Auran Nuuskut järjesti tiistaina Nose Work -luennon. Iso kiitos Nina Remekselle tästä tilaisuudesta! Oli kiva nähdä pentuja ja toki iki-ihana Muru.

Lisätietoa lajista: http://www.noseworkfinland.com/nose-work-finland/lajiesittely/

Laji on kehitetty Yhdysvalloissa rescue-koirien aktivointiin. Tarhaoloissa elevät koirat passivoituvat helposti ja hajutyöskentely sopii kaikillle koirille. Hajutyöskentely on lajityypillistä tekemistä ja onnistuminen parantaa koiran itsetuntoa. Haistelu myös parantaa koiran hajuaistia. Laji sopii myös nivelvaivaisille koirille (ja ohjaajille). Etsintätilanteessa ei ole mukana muita koiria eikä vieras ihminen tule koiran iholle. Laji sopii myös aroille ja helposti kiihtyvile koirille.

Lokakuun Nuusku-lehdessä on Ninan ja Annan juttu aiheesta. Ninan Edi demosi etsintää ja Nina kertoi, miten noutajat ovat toimineen lajissa. Rakastavat nuuskuttamista ja ottavat yleensä esineitä suuhunsa.

Hajuina käytetään hydralaatteja. Kokeissa ykkösluokassa käytetään eukalyptusta, kakkosluokassa toisena laakerinlehtetä ja kolmosluokkaan tulee lisäksi laventeli.

Lajissa voi myös kilpailla, tosin kokeet eivät ole Kennelliiton alaisia ja esimmäiset kokeet pidetään vuoden 2016 kesällä.

Kokeissa on laatikkoetsintää, sisätilaetsintää, ulkoetsintää ja ajoneuvoetsintää.

Itseäni laji kiinnostaa, koska Marvin rakastaa nenätyöskentelyä ja näin voisin tarjota sitä kotona oman aikataulun mukaan. Mejä on tosi kivaa, mutta jäljen tekeminen vie tuhottomasti aikaa. Haku on myös hauskaa, mutta vaatii ryhmän ja siihen ei ole tällä hetkellä jaksamista ja en kaipaa lisäaikatauluttamista ja stressiä siitä, etten jonain kertana pääse treeneihin. Ronille tekisi hyvää itsetunnon vuoksi. Marvin sopii myös tuohon "helposti kiihtyvän" koiran määritelmään.

Puhuimme paljon ilmaisusta, hajuista yleensä ja siitä, miten hajusolut uusiutuvat. Hajusolut uusiutuvat 30 - 60 päivän välein ja uudet solut "muistavat" viimeksi haistellut hajut hyvin. Haju on aineen kaasumainen muoto, rasvaliukoinen, liukenee heikosti veteen ja läpäisee maan.

Ilmaisuna voi olla mitä tahansa toiminto, jonka ohjaaja tunnistaa. Koira ei kuitenkaa saa purra tai raapia esineitä. Koira ei myöskään saa nousta ajoneuvoa vasten. Tästä syystä kannattaa opettaa jokin ilmaisu, sillä koira tarjoaa helposti raapimista jos muuta ilmaisua ei ole opetettu.

https://www.youtube.com/watch?v=lw5uf5G6clg

Luennoitsija asuu Loimaalla, joten laitoinkin Loimaan Kennelkerholle vinkin asiasta. Eija tarttui heti syöttiin. http://www.taikamo.fi/koirakoulu/   Jos koulutuksia tulee keväällä Loimaalle, menen ilman muuta Taikamon kurssille. Lisäksi Palveluskoirillakin oli innostusta luentoon.

Lisätietoa syöpätutkimuksesta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/07/koirat-haistavat-sairaudet?ref=ohj-articles

Työkoirien koulutusta: http://www.winnova.fi/hajukoirat/

Keskiviikkona olisi ollut kausitokoa ja jätin väliin, sillä Nose Workin vuoksi tiistaista kertyi univelkaa. Lisäksi rallytokokurssin kolmatta kertaa pitää suunnitella, sillä olen yksin vastuussa kolmoskerrasta.

Torstaina satoikin kivasti, mutta kaikki olivat paikalla ja menimme jo pieniä ratoja.  Yksi koira oli oppinut viikossa takapään käytön! 

Loimaan rallytokossa oli niin hauskaa, että ilmoitin Marvinin toisiinkin epiksiin. Sekoilen niin paljon radalla, että pakko opetella oikeita koeratoja mölleissä.Tuomarina toiminut  Sanni oli selkeä, kannustava ja antoi hyviä ohjeita. Suosittelen! Saimme taas tuloksen ja käyrä on nouseva. En mokannut yhtään kylttiä, yhden pysähtymisen missasin. Kenttä oli märkä ruohokenttä ja Marvin koitti nuuskuttaa. Remmin siis kiristyi ja siitä meni miinuksia. Kivahenkinen kerho, ilmapiiri oli ihan huippu! Lisää samankaltaisia kerhoja :)

 

 

11988535_710629515737158_110148533888504

 

20150926_172551-443636901.jpg

Olin sunnuntaia siirtämässä agiesteitä palveluskoirien kentältä Talsoillaan ja kokoamassa rataa. Ihan mielenkiintoista nähdä, miten agikisa rakennetaan.  Vain alussa on muutama este suorassa, sen jälkeen kaikki ovat vinoja. Tajuttomasti porukkaa töissä! Ihailen palveluskoirien organisointitaitoja eri tapahtumien järjestämisessä.

Sain hallikoodin ensi viikon rallitokoa varten.

Teemu opetteli kylttejä ja hyvinhän homma sujui. Vasenkätisenä palkkaa koiran hyvin ja mietti kovasti, miten saa parannettua maahan menoa. Onnistuu kuulemma, kun siirtää kättä hiukan kauemmaksi.

 

20150927_145050-789300619.jpg

 

Minnan Rasmus-vaari oli päässyt Helsingin Sanomiin: http://www.hs.fi/hstv/uutiset/v1442716112653?jako=6db418898d9c6dd399d390d1e703feee&ref=fb-share