Keräsin tammikuussa 2014 Wepropol-kyselyllä vesipelastusharrastajien mielipiteitä lajiin liittyvistä asioista. Yksi kysymyksistä liittyi siihen, jos liikkeitä tulevaisuudessa muutetaan, millaisia muutoksia pitäisi tehdä. Tässä vaiheessa vastauksia oli 50. Valtaosa vastaajista oli noutajaihmisiä. Kursivoidut ja sisennetyt kohdat on otettu kyselystä, joitakin vastauksia on jaettu kahtia. Vastaukset eivät ole omia mielipiteitäni, joskin olen muutamasta asiasta samaa mieltä. Yksi vastaus on omani (merkitty värikoodilla). Julkistan tämän blogissa, sillä GR:n ykkös- ja kakkoslehdessä on jo kyselyyn liittyvä juttu, kolmoseen ja neloseen menee jokin ajankohtainen asia (leiri, maakoulutukset, Sm-koe, rotumestaruus).

MITEN MUUTTAISIT KOELIIKKEITÄ?

Nykyisiin liikkeisiin oltiin periaatteessa tyytyväisiä, mutta muutama toivoo pisteytyssysteemin muuttamista, vedestä lähettämismahdollisuutta sekä sitä, että ohjaaja osallistuisi tehtävien tekemiseen.

En näe nykyisessä juuri muutettavaa. Valinnanvaraa on (esim. onko ohjaaja veneessä vai rannalla, kummin päin ALO:n ohjaajat ovat jne.)

En mitenkään.

Liikkeet ovat hyvät, mutta pisteytystä muuttaisin niin että nykyisen 1 ja 2 tuloksen välillä olisi enemmän "pelivaraa" kun kuitenkin nykyiseen 2 tulokseen koiran täytyy tehdä kaikki liikkeet jotta saisi 2 tuloksen, muutama tiputus/ohitus ei vähennä koiran suorituksen oikeellisuutta. Tuomareiden uintisyvyyden määrittely pitäisi yhtenäistää. siinä olen havainnut ongelmia vaikka uintisyvyys pitäisi määrittää korkeimman koiran mukaan, on joillakin tuomareilla uintisyvyys huomattavasti matalammalla ja "herkkäleukainen" koira päästää ennen maalilinjaa irti, joten selkeä mittaus tuomarille ja sitten maalilinjan asettaminen.

Ainakin Norjassa osa liikkeistä ole sellaisia, että ohjaaja osallistuu enemmän. Ja onko Tanskassakin näin. Tämä olisi mielenkiintoista. Ohjaajan pitäisi saada mennä veteen seisomaan, ainakin jonkin verran kahlata koiran kanssa. Turhan tiukkaa Suomessa

Koiran saisi lähettää myöskin vedestä, tietenkin maalikeppien takaa.

Maalilinjan ylityksistä en rokottaisi niin rankasti. Pääasia olisi, että annettu toiminto suoritetaan oikein.

 

Lisäksi muutama haluaa lajia avoimeksi myös x-rotuisille. Tosin tällä hetkellä Kennelliiton alaisista koemuodoista vain agilility ja toko ovat avoimia x-rotuisille. Vesipelastustoimikunta ei voi avata lajia kaikille, vaan aloite pitää tehdä Kennelliitolle ja koskea muutakin/muitakin lajeja kuin vesipelastusta.

Mites ois x-rotuiset mukaan?

 

Useat pitävät soveltuvuuskoetta turhana ja vanhanaikaisena. Toisaalta soveltuvuuskoe voisi olla aito soveltuvuuskoe, jossa ei mitattaisi opittuja asioita tai ohjaajan taitoja, vaan koiran uimataitoa ja intoa hakea vedestä esineitä.

Tuo sove lienee aikansa elänyt.

Sove ja alo voisivat erota toisistaan. Riittäisikö soveen kolme liikettä?

Soveltuvuuskoe voisi olla ”oikea” soveltuvuuskoe, jossa testattaisiin, onko koira koulutettavissa lajiin ja/tai onko koiralla ominaisuuksia lajiin. Näin tilastoitaisiin tietoa nöffien (ja lansujenkin) ominaisuuksista jalostusta ajatellen. Nöffeille suunniteltiin tätä tarkoitusta varten vesitestausta, toisaalta monet haluavat myös nöffeille (ja lansuille) sove-pakon. Tässä yhdistyisi kumpikin asia.

 

Useat toivovat, että liikkeet vastaisivat todellisia työtehtäviä. 

Liikkeitä voitaisiin soveltaa sen mukaan, millainen koeranta on. Ei aina täysin samanlaiset liikkeet. Näin liikkeistä saataisiin monipuolisempia ja oikeita työtehtäviä vastaavia.

Vaikka pudonneen airon/pudonneiden airojen hakeminen ja toimittaminen takaisin soutajalle. Näin voi tapahtua oikeastikin.

Omasta mielestäni koeliikkeitä voisi tulevaisuudessa mahdollisesti suunnitella enemmän ajatellen koirien käyttöä todellisissa tilanteissa, mutta tässä tulisi muistaa ennen kaikkea landseerien ja nöffien rodunomainen pelastusvaisto ja sen hyödyntäminen eli liikkeet tulisi suunnitella mielestäni landseereille ja nöffeille, ei pk-koirille ja liikkeiden ihannesuoritusten tulisi olla sen mukaisia.

Hukkuvan haku: vois tehdä siten että koiralla on valjaat tai suussa sopiva esine johon hukkuva tarttuu. Näin toimitaan oikeissakin töissä.

 

Osa pitää sääntöjä ja etenkin tulkintoja liian tiukkoina ja turhina.

