Johanna Andersson oli treeneissämme ihanien nöffiensä kanssa maanantaina 5.8.2014. Marvin vei pelastusrenkaan hukkuvalle, kokeili sukellusnoutoa ja teimme voittajan köyden ruotsalaisittain. Marvin siis lähti hakemaan köyttä veneeltä, otti sen suuhunsa ja vei veneelle ja palasi. Liike kerralla kuntoon! Johannalta tuli hyvä vinkki namidummysta ja Johanna meinasi, että Urmasta ei saisi päästää haukkumaan veneessä.

Johanna kertoi treeneissä muiden Pohjoismaiden vepesäännöistä. Muissa Pohjoismaissa vain nöffit, lansut ja leot saavat osallistua kokeisiin.

Kaikki yksittäin suoritettavat liikkeet suoritetaan putkeen ja liikkeiden välissä ei saa palkata muuta kuin kehuin ja taputuksin (ei makupaloja eikä omia leluja). Uimamatkat ovat liikkeissä lyhyempiä kuin Suomessa, mutta liikkeitä on useampia. Kokonaisuutena uimista tulee yhtä paljon. Kokeisiin mahtuu jopa kolmekymmentä koiraa. Arviointi on samantyylistä kuin tokossa. Koira saa osallistua siihen luokkaan, johon on kilpailuoikeus kotimaassakin.

ELIT KLASS (vastaa voittajaluokkaa)

1. Paikalla istuminen rannalla ryhmässä

Min. 2 min-max 3 min, ohjaajat käyvät arpomassa suoritusjärjestyksen koirien ollessa paikalla istumisessa

2. Veneestä hyppy ja pitkän köyden haku rannalta

Koira hyppää 20 metriä rannasta olevasta veneestä ja ui rantaan hakemaan rantavedessä olevalta avustajalta pitkän köyden pään ja vetää köyden ohjaajalle veneelle. Liike päättyy kun koira on luovuttanut köyden ohjaajalle. Koira voidaan nostaa veneeseen tai sitten koiran voidaan antaa uida rantaan.

3. Ohjattu noutaminen

Veteen heitetään veneestä noin 20 metrin päästä rannasta ja niin että esineiden väliin jää 20 metriä matkaa kaksi noutoesinettä, koiran tulee hakea esineet arvotussa järjestyksessä, ensimmäisen esineen koira voi luovuttaa vapaasti rannalla, toisen esineen koira luovuttaa perusasennossa ohjaajan vierellä. Liike päättyy kun koira on noutanut molemmat esineet oikeassa järjestyksessä ja luovuttanut ne ohjaajalle.

4. Veneen hinaus

Kuten meidän avoimen luokan oman veneen hinaus, mutta köysi annetaan koiralle vasta sen jälkeen kun koira on jo hypännyt veneestä ja matka on 25 m.

5. Sukellusnouto

Liikkeenohjaaja käy tiputtamassa kankaisen sukellusnoutoesineen rantaveteen (veden syvyys n. 30 cm) ja kun tämä on palannut vedestä rantaan ja antanut koiranohjaajalle luvan aloittaa liikkeen, käskee ohjaaja koiran paikallistamaan ja noutamaan esineen. Esine palautetaan perusasennossa.

6. Ohjattu pelastusrenkaan vienti/hukkuvan pelastaminen

Hukkuvat ovat 15 metrin päässä rannasta ja 15 metrin päässä toisistaan). Se kumpi hukkuva pelastetaan ensin arvotaan. Koira tarttuu köyteen jonka päässä on pelastusrengas ja ohjaaja lähettää tämän ensimmäiselle hukkuvalle. Koira ui niin lähelle hukkuvaa että tämä voi tarttua pelastusrenkaaseen, ja sitten kun koira on palannut kahluusyvyydelle voi ohjaaja mennä vastaan 1. hukkuvaa ja auttaa tämän rantaan ja samalla ohjaaja lähettää koiran toiselle hukkuvalle. Liike päättyy kun koira on tuonut toisenkin hukkuvan rantaan ja ohjaaja auttaa tämän rantaan.

7. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien (yhdessä ohjaajan kanssa)

Hukkuva hyppää veneestä n. 10 metrin päästä rannasta ja venettä soudetaan vielä n. 5 metriä. Käskystä koira hyppää veneestä ja sen jälkeen myös ohjaaja hyppää veteen. Koira ja ohjaaja uivat yhdessä hukkuvan luokse, koira odottaa hukkuvan lähellä kunnes ohjaaja tarttuu hukkuvaan hengenpelastusotteella jonka jälkeen ohjaaja tarttuu koiraan joka vetää molemmat rantaan. Liike päättyy kun koira on vetänyt molemmat kahluusyvyydelle.

8. Yleisvaikutelma

(Suomennos Johanna Andersson)