Viikko 40 olikin oikea aktiiviviikko. Ennestään pelotti, ehdinkö ja muistanko mennä kaikkeen.

Maanantai

Maanantaina auto oli kolmannen kerran autopuolella ja nyt pähkäillään, miten ABS-jarruvalon saisi pois päältä. Kärryt on johdotettu uudestaan ja saan ne takaisin torstaina. Vien sitten ensi viikon tiistaina kennelkerhon majalle. Menee aikataulullisesti hyvin yhteen Helena Telkänrannan luennon kanssa.

Treenasin Lauran kanssa rallytokoilua. Alan päästä lajiin sisälle, mutta tarvitsen rutiinia ja koiratkin tarvitsevat nimenomaan ratatreeniä ja vieraissa paikoissa treenaamista. Marvin meni lyhyen radan hyvin, Ronin kanssa tein yksittäisiä kylttejä. Ronin kanssa pitää vielä treenata liikkeen osia ja sitten siirtyä kyltteihin ja alkaa ketjuttaa kylttejä radaksi. Roni käyttää takapäätään hienosti, tarjoaa jo kumpaankin suuntaan siirtymistä. Laura opetteli kylttejä Novan kanssa,  Novan ongelma ovat maahanmenot eli ei mene loppuun saakka. Treenailin vielä kotona edessä oloa, tavoitteena saada istuminen suoraksi.

Tiistai

Unohdin Marvinin rokotustodistuksen Valkeakoskelle ja odotan sitä vielä postissa takaisin. Nova pääsi siis Lempäälän mölleihin. LeVekin kentät ovat upeita. Osin hankerahoitukselle tehtyjä, osin talkoilla. Juttelimme hankerahoituksesta, ja Forssassa ongelmana on kolme koirakerhoa ja massa ei riitä, kun aktiivi-ihmiset jakautuvat kolmeen kerhoon. Taas kerran kolmen kerhon kaupunkia ihmeteltiin ja hulluuttahan se onkin. Olikin juttua, että vanhat jäärät eivät muuta kantaansa, mutta nuorissa on tulevaisuus ja tarjolla olisi tuhat euroa hankerahaa. Selvittelen asiaa enemmän. Ihana puheenjohtaja LeVekissä :)

Nova toimi upeasti! Novan osalta tuli 4 virhepistettä, minä lankesin kumpaankin ansaan eli pujottelin spiraalia neljän tötsän verran ja aloitin pujottelun väärästä paikasta. Nova sai kehua iloisesta ja reippaasta suorituksesta, minä kehoituksen edetä radalla rauhallisemmin. Mutta siis tulos tuli ja palkkasin vain kerran. Nova olisi koevalmis.

20150929_200600.jpg

 

Loimaan 10.10. rallytoko-kokeen työntekijät varmistetttiin juuri, olen toinen vastaava koetoimitsija ja täytän koepöytäkirjat. Pakko kertailla täyttöohjeet. Onneksi toinen kortillinen on kokenut.

Hyvä blogikirjoitus rallytokon vaativuudesta: http://teamaussiex.blogspot.fi/2015/09/rallytoko-se-luusereiden-laji.html

Keskiviikko

Keskiviikkona oli kausitokoa, ja pääsin sinne toista kertaa. Otin ensin Ronin kanssa lähinnä rallijuttuja, mutta palvelevat myös tokoa.  Maassa pysymiseen koitan lisätä kestoa. Marvin oli mukana ryhmäpaikkamakuissa ja otin seuraamisia sun muuta.  Menin vielä Lauralle ja teimme rallyrataa. Aion tehdä joka päivä jotain rallyjuttua ennen seuraavaa mölliä. Osa jutuista voi olla vain edessä suoraan istumista.

Torstai

Piskipalvelusta oli sivun juttu Seutu-Sanomissa. (http://www.lehtiluukku.fi/lue/seutu-sanomat-30.09.2015/90728.html)

 

nimet%C3%B6n.jpg

 

12031560_1646533588943744_27576290372457

Rally  oli hallissa, ja hallilta löytyi kaikkea käyttökelpoista ja  teimmekin aikamoisen radan. Kokeilin rataa Novan kanssa.  Ryhmä on kiva ja koirat taitavia. Kurssia on ollut tosi kiva pitää ja olen oppinut paljon Pinjalta.

