Kakkosluvussa kerrotaan, mitä CU-metodi tarkoittaa. Kyseessä on käyttäytymisen muokkaamisohjelma, kyse ei siis ole agilityn tai tottelevaisuuden kouluttamista. Koira tarjoaa toimintoja, ja naksuttimella tai lyhyellä sanalla merkataan oikea toiminto. Koira voi omalla käyttäytymisellään saavuttaa haluamiaan asioita.

Leslie kertoo myös oman belginsä tarinan, ja ideana on kertoa esimerkin kautta, että koira valitsee, mitä lajia haluaa harrastaa ja mitä ei halua harrastaa.

Pääperiaatteet

1. Ehdollista koira käyttäytymään rentoutuneesti

Kannattaa tarkkailla omaa koiraansa sen ollessa rento. Samankaltaisia eleitä vahvistetaan kiihdyttävissä tilanteissa. Ehdollistaminen ei onnistu, jollei osaa lukea  koiraansa.

Tässä linkissä kerrotaan rauhoittumisharjoituksista

WP_20160214_14_07_49_Pro.jpg

2. Opettele koirien elekieltä ja salli koirien oppia toisten koirien elekieli

Kirjassa kerrotaan paljon koirien elekielestä, mutta en toista niitä tässä. Videoissa elekieli tulee paremmin esille. Videot

Kirjassa on esimerkit kahdesta eri rotuisesta ja eri omistajilla olevista koirista, jotka käyttäytyivät samalla tavalla. Kumpikin pelkäsi vieraita koiria ja kaikki tekeminen kaatui siihen. Kumpaakin autettiin samalla tavalla a) koirat saivat positiivista palautetta korjaamisen sijaan, b) koiria ehdollistettiin rentoon käytökseen, c) koirille opetettiin uusi tapa toimia stressavassa tilanteessa, d) koirat totutettiin muihin koiriin hyvin rauhoittavia eleitä käyttävien koirien avulla, e) koirien sallittiin katselevan ympäristöään.

3. Työskentele sillä tasolla, millä koira pystyy toimimaan (ärsykekynnys)

Idea on sama kuin BATissa. BAT-esimerkki blogissa. Tosi Bat liittyy kiinteästi jo kahteen edelliseenkin kohtaan.

BAT-määritelmä

Tässä yhteydessä puhutaan myös hermoston uudelleen kouluttamisesta TTouchin avulla

Omistaja voi tukea koiraansa omalla kehon kielellään, toisaalta omistaja voi hermostuttaa koiran omalla käytöksellään. Omasta kokemuksesta tiedän, että jos en itse tiedä, miten tilanne etenee, Marvin alkaa heti sählätä. Kuvittelisin, että jos reaktiivisen koiran omistaja hermoilee koko ajan, että koira ärisee muille koirille, omistaja viestittää koko ajan koiralle, että nyt ollaan vaarassa. Ja koira ärisee takuuvarmasti.

4. The Goldilocks Rule

En keksinyt järkevää suomennusta asialle. Kyse on kuitenkin optimaalisen viretilan löytämisestä. Joillekin koirille se löytyy itsestään, kaikille ei.

Usein harrastuskoirien ohjaajat ovat taitava nostattamaan koiriaan, mutta eivät osaa laskea viretilaa. (Uskoisin, että belgiharrastajilla on osaamista tältä saralta?)

5. Hyödynnä Premackin periaatetta

Premackin periaate on keskeisessä roolissa UC-metodissa. Tiina Kuusiston blogissa on esimerkkejä aiheesta.

Premackin periaate tarkoittaa sitä, että voimakkaampi teko, jonka eläin tekee mielellään, vahvistaa sitä edeltänyttä heikommin toimivaa käytöstä. Premackin väite on, että tyypillisten vahvisteiden takana onkin todellisuudessa itse tekeminen, joka vahvistaa; esimerkiksi ruoan sijaan vahvistaa itse syöminen, lelun sijaan leikkiminen.

Esimerkeissä kerrottin omistajista, joille sanottiin koulutuksissa, että omistajan tulee olla tärkein asia koiran elämässä. Omistajat saivat synninpäästön, kun koiraa voi kouluttaa, vaikka moni muu asia tai tekeminen on koirasta kivempaa kuin omistaja.

Olen kuullut Premackin periaatteesta vajaa vuosi sitten, mutta tajusin sen vasta nyt. Kirjasta opetettiin luoksetuloa niin, että palkaksi koira sai lähteä juoksemaan uudestaan ympäri kenttää. Ronin on tosi vaikea irrottautua minusta, ja viimeksi käytimme Tiinan koulutuksessa kohdetta. Sai ruokapalkan lisäksi vahvisteen, kun kävelin antamaan palkan kohteelle. Kiertäminen sopii varmasti myös Ronille, kun irrottautumista seuraa ihana luoksetulo.

Vesipelastuksessa vieralle vienti on vaikein liike. Marvin innostui vienneistä, kun sai viennin jälkeen noutaa. Eli kun saa viedä hukkuvalle dummyn ja sitten vetää hukkuvan rantaan, vientikin on kivaa. Sama, jos vie köyden veneelle ja saa vetää veneen rantaan. Eli näissä olen hyödyntänyt Premarkin periaattetta. Tosin tuota veneelle köyden vientiä ja rantaan tuomista ei viitsi käyttää, kun sitten voittajan köyden viennissä tulee ongelmia. Tosin viennissä on käytetty ruokapalkkaakin, mutta eipä sillä edetty. Ruoka on kyllä lisäpalkka luovutuksia ajatellen.

6. Vaihda lähestymistapaa

Jos jokin keino ei toimi, älä jumitu siiheen, vaan kokeile muuta.

Lopussa on paljon asiaa kriteereistä, oikea-aikaisesta vahvistamisesta, ajoitustiheydestä ja palkkion suunnasta. Jos näistä ei ennestään osaamista, kannattaa käydä jokin naksutinkurssi.

_______________________________________________________________________________________

Ja tosiaan suosittelen kirjan lukemista, oma tiivistelmä on nimensä mukaisesti tiivistelmä. Lisäksi hoidin ärsykekynnys-asian ja koirien kielen linkeillä. Kakkosluku on pitkä, ja siinä on kuvia ja paljon esimerkkejä.