Osallistuin lauantaina Rally-tokon toimitsijakurssille.  Järjestäjänä toimi Levek ry. Pakko kehua, että en ole ennen nähnyt niin hyvin hoidettua koulutuskenttää. Tuolla kelpaisi treenata ja toimia! Toimitsijakurssille osallistui 18 henkeä. Vetäjänä toimi Pia Heikkinen. En tuntenut ketään ennestään, mutta Pia oli ihan hulppea kurssin vetäjä. Pysyimme aiheessa, vaikka keskustelu rönsyili laitamilla.

20150419_135210%5B1%5D.jpg

Arvostan Pian arvomaailmaa, eli lajin pitää olla koiraystävällinen ja turvallinen. Niistä säännöistä pidetään tiukasti kiinni, jotka vaikuttavat koiran hyvinvointiin. Lisäksi toimitsijan täytyy ymmärtää, että monelle osallistujalle rally-toko on ensimmäinen ja ehkä ainoa koiraharrastuslaji. Aloittelevia harrastajia pitää ohjeistaa ja tukea palveluhenkisesti. Maalaisjärkeä saa käyttää, ja joustaa osallistujien hyväksi, kunhan koirien hyvinvointia ei vaaranneta.

Vaatimukset kurssille

  • Suomen Kennelliiton jäsen
  • täysi-ikäisyys
  • suoritettu koetoimitsijakurssi 1
  • yhdistyksen suositus

Olin itse palveluskoirien suosittelemana kurssilla, ja sitouduin toki toimimaan vastaavana koetoimitsija, jos alkavat järjestää kokeita. Tosin harjoittelen ensin Loimaalla loka- ja marraskuussa. Loimaalla järjesetään ahkerasti kokeita, joten siellä on helppo opetella tehtäviä osaavien toimijoiden kanssa. Toki palveluskoiriltakin löytyy osaavia ihmisiä, osa tosin samoja kuin Loimaalla toimijat. Uskon, että kaikille uusille kortillisille on tarvetta.

20150419_135121%5B1%5D.jpg

Rallyn toimihenkilöt

Vastaava koetoimitsija (kortillinen)

-       on kilpailutoimikunnan puheenjohtaja

-       huolehtii kokonaisuudesta ja siitä, että kaikki pyörii ja hoituu sääntöjen mukaan

-       voidaan vaihtaa eri luokkiin

-       ei tarvitse olla kerhon jäsen

-       ulkopuolinen on päinvastoin äärettömän hyvä juttu (omat saavat kisata, helpompi hoitaa vaikeat asiat kun on ”ulkopuolinen”)


Sihteeri kirjaa koirakohtaisille arvostelulomakkeille kilpailusuorituksen arvostelun tuomarin ohjeiden mukaan. Teimme harjoituksia virheiden kirjaamisesta, ja vaikka selvisin nyt, hälyinen tilanne voi tuottaa ongelmia. Vaativa homma!

Lisäksi tarvitaan ajanottajat, käytösruudun valvoja ja ilmoittautuneiden vastaanottajat.

Janakkalan koirankerhon sivuilla on hyvä malli sähköiseen ilmoittautumiseen: http://www.janakkalankoirakerho.net/kilpailut/rally-tokokilpailut/

Rallyssa ohjaaja voi saada parastuksen  jos on pyörätuolissa tai käyttää keppiä. Yleensä järjestäjät saavat tästä tiedon jo ilmoitusvaiheessa, mutta tieto ei tule aina perille. Puhuimme paljon siitä, miten asia hoidetaan yllättäen. Käytännössä tuomari vaihtaa jonkun kyltin, esimerkiksi puolen vaihto jalkojen välistä poistuu radalta.

Koiralla voi olla erikoislupa alempiin esteisiin. Näistäkin luvista pitäisi saada tieto ennakkoon, mutta välillä tieto ei välity, ja järjestävät tuunaavat esteet vauhdilla. Luovuus on siis valttia! Parastuksien myötä puhuimme paljon koirien kivun tunnistamisesta, hyppyihin liittyi nimeomaan etuosan ongelmat ja etujalkojen nivelrikko. Osallistujilla on omien koirien kautta aiheesta paljon esimerkkejä. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä saa nykyään osallistua, kunhan koira on EJ-rekisterissä.

FIX-rekisterissä olevat koirat voivat osallistua virallisiin kisoihin, mutta tuloksia ei kirjata koepöytäkirjaan. Tosin koirakohtaiset lomakkeet lähetetään Kennelliittoon ja koepöytäkirjaan merkitään Fix-rekisteröityjen koirien määrä.

Paljon uutta asiaa ja sopivasti vanhan kertaamista.