Teksti: Marika Mäntylä & Saara Dufva   Kuvat: Merja Tornikoski

 

”Luottakaa koiriinne ja tehkää vaihtelevia treenejä!”

JAN COUNETTE KOULUTTI ACTION DOGSIN VEPE-LEIRILLÄ INNOKKAITA KOIRIA JA OHJAAJIA

 

Inkoolainen Action Dogs järjesti heinäkuun puolivälissä vesipelastusleirin jäsenilleen. Onneksi muutama paikka jäi ”ei jäsenillekin”. Kouluttajana toimi belgialainen Jan Counette. Jan on vesipelastustuomari ja kasvattaa newfoundlandinkoira ja clumberspanieleita. Janin treeneissä kaikki koirat ovat rannalla, tehtäviä tullaan tekemään ”ennen kuin edellinen on noussut vedestä” ja tekevät ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Lisäksi koirat suorittavat tehtäviä pareittain ja treeneissä kaikki koirat ja ohjaajat uivat yhdessä. Treenit alkavat aina helpoilla tehtävillä, sitten siirrytään vaikeampiin ja viimeinen tehtävä on ”jotakin hauskaa”. Treenit kestivät kolme tuntia, joten kaikki koirat ehtivät suorittaa monta eri tehtävää.

Leirille osallistui enimmäkseen noutajia, mutta rotukirjoja oli laaja. Persoonallisin osallistuja oli continental bulldog.

 

Marvin ja Marika

Osallistuimme jo viime kesänä Janin koulutuksiin, ja vauhdikkaat ja vaihtelevat treenit houkuttelivat taas. Marvinille ilmaantui toukokuussa patti kaulaan, ja Marvin oli todella kipuherkkä ja väsynyt. Patologinen lausunnon mukaan patti koostuu pääosin tulehdussolukosta ja ilmeinen syyllinen on vierasesine ja/tai sylkirauhasen repeymä. Kipu ja väsymys poistuivat lääkekuurilla, mutta vepekauden aloitus viivästyi ja ehdimme ennen leiriä kerrata vientejä ja Marvin oli hakenut veneen pari kertaa.

Tältä pohjalta usko koiran osaamiseen ei ollut korkealla. Onneksi Jan käski luottaa koiriin. Treenasimme sekä lauantaina että sunnuntaina iltapäiväryhmässä. En muista, mitä kaikkea teimme, mutta muutama harjoitus jäi mieleen:

 • Yhteisuinti.

 • Alkulämmittelynä dummyn haku.

 • Eteenmeno-treeni (koira ui ensin ulapalla päin ”tyhjään”ja tietyn matkan päässä dummy heitetään koiran etenemissuuntaan.

 • Marvin haki ajelehtivan veneen rannansuuntaisesti ja vastavirtaan (veneen kiinnisaaminen, pysäyttäminen, vastavirtaan tuominen, ei vie lähimpään rantaan vaan ohjaajan luo).

 • Erilaisia hukkuvan pelastamisia patukalla ja valjailla. Pelastajan viemistä hukkuvalle. Tajuttoman ja tajuissaan olevan hukkuvan pelastamista.

 • Ohjattuja noutoja eri tavoin. Suuntia ja oikean esineen hakemista. Yhdessä harjoituksessa haettava esine oli pelastusrenkaan sisällä.

 • Erilaisten esineiden hakemista ja viemistä (kelluva Halloween käsi, kumiankka, pelastusrengas, erilaiset dummyt).

 • Erilaiset etsimistehtävät (hukkuva veneen takana, köysi piilossa jne).

 • Esineiden hakeminen väärinpäin olevasta veneestä, koira sukeltaa veneen alle. Lopullisena tavoitteena opettaa koira hakemaan veneen alla olevia ihmisiä.

   

Marvin osasi kaikki tehtävät. Jan sanoikin, että Marvin olisi vaatinut vaikeampia liikkeitä. Treeneistä sai hyviä vinkkejä monipuolistaa lajin harjoittelemista, ja ensi kesänä vietämme ainakin yhden viikonlopun uutta oppien!

Nova & Saara

Saaran osuus tulee GR:n lehteen, ei ole tässä. Samoin Janika voi kirjoittaa omia mietteitään.

 

Kuvia:

https://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157671054243436/