Pidimme vesipelastuksen kuivatreenit palveluskoirien hallilla. Halli olikin kiva asia, sillä ulkona tuuli ja lunta oli suht monta senttiä. Minnalta tuli paljon ideoita ja kannustavaa palautetta kaikille. Kaikkea en kuullut tai en muista. Kaikilla oli vieras vastaanottaja eli ihan aloittelijoitakin opetettiin viemään alusta alkaen vieraalle. Vastaanottaja oli passiivinen kokeneimmille koirille, aloittelijoita kutsuttiin tarpeen mukaan nimeltä. Matka ei ollut kenellekään ongelma, mutta luovutuksissa oli melkein kaikilla ongelmia. Puhuimmekin siitä, että ensimmäinen asia on saada koira uimaan esine suussa, kriittisin kohta on kun irrottaa jalat pohjasta ja uida. Tosin nyt maalla tätä ongelmaa ei ollut eikä asiaa voinut treenata. Kenelläkään ei ollut irtautumisessa ja vieraan luo menossa ongelmia.

Keskityimme siis luovutuksiin. Luovutuksen ovat vedessäkin iso ongelma. Etenkin ylemmissä luokissa passiivinen vastaanottaja tuottaa ongelmia ja moni AVO koira vaatisi vahvistusta veneestä. Lisäksi AVOssa tuottaa ongelmia esineiden arvonta, joten vaihtelimme AVO-tasoisten koirien vientiesineitä. Koira toimii yleensä paremmin omien, tutun hajuisten esineiden kanssa. Minna neuvoi vaihtamaan vientiesineitä, jottei niissä ole ohjaajan hajua. Näin koira tottuu viemään myös vieraisiin esineisiin.

Marvinin aloitti vauhdikkaasti, mutta pudotti pelastusliivit kesken matkaa tai juuri ennen luovutusta. Vauhtia oli enemmän kuin tarkkuutta. Ihan normia settiä siis! Marvin joutui odottelemaan yksinään eikä saanut tehdä mitään, ennen kuin kierrokset laskivat.

marvin.jpg

Marvin ja pudotus

marvin2.jpg

Marvin ja pudotuksen jälkeinen sähellys

101.JPG

Odottelua ja rauhoittumista

marvin3.jpg

Puhuttelu tai rauhoittumista. Minna puhutteli Marvinia ja sen jälkeen rauhoitteli eli syötti. Ideana oli, että rauhoittuu vieraan luona. Kun tämä sujui, oli uuden yrityksen vuoro. Tämä konsti koskee vain vilkkaita, ADHD-tyyppisiä koiria. Muutenhan vepessä o hyvä, että koira ei jää odottelemaan palkkaa vieraalta.

aa.jpg

Odottelua. Kun kierrokset laskivat vähän, oli uuden yrityksen vuoro.

aaaaaaaaaaaaaaa.jpg

Viennin aloitus. Lea neuvoi antamaan esineen hitaasti ja rauhallisesti, kaarros ei saa olla liian iso, muuten kierroksen nousevat. Tässä vähemmän onnistunut aloitus, Lea ja Minna demosivat asiaa ilman koiraa. Opettelen siis asiaa kotosalla.

 

marvin4.jpg

Viennin loppuvaihetta. Nyt vienti sujuikin eli vauhdikas lähestyminen, esine suussa eikä kiirettä pois.

paras.jpg

Tuloksena onnistunut nosto ja luovutus. Ei pudottanut vaan tarjoaa ylös saakka. Lisäksi Marvin palasi vauhdilla takaisin.

liivit.jpg

Ja onnistunut pelastusliivien vienti.

Woivalinin Anne neuvoi tällaista:

"http://www.vindfinn.com/jaktapportering-enkel-avlevering/ Minä olen tehnyt tätä tässä videossa nähtyä kuonokosketusjuttua nyt Elvalle viikon ajan, kaikki ruoka tulee tämän kautta. Tänään sitten oltiin kimppatreeneissä ja ekaa kertaa kokeilin nyt vain miten yhdistyy noutoon. Jestas sentään, yksikään about seitsemänstä damista ei pudonnut ja kaikki oikein painoi käteen. Elva yleensä pudottaa viimeistään kolmannen ja neljännen kanssa jää kuselle. Eli tuota pitkää painamista ensin ilman damia ja niin että käsi on välillä niinkin korkealla että joutuu nousemaan takajaloille hetkeksi, välillä taas maassa, välillä pidän kämmentä esillä takakautta polvien välissä yms.. sitten vaan nouto siihen."  En ole vielä kokeillut, mutta aloitan tuon tekemisen.

 

liinu.jpg

Liinu vie. Liinu vie vedessäkin ongelmitta ja myös vieraalle ja eri esineitä. Ainoa ongelma on luovutus, ja Ojasen Anne neuvoikin irrotuksen opettamiseen. Liinu nuuski ilmaa ja oli ihan täpinöissään, kun tajusi että olin paikalla. Ja myönnetään asia taas: Liinun kaltainen koira olisi juuri passeli minulle :)

liinu2.jpg

Irrotustreeniä  Ojasen Annen vinkki: "Harjoitusavustajan" vinkki. opettakaa koiranne LASKEMAAN esine vastaanottajan käteen. Koira on aktiivinen, vastaanottaja passiivinen! Käteen-komento on näppärä käsky niin tokossa kuin vepessä. Kunnon palkka koiran mukaisesti jälkeen.