                Liikkeitä en muuttaisi mitenkään, mutta muuten vähän lieventäisin mitä saa tehdä ja mitä ei. Kamalan tarkkaa ja jäykkää miten kädet saa olla tai miten ne eivät saa olla. Saako nenää rapsuttaa vai pitääkö siihen kysyä lupaa. Voiko liikkeen päättymisen jälkeen heittää damin vai pitääkö kysyä lupaa. Liian vakavaa!

 

Yksi toivoo, että kokeissa saisi käyttää koiralla pelastusliivejä.

Toivoisin myös, että koirille tulisi pakolliseksi pelastusliivit kaikissa koeliikkeissä. Omat koirani treenaavat lähes aina liiveissä. Kyllä koirakin voi saada sairaskohtauksen, jäädä veneen alle tms

 

Moni haluaisi selkeyttää vientiä ja liikkeen vaikeus eri luokissa mietityttää. Lisäksi vientiesineitä voitaisiin standardoida kuten tokon noutokapuloita.

Esineen viennissä haluaisin tehdä koiralle helpommaksi tietää kenelle sen kuuluisi esineen viedä ja koska irrottaa, rannalta annettu käsky ei aina kuulu!

Vientiä haluaisin tehdä jotenkin vähemmän ahdistavaksi koirille (vastaanottajan jonkulainen aktiivisuus myös ylemmissä luokissa).

Viennissä voisi esineenä olla esim. pelastusrengas.damin ja pelastusliivien kanssa.

Vientiesineiden ja köysien samankaltaisuus kokeissa. Nykyään kokeissa näkee mitä uskomattomimpia virityksiä. Dammy voi olla vaikka muovinen lelun näköinen "patukka" taikka lyhyt hyvin paksu dammy. Köydet on hyvin erinlaisia: on ohutta tummaa tai valkoista paksua yms. Selkeät kaikille samat ns koe- esineet. Vertaa tokokoe noutokapulat yms. Myös vientipelastusliiveihin pitäisi olla jotkut standardimitat.

Toivoisin, että voittajaluokan rannansuuntainen vientiesine olisi samalla tavalla arvottava kuin avoimen luokan vientiesine.

Avon vienti on vaikeampi koiralle, juurikin siitä syystä, että sen pitää osata varmasti kolmella esineellä vienti. Voittajassa taas pystyy harjoittelemaan köyden viennin ja rannansuuntaisen viennin varmaksi.

Avo- ja voi-luokkien viennit vaihtoon päittäin. Avo-vienti kun on PALJON vaikeampi.

Voittajaluokan kokeeseen vientiesineen arvonta. Voittajaluokan rannan suuntainen vienti nykyisellään on helpompi liike kuin avoimen luokan viesti.

 

Muutama haluaa liikkeitä turvallisemmiksi.

Oman veneen haku kokonaan pois. Joku kaunis päivä joku vietikkäämpi koira katkaisee niskansa siinä liikkeessä.

Korostaisin koirien turvallisuutta, veneestä hyppyjä on aika monta ja mielestäni harkinnan mukaan pitäisi miettiä veneen asento siten ettei koiralla ole mahdollisuutta esim hypätä airon päälle.

 

Voittajaluokkaa voisi vaikeuttaa tai muuttaa voittajan ja avoimen liikkeitä päittäin. Myös valioilla voisi olla oma valioluokka, jossa olisi esimerkiksi arvottavia liikkeitä.

Voittajaluokan liikkeitä tulisii vaikeuttaa tai perustaa uusi erikoisvoittajaluokka. Esim. köyden vienti ja hukkuvan pelastaminen ovat turhan yksinkertaisia liikkeitä.

Voittajaluokassa liikkeet on loppuviimeksi aika helppoja.

Ylipäätään liikkeet pysyvät luokasta luokkaan ihan samoina. Tulevaisuudessa kun laji edistyy niin liikkeitä voisi jollain tapaa vaikeuttaa.

Voittajaluokassa voisi olla jotan erilaistakin, vaikka pari vaihtoehtoliikettä ja olla vielä joku postgraduate luokka (valioille! ei valioitumiseen), jossa olis vaikka pidemmät matkat ja jotain oikeasti käyttökelpoisia liikkeitä, veneenä vaikka soutuvene ja pelastuliivinä aikuisten koko jne...

Voi-hukkuva on helpompi kuin Avon hukkuva? En ymmärrä tätä logiikkaa.

.Avo ja voi luokan ero saisi myös olla selkeämpi ja liikkeet "tasaisempia". Nyt voi luokassa kaksi vientiä, hukkuva ja veneen haku. Voisiko voi luokassa olla toisen viennin tilalla jotakin muutakin? Vientihän on hallinnassa, kun se on alemmissa luokissakin

Ehkä pidempiä liikesarjoja. Esim. Veneestä hyppy, matkalla hukkuneen nouto ja heti perään veneen haku

Kansallisia en muuttaisi tässä vaiheessa (voisi tietysti pohtia eliittiluokkaa eli valioituneille oma luokkansa omilla tempuilla... ;o) , IPOR tuo vaihtelua tehtäviin niitä haluaville. IPOR:ssa on hyvät ja huonot puolensa, työläs järjestää ja tottelevaisuudessa omat ongelmansa - koirasosiaalisuutta ja ampuminen sekä ihan ne tottis-/kettisliikkeet ovat joillekin liikaa - harrastamiseen vaadittava aika triplaantuu, joten ei varmaan ihan kaikille keskivertovepeharrastajille tule todelliseksi vaihtoehdoksi/lisäksi harrastusrepertuaariin.