Nuuskut julkaisivat koulutuspäivän ohjelman. Jos osallistujia tulee tarpeeksi, pidän luennon kansainvälisistä vesipelastustoiminnasta.

nimet%C3%B6n.jpg

Lähetin tällaisen esittelytekstin:

Olen Marika Mäntylä ja asun Forssan seudulla. Sain ensimmäisen koiran 16-vuotiaana, ja osallistuin aktiivisesti silloisen kotipaikkakunnan koirakerhon toimintaan ja tutustuin monelle noutajaharrastajalle tuttuun Häämörin kenneliin. Oma koirani ei ollut noutaja, vaan newfoundlandinkoira ja hieman vanhempana olin mukana rotuyhdistyksen toiminnassa muun muassa lehden päätoimittajana. Pääsin tutustumaan vesipelastukseen lajin alkuvaiheissa ja tuomaroin jo ensimmäisten sääntöjen voimassa oloaikana.

Kirjoitin Bettina Salmelin kanssa ”Newfoundlandinkoira: Tarunomainen vesipelastajakoira ja uskollinen ystävä” –kirjan vuonna 2008 ja sen myötä perehdyin eri maiden vesipelastussysteemeihin ja käytännön vesipelastustyöhön.  Olen käynyt Virossa ”virallistamassa” koulutusohjaajan ja perehdyin samalla sikäläiseen toimintaan.

Hankin käyttölinjaisen kultaisennoutajan Miklaus-kennelistä, Marvinilla on tuloksia VOI-luokasta. Meillä oli iloa ja kunnia osallistua tänä kesänä Taavetin kansainväliseen leiriin, jossa oli mukana yhdysvaltalaisia, australiaisia, norjalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia, virolaisia, belgialaisia, saksalaisia ja puolalaisia leiriläisiä.

Luennolla käydään läpi eri maiden vesipelastustoimintaa ja käytännön vesipelastustyötä. Suomen säännöt ovat uudistumassa, ja sivuamme uusia liikkeitä ja sääntöuudistuksen tilannetta. Käytännön treenit jäävät kesäleirille.

 

Perjantai

Olimme aamulla Teemun koululla Novan kanssa ystäväkoiratoimintaa edustamassa. Nova oli onnessaan!   Silittelijöitä riitti!  Ryntäsimme Forssaan oikomishoitoon ja jäimme uimaan ja kauppoihin. Pikaisen kotona käynnin jälkeen menin keräämään kissanruokaa Saleen. Teemulla alkoi Pirates go Kiipu -partioleiri. Jäi rakentamaan telttaa ja säntäin itse Loimaalle vepepalaveriin.

Seura ja ruoka olivat erinomaista. Sain vapaat mandaatit pyytää tuomareita tuomaroimaan iltakokeet. Organisoinnin tehostamisesta keskusteltiin ja mietittiin eri vaihtoehtoja.

Yö oli tuulinen ja meinaisin jo hakea Teemun kotiin, mutta olivat pärjänneet hyvin tuulesta huolimatta.

Lauantai

Lauantaina meni heti aamusta Tiina Kuuston tokokoulutukseen. Otin mukaan Novan ja valitsin aiheeksi ihmisitä luopumisen ja ihmisen luoksen päästämisellä palkkaammisen.

Kävelin Tiinaa kohden Novan kanssa ja sivustoilla oli Tiia ja Katja. Nova halusi kovasti Tiinan luokse ja aina kun luopui Tiinasta ja alkoi pitää kontaktia, niin vapautin joko Tiialle tai Katjalle. Sai myös ruokapalkan vieraalta ihmiseltä. Pääsimme onnistuneeseen tulokseen.

Toiseksi halusin opetellaa noutoa kunnolla. Sheippasimme esinettä eli ensin naksu kun Nova katsoi kapulaa, sitten kriteeriä nostettiin ja lopputuloksena Nova piti kapulaa suussa, vaikka liikkui ja Tiina silitteli. Tässäkin todettiin, että ihmisen huomio oli paras palkka.

