Mauno rähisee muille koirille.

 

Corgien paimenkäytökseen kuuluu haukkuminen ja näykkiminen. Taipumustestissä melkein 60 prosenttia corgeista haukkui paimentaessa ja alle kymmenen prosenttia näykki.

(esseessä on tässä kohtaa taulukko)

Jalostuksen tavoiteohjelmaa varten tehdyn käytöskyselyn mukaan corgien tyypillisemmäksi ongelmakäytöksi koettu käytös on remmissä vetäminen ja toiseksi yleisin on turha haukkuminen. Remmikäytös on pitkälti koulutuskysymys, mutta haukkuminen kuuluu osana nautapaimenien työtä. Alun perin corgit vahtivat karjaa öisin, joten ei ole ihme, että nyky-corgit vahtivat reviiriään.

Susiin ja muihin koiraeläimiin verrattuna koirat haukkuvat paljon. Haukkuva koira puolustaa reviiriään ja aluettaan tai koira ilmoittaa alueensa rajoista. Haukkuminen kuuluu esimerkiksi joidenkin paimenien luontaiseen tapaan tehdä työtä. Haukkuminen häiritsee etenkin tiheästi asutuilla alueilla naapureita. Poiskouluttaminen on työlästä ja yleensä ympäristönmuutos voi olla ainoa tepsivä keino. Koiralle voidaan opettaa haukkumisen sijaan jokin muu toiminto. (Kaimio 2007: 114–148.)

Näykkiminen ei tule kyselyssä esille. Raymond Coppingerin tutkimusryhmän kehityskausijaottelussa corgi sijoittuu nautapaimenena nelosryhmään, ja tietyllä tapaa adjektiivit itsenäinen, kovapintainen ja sitkeä näkyvät corgien yleisimmissä käytösongelmissa (ongelmat muiden koirien kanssa, hallintaongelmat, remmissä vetäminen). Käytöskyselyssä ei ole eritelty hallintaongelmia tarkemmin, ja termiä ei määritellä muissakaan sen käyttöyhteyksissä tarkasti. Todennäköisemmin hallintaongelmilla tarkoitetaan karkaamista, remmirähjäystä, vetämistä sekä resurssiaggressivisuutta. Kyseessä lienee jonkinasteinen sateenkaarikäsite.

Corgiseuran kotisivuilla pembrokea kuvaillaan avoimeksi, nopeasti syttyväksi, vilkkaaksi, itsevarmaksi ja röyhkeäksi. Yleensä avoimella koiralla tarkoitetaan koiraa, joka hyväksyy esimerkiksi vieraat ihmiset ongelmitta. Pembroken kuvauksessa luonnehdinta toimii lähinnä vastakohtana pidättyväisemmän cardiganin käytökselle. Pembroke syttyy nopeasti, ja ominaisuus on ollut tärkeä, kun paimenen pitää reagoida nopeasti paimennavan liikkeisiin. Arjessa koira voi yllättää omistajan nopeilla reaktioillaan. Vilkkaalla koiralla tarkoitetaan yleensä koiraa, joka liikkuu ja touhuaa paljon. Vilkas koira tarvitsee toimintaa ja sallittuja keinoja purkaa energiaansa. Itsevarmalla ja röyhkeällä koiralla tarkoitetaan koiraa, joka pystyy toimimaan itsenäisesti ja kohtaamaan haasteita. Pembroke on alun perin pysäyttänyt isoja nautoja, ja tietyltä osin ylittänyt itsensä. Nautapaimen ei saa perääntyä missään vaiheessa, vaan sen on mentävä kerta toisensa jälkeen paimennettavan lähelle. Pembrokea ei kannattaa kouluttaa pakottamalla tai rankaisemalla, sillä nautapaimen vastaan haasteeseen uhkaajaa kohti tulemalla ja näykkäisyllä.

Synnynnäisen käytöksen muokkaaminen käy helpoimmin silloin, kun käytös on juuri puhjennut ja on muokkautumisvaiheessa. Myöhemmin muokkaaminen on huomattavasti vaikeampaa. Yleensä paras vaihtoehto on pitää koira erossa käytöksen laukaisevista ärsykkeistä käytöksen puhkeamisvaiheessa. (Kaimio 2007: 66.) Ihmisen ei kannata tarjota pohkeitaan corgin pennuille näykittäväksi. Corgin omistajat ovat yleensä tietoisia asiasta. Jos haluaa harrastaa jotain lajia, niin kannattaa opettaa koiralle jo pentua lajiin liittyviä asioita tai ainakin estää lajin kannalta huonot toiminnot (Parkkisenniemi 2016: luento). Jos tavoitteena on työkoira ja taipumuskokeisiin osallistuminen, herkkyyskautta kannattaa hyödyntää paimentamisen vahvistamiseen.

”Paimennustaipumus saattaa näkyä liikkuvien kohteiden (autojen, polkupyörien ja lasten) jahtaamisena sekä nilkkoihin näykkimisenä. Omani kanssa olen molemmat tiedostanut pennusta asti ja parhaani mukaan kitkenyt pois. Satunnaista mopojen jahtailua tapahtuu edelleen jos en itse huomaa ajoissa kiinnittää koiran huomiota pois. Nilkkojen näykkimistä koirani ei ole oikeastaan koskaan pikkupentuvaiheen jälkeen esiintynyt”, kertoo pitkänlinjan corgiharrastaja.

”Jonkin verran yksilöstä riippuen on paimenkoirille tyypillistä liikkuvien kohteiden jahtaamista. Corgien tapa paimentaa näykkimällä tuntuu välillä pohkeessa, etenkin koiran innostuessa esim. agilityradalla. Meillä ei tätä kuitenkaan ole koskaan ollut niin paljoa, että se varsinaisesti olisi arkea häirinnyt, se tulee esiin vain joissain tilanteissa”, kertoo eläinkouluttajaksi opiskeleva corgisti.

”Ekaa kertaa mettäs oltiin. Jonkin verran nilkkoihin käy mutta ei ihmeemmin. Koitamme saada näykkimisen loppumaan”, kertoo kahdeksanviikkoisen corgipennun omistaja.

Synnynnäisen käytöksen muokkaaminen käy helpoimmin silloin, kun käytös on juuri puhjennut

ja on muokkautumisvaiheessa. – Tuire Kaimio