Give Me a Break -game

Ideana on tarjota koiralle lyhyitä taukoja keskittymistä vaativien harjoitusten lomassa. Työskentely jatkuu, kun koira pyytää treenien jatkumista.

1. Päätä ensin, mitä haluat treenata koiran kanssa ennen kuin koira pitää lepohetken.

2. Aloita treeni sellaisessa paikassa, jossa ei ole häiriöitä tai jossa voit kontrolloida häiriöitä.

3. Ota käteen kymmenen makupalaa (vahvistetta).

4. Aloita suunnittelemasi treeni. Mene paikallesi on hyvä harjoitus, sillä koira on tottunut aloittamaan sillä CU-tunnin.

5. Treenaa monta nopeatempoista sarjaa. Pidä välillä tauko.

6. Käytä kehonkieltäsi aloitus- ja lopetusmerkkinä.

7. Koira saa tehdä tauolla mitä se haluaa.  Aloita uusi treenisessio.

Tarkkaile tauon aikana, mitä koira tekee. Todennäköisesti koira tarkkailee ympäristöä jollain tapaa. Harjoituksen ideana on luoda koiralle rakennetta oppimiseen. Kaikki koirat eivät tarvitse tällaista harjoitusta.

Koira prosessoi tauon aikana juuri oppimaansa asiaa.

Setting up -game

Tavallaan edellisen vastakohta eli koira ehdottaa, milloin jatketaan treenejä.

Nuuskiminen ei ole rikos

Cu-filosiaan kuuluu, että koirilla on muitakin haluja, kun toteuttaa omistajansa käskyjä. Koirat haluavat nuuskia, koirat haluavat tervehtiä muita koiria. Koirat haluavat katsoa asioita. On täysin normaalia, että koirat haluavat tehdä näitä asioita. CU-filosiassa omistaja kunnioittaa koiramaisia tarpeita. Etenkin aggressivisille, reaktiivisille, jännitäville ja ylivilkkaille koirille on tärkeää saada tietoja ympäristössä. Koirille pitää myös antaa aikaa käsitellä saaviaan tietoja.

Off-switch -game

Pelin idea selviää parhaiten videosta:

https://youtu.be/4HZnpmNK10o

Pelissä vuorotellaan rentoa taukokäytöstä ja kiihkeää tekemistä.

Etenkin agilityn tyyppisessä lajissa koiran täytyy rentoutua tauoilla ja olla hetkessä valmis nopeatempoiseen treeniin.


En osannut selittää kahta ensimmäistä peliä järkevästä, joten kannattaa lukea tämäkin luku suoraan kirjasta. Luvun lopussa on erilaisia agilityyn liittyviä harjoituksia.

Tajusin tätä lukua lukiessa, miksi Rekolan Annen käyttämä yhteislenkki ennen koulutusta -systeemi toimii. Toki koirat oppivat koirien kieltä lenkkeillessään ennen koulutuksia vapaana yhdessä, mutta samalla tapahtuu muutakin. Koirat saavat toisistaan tietoa ennen kentälle menoa. Reaktiiviselle, jännittävälle ja miksei vilkkaalle koiralle on ehdottoman tärkeää saada ensin tietoa muista koirista. Linkki Annen blogiin: http://www.piskipalvelu.blogspot.fi/