Sunnuntai

Sunnuntaina oli vuorossa vesipelastustuomarien palaveri Jyväskylässä. Olin samalla kyydillä Jannen, Pasin ja Monican kanssa. Palaverissa keskusteltiin totuttuun tapaan menneestä kaudesta ja suunniteltiin seuraavaa.

Tuomareilta tuli paljon kehitysehdotuksia ja kanta sääntömuutoksen ajankohtaan oli harvinaisen yksimielinen. Ohjattu veneen nouto mietitytti, ainakin nimen tulisi olla eri. Yksi itse esittämäni asia etenee tai oikeastaan kaksi. Yksi liike muuttuu erilaiseksi. Voittajan hukkuvan pelastaminen on sekä hyvä että huono juttu. Hyvä siinä mielessä, että on oikea pelastusliike, huono että alemmista luokissa koira pelastaa dummysta ja uhri voi olla hukassa vietikkään koiran kanssa. Tätä liikettä mietitään vepetoimikunnan kokouksessa.

Vesipelastuskokeiden sääntömuutoksen tilanne

VEPE-sääntöjen uudistaminen on työn alla vesipelastuksen koetoimikunnassa ja ensimmäinen luonnos koe- ja arvosteluohjeista sekä liikekaavioista on julkaistu. Ne löydät näiden linkkien takaa:

https://asiakas.kotisivukone.com/files/landseeryhdistys.kotisivukone.com/tiedostot/vepe_koe-_ja_arvosteluohjeet_draft_julkinen_05_08_2015.pdf

https://asiakas.kotisivukone.com/…/ti…/liikekaaviot_2016.pdf

Eteneminen

Vesipelastuksen koetoimikunnan pyynnöstä Newfoundlandinkoirayhdistys keräsi kommentteja sääntöehdotukseen joukolta newfoundlandinkoiraharrastajia, jotka toimivat lajin parissa. Kommentit kerättiin heinäkuussa 2015 ja toimitettiin koetoimikunnalle määräaikaan mennessä, ennen kuin ensimmäinen luonnos koe- ja arvosteluohjeista sekä liikekaavioista julkaistiin suurelle yleisölle elokuun alussa 2015. Julkaisemisen jälkeen sääntömuutosehdotus on ollut kaikkien vapaasti kommentoitavissa.

Koetoimikunta on käynyt läpi kommentit, jotka sille on toimitettu niin rotuyhdistysten kuin yksityisten henkilöidenkin toimesta.

Vesipelastuksen koetoimikunta valmistelee VEPE-sääntömuutosehdotuksen ja lopullinen versio on saatavilla 31.10.2015 Suomen Landseeryhdistyksen nettisivuilla.

Sääntöehdotus käsitellään ensimmäiseksi Suomen Landseeryhdistyksen ja Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen yleiskokouksissa. Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen ylimääräinen kokous järjestään 15.11.2015 ja Suomen Landseeryhdistyksessä asia käsitellään syyskokouksen yhteydessä 22.11.2015. Näissä kokouksissa päätetään ainoastaan sääntöehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, eikä ehdotusta voida enää muokata.

Mikäli rotuyhdistykset hyväksyvät ehdotuksen, toimitetaan säännöt hyväksyntään Suomen Kennelliittoon. Sääntöjen lopullinen hyväksyntä tapahtuu suunnitelman mukaan keväällä 2016. Arvosteluohjeet ja koeohjeet hyväksytään Kennelliiton hallituksessa ja sääntöosio hyväksytään Kennelliiton valtuustossa, suunnitelmien mukaan valtuuston kevätkokouksessa 2016. Sääntöehdotus etenee Kennelliittoon ainoastaan, jos kumpikin rotuyhdistys hyväksyy sääntömuutosehdotuksen.

Säännöt on suunniteltu otettavaksi käyttöön 1.8.2016 kuitenkin niin, että SM-koe 2016 käydään nykyisillä säännöillä. Tuomaripalaverissa 4.10.2015 sääntöjen muutosajankohdasta keskusteltiin, ja paikalla olleiden tuomarien yksimielinen suositus oli, että säännöt eivät muuttuisi kesken kautta, vaan vasta 1.1.2017. Tuomaripalaverissa kaikki liikkeet käytiin läpi ja tuomarit ehdottivat muutoksia.

Liina Lehtonen, vesipelastuskoetoimikunnan sihteeri