214_16_23_47_Pro.jpg

 

Leash wise -kokemus

Rajatulla alueella harjoitellaan yhteistyötä. Alueen rajauksen ideana on luoda koiralle häkin kaltainen turvapaikka. Leslie käyttää TTouchin liiketyösketelyä yhteistyön opettamisessa.

Rajatun alueen ulkopuolella voi olla muita koiria matoilla, muut koirat ovat passiivisia ja rentoja. Näin koiraa totutetaan muihin koiriin.

Leslie pitää riittävää vahvistetiheyttä tärkeänä asiana. Koiran ei tarvitse osata mitään täydellisesti, vaan tärkeintä on saada vahvistetiheys riittävälle tasolle. Koiraa palkataan kaikesta ohjaajaan kohdistuvasta toiminnasta.

Videolta selviää, millainen rajattu alue on ja toki muutama harjoituskin.

https://youtu.be/Mtn-BeI9lHE

 

 

 

Turha kai sanoakaan, että suosittelen kirjan lukemista, tiivistin nyt 52 sivua yhteen postaukseen. Esimerkiksi vapaaksi päästämisen yhteydessä oli monta esimerkkiä, miten koiralle opetetaan kontaktinottamista eli vaaditaan katsekontakti ja istuminen, ennen kuin koira saa ruokaa tai ovi avataan. Hyviä juttuja toki irti päästettäessäkin, mutta kerroin vain mitä harjoituksia tehdään, jotta koira suuntaa huomion ohjaajaan. Automaattinen kontakti liittyy myös häkistä poistulemiseen, eli koira ei pääse treenaamaan, jollei ota ohjajaan kontaktia.

Myös collar grab –game kannattaa opetella.