Harjoitus aloitetaan siitä, että esine on maassa teidän vieressä. Ekaksi palkka, kun koira katsoo esinettä, sitten siitä että koskettaa esinettä, sitten että ottaa suuhun, sitten että nostaa teitä kohden ja jossakin kohtaa ketjua, että oikeasti laskee sen käteenne. Eli pikkuhiljaa esine tulee yhä lähemmäs. Ja oikeasti sitä esinettä ei napata, vaan koira antaa sen. Kytke käskysana jossakin vaiheessa mukaan. Tällä vahvistetaan sitä, että esine luovutetaan aina käteen.
Ehdottoman hyvä apuväline palkkauksessa on naksutin.

Ronja vinkkasi tällaisesta videosta: https://www.youtube.com/watch?v=SUXatSEUpDI

 

ossi.jpg

Ossi vaatii palkkaa. Ossi on ensi kesänä AVO-luokan koiran, eli uutena asiana tulee erilaiset ja vaihtuvat esineet. Oman esineen kanssa ei ollut ongelmia, mutta poiju muutti tilannetta. Ossi toi hyvin ja luovuttaa ongelmitta. Outo esine sekoitti päätä sen verran, että alkoi ilmaista minua haukulla ja vaatia palkkaa. Takaisin paluu vaati työstämistä, mutta vedessä ei taatusti ilmaise esineen vastaanottajaa.

tuija2.jpg

Iloista vientiä. Cecilian kanssa aloittiin sillä, että tuli hakemaan minulta palkkaa ja sen jälkeen annettiin esine suuhun ja tuloksena oli iloinen vientisuoritus.

 

tuija.jpg

Linda osasi homman kuin vanha tekijä. Ensi kesänä sitten soveen ja aloon.

Typerä lettipää muka-veneessä

008.JPG

Lean Trixi on porukan kokenein vepeilijä, mutta oli viime kesän äitiyslomalla. Trixi osaa asian, mutta eri esineillä voisi treenata vaihtelevammin. Nyt treenattiin pelastusliivien luovuttamista. Kuvassa hyvä pito-ote eikä pudota.

010.JPG

Annen Jade ei ole vepeillyt vielä laisinkaan, ja vienti on uusi asia. Tokosta kuitenkin esineen kantaminen ja luovutukset tuttuja. Tajusi asian toisella yrityksellä. Hienoa kun koira on oppinut oppimaan, niin uusien asioiden omaksuminen sujuu vaivatta. Tosin rotukin vaikuttanee.

lumi.jpg

Lumi oli ensimmäistä kertaa hallissa ja keskittyi vieraan luokse tulemiseen. Lumi innoistuikin asiasta tosissaan. Lisäksi Lumi sai kotiläksyksi opetella myös vieraalta tuoksuvien esineiden kantamista.

emm.jpg

Emma on AVOimessa luokassa ja lähtee viemään hyvin ja ui veneelle saakka. Ongelma on luovutuksessa eli joko pudottaa tai sitten omii. Emman kanssa treenattiin luovutuksia.

kierto.jpg

kierto2.jpg

Toisella kierroksella teimme kohteen kiertoja. Tokossa moni asia opetetaan kiertämällä. Vepessä kohteen kiertoa voi hyödyntää ohjaajasta irtautumisen vahvistamiseen. Lisäksi asiaa voi hyödyntää, jos koira on eri puolella venettä kuin köysi. Jos koira tarttuu paluumatkalla VOI-luokan köyden viennissä köyteen, voi asian sananmukaisesti kiertää eli kierrättää koiran veneen ympäri, niin koira joutuu pakostakin kauemmas köydestä. Toki tässä menettää pisteen ja aikaa kuluu. Valioksi saa tällä tavoin, mutta SM-kisoissa ei ole mahdollisuuksia mitalisijoille.

Oikeissa työliikkeissä koira kiertää venettä kun hukkuvaa nostetaan veneeseen. Lisäksi köysi voi olla eri puolella venettä ja silloinkin kiertäminen on hyvä toimintatapa. Valjailla toimivat koirat eivät aina mene tarpeeksi lähelle uhria, joten uhrin kiertäminen sopii valjaskoiralle.

_____________________________________________________

IMG_5764.JPG

Sunnuntaiaamun lenkkiä lumisessa metsässä.

IMG_5770.JPG

IMG_5766.JPG

IMG_5776.JPG

Lepäilyä. Kuvista näkyy hyvin, että Roni seuraa Marvinia. Nova pitää hajuraon rakkeihin.

015.JPG

Olin aamulenkin ja torkkujen jälkeen hakutreeneissä pitkästä aikaa. Otimme neljällä maalimiehellä, ja ensimmäisellä sohlasti eli poistui maalimiehen luota nuuskimaan muita hajuja. Muiden luokse malttoi jäädä ja haukkuikin ok. Sirpa otti erillisiä ilmaisuharjoituksia, ettei Marvin tunge sähläämään maalimieheen kiinni.

Laura otti pikkuvillan maanantaina mummolleen kylään. Remmissä ja vieraassa paikassa oloa siis tuli.

Otimme Marvinin kanssa vientiä ja ensimmäistä kertaa sujui jo ensimmäisellä kerralla. Pidin antokaaren pienenä ja syötin ennen lähetystä.