Aloitin  Nose work -kurssin maanantaina 11.1. Loimaalla. Kävin Auran Nuuskujen järjestämällä luennolla syyskuussa ja ihastuin monen muun tavalla lajiin. Luennon muistiinpanot: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2015/09/nose-workia-tokoa-rally-ja-aksaa  Tarkoitus oli mennä Marvinin kanssa, mutta Marvinilla on imusolmuke turvonnut, ja ilmeisesti pään alaslaskeminen tuottaa kipua.

Anna Loimarannan lista hajutyöskentelyn eduista: http://vainuvoima.fi/arkisto/hajutyoskentely/

Ensimmäisellä kerralla opettelimme palkkaamista. Valitsimme parin ja pari tarkkaile toimia. Naksautus, kädet sivulle, palkka taskusta, palkka keppoon, kädet perusasentoon -> uusi kierros. Aikaa puoli minuuttia ja aina kierroksen jälkeen laskettiin, miten monta palkkaa oli saanut keppoon. Olen tehnyt vastaavaa Jaana Rajamäen kanakurssilla. Tosin en ole treenannut asiaa ainakaan puoleen vuoteen.

Ronin kanssa ei ole treenattu hajutyöskentelyä kuin hiukan. Oli äärettömän hyvin kontaktissa: ja siis tämän lajin suhteen liian hyvin.... eli katsoi minua ja tarjosi kaikkea osaamaansa. Koreja oli kolme, ja yhdessä siis haju. Aina kuin Roni laittoi päänsä oikeaan koriin, naksautus ja palkka kotiin.

Toisella kierroksella ymmärsi jo homman, hiukkasen kyllä tarkkaili minua ja haki toimintaohjeita. Ronin kaltaista koiraa laji ja hajutyöskentely rohkaisee itsenäiseen toimintaan.

WP_20160116_12_50_46_Pro%20%281%29.jpg

Toinen kerta oli 18.1. ja Roni sai kehuja edistymisestään. Ensimmäinen satsi sujui hyvin, ja korit käännettiin jo nurinpäin. Toisella kierroksella kemikaalin haju taisi sotkea ajatuksia, mutta kun korit siirrettiin kauemmas pissapaikasta, niin pääsi taas jyvälle. Ilmaisua ei olla vielä tehty. Tosi kiva laji! Muiden tekemistä oppii tosi paljon, mutta käytän kyllä koirat lenkillä väliajoilla ja koitan livahtaa ajoissa pois. Pääsen neljältä töistä, vien pojat partioon ja pitää vielä saada Teemu ajoissa nukkumaan. Mutta ehdottomasti jatkokurssille, jos sellainen järjestetään.

WP_20160119_08_33_28_Pro.jpg

Roni sai uuden pannan ja remmin. Nikanderin Minna tekee hyviä koiratuotteita edullisesti ja nopeasti.

Kolmas kerta oli 25.1. ja mukana oli järkkäri.

001.jpg

Roni oli todella taitava ja etsi uutterasti hajulähdettä.

002.jpg

003.jpg

005.jpg

Ilmaisee istumalla.

006.jpg

roni1.jpg

Sai kehuja, että tarkentaa todella hyvin.

Video https://youtu.be/AXZX9zALtDI

029.jpg

Hieno idea purkkien paikoillaan pysymiseen.

023.jpg

Kohdetyöskentelyä.

Teen aiheesta jutun Golden Ringin lehteen, joten otin paljon kuvia Vilmasta.

013.jpg

009.jpg

020.jpg

Purkkien paikallaan pysymislaatikko + magneetteja

purkit.jpg

1.2.2016 oli neljäs kerta kurssia. Roni työskenteli tosi hyvin eli irtosi hyvin ja tarjosi maahanmenoa ilmaisuksi. Yhdisti selvästi nämä asiat kohdetyöskentelystä. Ja jäi aina maahan hajun luo, ja olikin puhetta, että saimme samalla vaivalla hyvän paikalla olon. Panostimme siihen, että otetaan kohteelta pois namilla ja kehuen, ettei koe kohteen poistoa negatiivisena rankaisuna.

Marvin ei tarkenna tarpeeksi, ja nyt sain vinkkejä korjaamiseen. Eli en saa missään nimessä naksauttaa liian aikaisin, vaan odottaa, että nenä on kohteella. Lisään siis Marvinin kanssa tarkkuutta.

8.2.2016 oli viides ja viimeinen kerta.

Ronilla oli pelkät magneettipurkit ja Roni ei päässyt kunnolla alkuun. Kaipasi laatikoita tuekseen.  Saimme kuitenkin Ronin tajuamaan idean ja toisella kierroksella oli paremmin työmoodissa. Olikin juttua, että minun täytyy olla työskentelyalueella, en saa liikkua koska Roni seuraa niin paljon tekemisiäni. Lisäksi Ronia pitää kehua ja Anna sanoi, että Roni kestää harvinaisen hyvin Keep doing -signaalia (=jatka sitä, mitä olet tekemässä). Ja siis kaipaakin sitä tuekseen.

Sokerina pohjalla oli Marvin. Vilma ei päässyt nyt paikalle, joten Marvin sai Vilman paikan. Lyhyesti: Tähänhän koira on luotu! Etsii uutterasti, toimii itsenäisesti. Sain lisäohjeita tarkentamiseen. Kolme magneettirasiaan patteriin niin lähelle, että koira näkee ne kaikki kerralla. Niistä pitää valita oikea ja kirsu pitää olla kiinni magneetissa ennen naksua ja palkkaa.

Nyt sitten treenaamaan ja odottamaan jatkokurssia!!