Forssan palveluskoirat järjesti pelastuskoiraluennon. Paikalla oli 12 innokasta kuuntelijaa. Luennoimassa oli seuran oma kasvatti Annika Himanen.Annika kiitteli palveluskoiria alkuajan ohjauksesta ja kannustuksesta. Annikan ensimmäinen koira oli sekarotuinen, ja palveluskoirat ottivat koiran ja ohjaajan mukaan treeneihin. Nykyään pelastuskoiratoiminta on avointa kaikille, mutta alkujaan vain pk-koirat saivat osallistua. Annika on ollut aktiivisesti mukana kansainvälisessä pelastuskoiratoiminnassa. Videolla Annika kouluttamassa haukkuilmaisua 9-kuisella koiralle.

Pelastuskoiratoiminnassa on aina kyse siitä, että haluaa auttaa muita. Pelastuskoiratoiminta ei ole kilpailua siitä, kenellä on paras koira tai kuka löytää kadonneen. Hälytyksissä yhtä tärkeä tietoa on se, että tarkastettu alue on tyhjä. Vapepan toiminnassa on mukana paljon eri alojen asiantuntijoita, ja koiranohjaajat ovat osa isoa kokonaisuutta. Siksi yhteistyötaidot ovat ohjaajan tärkein ominaisuus. Raha-automaattiyhdistys tukee pelastuskoiratoimintaa, joten monet koulutukset ovat ilmaisia tai edullisia.

 

Mieti oman koirasi ominaisuuksia

Koira on hyvässä fyysisessä kunnossa, pääkopaltaan kunnossa, perusterve, sosiaalinen, yhteistyöhaluinen, liikkuu vaivatta erilaisissa maastoissa. Nykyään rodulla tai roduttomuulla ei ole väliä.

Annika kehotti miettimään oman koiran ominaisuuksia nelikentän avulla. Ajattelin Marvinin sijoittuvan noin:

 

nimet%C3%B6n-normal.jpg

nimet%C3%B6n2-normal.jpg

Valtaosa hyvistä pelastuskoirista tai pelastuskoirista ylipäätään sijoittuu 1 kategoriaan eli pelastuskoirat ovat varmoja ja yhteistyöhaluisia.

Kakkoskategorian koirat ovat helppoja koiria, ja ohjaajat yleensä pettyvät, kun eivät kuitenkaan pääse hälyryhmään. Koira on kuin unelma, kun ohjaaja on lähellä, mutta itsenäiset päätökset kaukana ohjaajasta eivät onnistu. Uskoisin Novan sijoittuvan tähän. Agilitykin oli haastavaa, kun irtautuminen on niin kamalaa. Tokossa toki ok, ja varmasti muiden ominaisuuksien puolesta ihan superhyvä ystäväkoira. Ronista ei toki osaa vielä sanoa. Yhteistyöhalua kyllä piisaa.

Neloskaterogian koirista on vaikeaa saada pelastuskoiraa. Vuosikausien harjoittelulla voi edistystä tapahtua, mutta luotettavaa hälyryhmäläistä koirasta tuskin tulee. Toki ohjaaja oppii neloskategorian koiran kanssa paljon.

Ja sitten se kolmonen.... eli sijottaisin Marvinin siihen. Kategoria on siinä mielessä mielenkiintoinen, että tästä kategoriasta tulee harvoin pelastuskoiria, mutta jos tulee, niin silloin kyseessä on todella lahjakas pelastuskoira. Annika kertoi, että Heidin Yngre on ainoita kolmoseen sijoittuvia pelastuskoiria, joita hän tietää. Tosin Marvinin riippumattomuudessa on ositttain kyse omasta osamattomuudestani ja auktoriteetin puutteesta.

Risteilytys? Partiointi?

Annika kertoi, että ilmavainuista koiraa voi käyttää joko risteilyttäen tai sitten partioimalla. Jälkikoira joko ajaa jälkeä tai ns. sulkee alueen eli koira käy tietyn alueen läpi, ja jos jälkiä ei löydy, alueelle ei lähetetä muita etsimään.

Esitys oli todella hyvä ja asiantunteva, jouduin lähtemään pois tauolla, sillä lisäaita piti saada maalattua tänään. Marvin aloitti uimakauden, suoraan jäiden sekaan ja äkkäsi kepin kaukana ja haki sen sinnikkäästi jäitä rikkoen.... Tosin pakko myöntää, että oli todella hyvin käsissä, kun vastaan tuli koiria ja ennen veteen menoa. Ja sinnikkyydestä täysi kymppi, teon järkevyydestä sitten miinusta.

Mutta paljon oli jo tuttua asiaa, eli vaikka oppimista on vielä paljon, jotain on jo jäänyt muistiinkin. Ja pakko panostaa hallintaan ja tottikseen. Ja se pakollinen lisäys, vesipelastus on kuiten päälaji. Aamen!

 

Hyviä linkkejä:

Yleistä asiaa hyvin kirjoitettuna: http://yle.fi/uutiset/pelastuskoiran_tarkein_ominaisuus_on_ihmisrakkaus/7109002

http://yle.fi/uutiset/pelastuskoirien_kouluttajasta_vuoden_vapaaehtoinen/7155502?ref=leiki-uu

http://yle.fi/uutiset/sankarikoira_kepu_loysi_kadoksissa_olleen_2-vuotiaan/6743167?ref=leiki-uu

Virta-testi: http://www.pelastuskoiraliitto.fi/kayttoonottotarkastus/jarjestamis-ja-arviointiohje

 

Aiheesta toiseen, mutta etsinnöistä kyse kuitenkin: http://yle.fi/uutiset/tullin_rahakoirat_aloittavat_tyoharjoittelun_-_video/7163254  Hiukkasen Marvinin näköinen! Ja sukua on, tai olisi kai oikeaoppisempaa sanoa, että samoista linjoista on.