Vepeä Virossa

Vesipelastusta harrastetaan ympäri maailmaa, mutta esimerkiksi muissa Pohjoismaissa vain newfoundlandinkoirat ja landseerit voivat osallistua kokeisiin. Viron säännöt on virallistettu tänä vuonna, ja Viron kokeisiin voivat osallistua kaiken rotuiset koirat.  Koiran pitää aloittaa alimmasta luokasta, eli ei ole samanlaista käytäntöä kuin eri Pohjoismaiden välillä on.

Liikkeet poikkeavat Suomen liikkeistä, sillä Virossa pyrittiin siihen, että kokeet palvelevat käytännön vesipelastustyötä ja koetuloksia voidaan hyödyntää newfoundlandinkoirien ja landseerien jalostuksessa.

Liikkeet eivät ole vaikeita, vaan suomalainen vepe-koira suorituu niistä ongelmitta. VP1-luokassa ei ole vientiä, uimamatkat ovat lyhyitä ja esimerkiksi esineen hakemisessa  ja veneen hakemisessa avustaja voi houkutella koiraa. Tosin ohjaajakin joutuu uimaan yhdessä liikkeessä, Suomessa ohjaaja seisoo liikkumattomana joko rannalla tai istuu veneessä.

VP 1

  1. Esineen hakeminen veneestä (15 p)

Koira ja ohjaaja ovat rannalla. 25 m rannasta olevassa venessä on veneen kuljettaja ja avustaja. Ohjaajan antaman käskyn jälkeen täytyy koiran uida veneen luokse, ottaa avustajalta esine ja tuoda sen ohjaajalle. Avustaja voi auttaa  koiraa esinen heiluttamisella, mutta ei kutsua koiraa nimeltä. Harjoitus on tehty, jos koira tulee niin matalaan veteen, että   jalat tavoittavat pohjan. Suorituksesta annetaan maksimipisteet, jos  ohjaaja tavoittaa esineen veteen menemättä. 

 

  1.   Veneestä hyppääminen (15 p)

Koira ja ohjaaja ovat rannalla. Ohjaajan käskyn jälkeen koira menee rannalla olevaan veneeseen. Ohjaaja kertoo ennen harjoituksen aloittamista, pysyykö koira itsenäisesti veneessä vai pitääkö avustajan pitää sitä kiinni. Vene ajaa ainakin 25 metrisen matkan rannasta. Ohjaajan käskyn jälkeen hyppää koira venestä ja ui ohjaajan luokse. 

 

  1. Venen tuominen (25 p)

Koira ja ohjaaja ovat rannalla. Vene on vähintään 25 metrin päässä rannasta. Veneessä on kaksi ihmistä. Ohjaajan käskyn jälkeen koiran täytyy uida venen luokse, avustaja antaa koiralle köyden pään ja koira hinaa veneen rantaan. Avustaja voi  auttaa koiraa esimerkiksi köyden heiluttamisella, mutta ei saa kutsua koiraa nimeltä tai muuten.

 

  1. Hukkuvan pelastaminen, koira aloittaa rannalta (25 p)

Koira ja ohjaaja ovat rannalla. Hukkuva on 25 metrin päässä vedessä ja huutaa apua. Ohjaajan käskyn jälkeen koiran pitää uida hukkuvan ihmisen luokse. Heti, kun avustaja on tarttunut koiran pelastusliiveihin tai valjaisiin, tuo koira hänet rannalle takasin.

 

5. Uima-joukkueena uiminen (20 p)

 

Koira ja ohjaaja ovat rannalla. Ohjaajan käskyn jälkeen  koira ja ohjaaja menevät veteen ja ja uivat rinnakkain 25 metrin päässä olevalle poijulle.  Poijulla ohjaaja tarttuu koiran pelastusliiveihin tai valjaisiin ja koira vetää  ohjaajan takaisin rannalle.

VP 2

1. Esineen kuljettaminen veneeseen, välimatka 30 m (20 pistettä)

2. Hukkuvan pelastaminen ryhmätyönä, välimatka 30m (20 pistettä)

3. Piilotetun avustajan pelastus, välimatka 30m (20 pistettä)

4. Ajelehtivan veneen rantaan tuonti, välimatka 30m (20 pistettä)

5. Suunnattu tuominen (20 pistettä)

VP3

Tehtävistä arvotaan viisi, ja kaikki osallistujat tekevät samat viisi tehtävää.

1. Pelastusvälineen (rengas, ponttooni) vienti hukkuvalle, etäisyys 40 m (20 pistettä)

2. Pelastusvälineen vienti (köysi) rannalta veneelle, etäisyys 40 m (20 pistettä)

3. Hukkuvan pelastus alkaen veneestä pelastusvälineen kanssa, etäisyys 20 m (20 pistettä)

4. Tajutttoman hukkuvan pelastaminen lähtien veneestä, etäisyys 20 m (20 pistettä)

5. Tajuttoman hukkuvan pelastaminen lähtien rannalta,  etäisyys 40 m (20  pistettä) 

6. Kahden hukkuvan pelastaminen ryhmätyönä lähtien rannalta, etäisyys 20 m (20  pistettä)

7. Pelastusvälineen (köysi) vienti  yhdestä venestä toiseen, etäisyys 20 m (20 pistettä) 

8. Veneen hinaus rantaan, etäisyys 40 m (20 pistettä)