Haen tokokoulutuspaikkaa. Minulla on kolme koiraa, ja harrastan muun muassa vesipelastusta, nose workia ja rallytokoa. Kävimme keväällä 2015 tokon alkeiskurssin toisen villakoiramme kanssa, eli tiedän uuden alokasluokan liikkeet. Olisin halunnut jo aikaisemmin hakea tokoryhmään, mutta päivä ei sopinut. Nyt pääsisin aina paikalle.

Nova on kuusivuotias keskikokoinen villakoirauros. Nova saapui meille kolme vuotta sitten, ja Nova oli entisessä kodissaan käynyt agilityn alkeiskurssin ja käynyt villakoirakävelyillä. Nova oli myös luonnetestattu, 158 pistettä ja muun muassa kovuus on +3 (melko kova).

Lähistöllä asuva Laura aloitti Novan kanssa eri lajeihin tutustumisen ja Nova on osallistunut Marjan tokon alkeiskurssille ja osallistunut agissa muutamiin epiksiin. Nova on 1,5 senttiä liian korkea medeihin, eli kisaura on mahdoton ajatus.

Nova loukkasi takajalkansa törmätessään tuhka-astiaan. Toisesta takajalasta puuttuu osa lihaksista (koirahierojan mielipide). Lonkat kuitenkin A/A, kyynäreet 0/0 eikä kuvissa näkynyt nivelrikkoa eikä selässä ollut epävirallisen kuvaan mukaan ongelmia. Aion käyttää kahta koiraani keväällä Tanja Kotilla.

Olemme menneet jalan suhteen eteenpäin, eikä ongelmia ole ollut vuoteen. Aloitin itse Novan kanssa vuoden 2015 marraskuussa rallytokon, ja kävimme syksyllä 2015 Kuusiston Tiinan koulutuksessa. Treenasimme seuraamisia, kontaktiin saamista, kehään menoa, liikkuriin tottumista, noutoesineen suussa pitoa. Rallytokossa Minna Lepistö ja Ilona Nevalainen ovat neuvoneet seuraamisessa, kehään menossa ja peruuttamisen opettamisessa. Nova on ystäväkoira ja käy satunnaisesti keikoilla. Nova kävi syksyllä ohjatuissa dobotreeneissä ja ostimme varusteita kotiin ja jatkamme kotona. Novan motoriiikka on kehittynyt viime aikoina.

Novan vahvuudet ovat nopea oppiminen, on kuulolla ja hallinnassa kun lämpääminen onnistuu. Heikkouksia omistajien/ohjaajan vaihdokset ja osin tavoitteellisen koulutuksen epäsäännöllisyys. Nova on kastroitu, ja ruoka maittaa. Kotona leikkii, mutta en tiedä, palkkautuuko  hallilla leikistä. Nova on tasainen keskitien kulkija, eli alkeisjutut ovat helppo opettaa ja pysyy hanskassa. Toisaalta vauhti ja motoriikka ei riitä ylempiin luokkiin. Uskon kuitenkin, että saisimme TK1 kasaan, jos treenaisimme säännöllisesti. Toiveena on myös päästä käymään maanantaikoulutuksissa: tosin nose work menee osin päällekkäin ja lapsen partio on maanantaisin. Haluan satsata Novaan vuoden parin verralla ns. täysillä. Pidemmän aikavälin tavoite on oppia itse lisää, ja tähdätä nuoremman villakoiran kanssa ylempiin luokkiin.

_____________________________________________________________________________________

Kävimme tiistaina kaupoissa ja samalla hallilla. Paikalla ei ollut muita koiria kuin Nova. Nova oli heti kontaktissa ja pidin koko ajan vapaana. Teemu otti muutaman kuvan ja rakensi rallytokorataa, mutta Nova ei häiriintynyt Teemusta. Olemme siis menneet eteenpäin kontaktiin saamisen kanssa.

WP_20151229_11_23_23_Pro.jpg

Teimme pääasiassa seuraamisia ja perusasentoja.

WP_20151229_11_23_23_Pro%20%281%29.jpg

Peruasennon paikka on hyvä, ja Nova on suorassa.

WP_20151229_11_21_44_Pro.jpg

Kokeilin myös noutoa, ja sekin sujui.

WP_20151229_11_22_12_Pro.jpg

Palautuksessa tosin on hiomista ja uudessa alossahan on periaatteessa vain noutoliikkeen loppuvaihe.

WP_20151229_11_23_42_Pro.jpg

Tein myös paikallaan oloja ja ne sujuivat täydellisesti. Luulen, että uskallan treenata ryhmäliikkeitä tällä pohjalla.

Rallyn suhteen tein muutaman kyltin ratoja niin, että Nova sai palkan vasta lopussa. Onnistuu noin lyhyillä radoilla.

WP_20151229_17_10_16_Pro.jpg

Otin alon kyltit mukaan kotiin, niin magneetin saa liimattua rauhassa paikoilleen ja saavat kuivua yön yli huoneenlämmössä.

WP_20151229_17_10_23_Pro%281%29.jpg

Homma sujuikin helposti....

WP_20151229_14_42_02_Pro.jpg

Roni tarkkailee työn laatua.

Olin keskiviikkona uudestaan hallilla Novan ja Pinjan bassettien kanssa. Tuntihinta on viisi euroa ja kun sen jakaa kahtia, niin eipä hallissa treenailu ole hinnalla pilattu. Käytin kaikki koirat kaupunkikävelyllä.

Nova oli heti kontaktissa, ja menimme radalle vapaana. Radalle menon treenaaminen on siis auttanut ja kun saan kontaktiin, voin vähentää palkkaamista ja palkata satunnaisesti joskus. Teimme muutaman kyltin rataa, mukana pujottelu ja käännöksiä. Lisäksi kokeilin tokohyppyä ja rallytokon hyppyä. Kumpikin sujui. Tein tauon jälkeen toisen samanlaisen setin.

Meille jäi niin hyvin aikaa, että liikun ja leikin loppuajan Ronin kanssa. Ronikaan ei vaatisi paljoa, että sen kanssa voisi harrastaa jotain tosi mielellä. Otin mukaan loput kyltit magnesoitavaksi. Testasimme aloa, ja hyvin toimivat.

Maksoin Loimaan hallin kuukausimaksun, sillä Novaa pitää testata vielä siellä ennen kokeita. Koitan päästä Loimaalle ainakin kolme kertaa tammikuussa, niin ei jää oloa, että kuukausimaksulle ei tullut katetta.