Vepeharrastajien mietteitä

VOIDAANKO VESIPELASTUSKOIRIA HYÖDYNTÄÄ SUOMESSA?

 

Newfoundlandinkoiria käytetään täyspäiväisesti rantavartiossa Englannissa, Ranskassa ja Italiassa. Italiassa mukana on myös noutajia. Koira ja ohjaaja ovat työpari, eikä koira toimi koskaan yksin. Veden varaan joutunut on usein paniikissa jolloin vaarana on, että tämä voisi upottaa koiran. Ohjaajan tehtävänä on rauhoitella pelastettavaa. Ohjaaja voi aloittaa myös suusta suuhun hengityksen jo vedessä koiran vetäessä pelastettavaa rantaan. Koiralla on päällään pelastusvaljaat, joista on helppo ottaa kiinni. Italiassa käytetään helikoptereita vesipelastustehtävissä, jolloin koira hyppää helikopterista pelastamaan veden varassa olevaa. Rantavartioston veneistä tulee niin valtavat aallot, ettei niillä voi ajaa veden varassa olevan luokse. Vene jätetään riittävän etäälle, ja koira lähetetään hakemaan hukkuva turvaa.

 

Vesipelastuskoiria voisi "partioida" isompien yleisötapahtumien aikaan uimarannoilla/isommilla uimarannoilla, viranomaisyhteistyötä koiria pelastushelikoptereihin/rannikolla partioiviin aluksiin. Mallia työtehtävistä voisi ottaa vesipelastuksessa Etelä-Euroopasta.

 

Kesätapahtumassa tehtiin taannoin hukkuvan pelastamista koiralla ja pintapelastajan toimesta ja kyllä se koira vaan oli paljon nopeampi.

 

Suomessa koiravastainen kulttuuri

Vastaajien mielestä koiria voitaisiin periaatteessa hyödyntää oikeissa pelastustehtävissä, mutta suurin este on suomalainen koirakammoinen kulttuuri. Lisäksi Suomessa vain harvoilla rannoilla on paljon ihmisiä uimassa samaan aikaan. Hukkumisonnettomuudet tapahtuvat yleensä kesämökillä juhannuksena.

 

 

Kulttuurin pitäisi muuttua, jotta koirien oleskelu uimarannoilla hyväksyttäisiin eikä täällä ole sellaisia ihmismassojakaan, kuin esimerkiksi Italiassa.

 

Aika lailla olematonta - jonkin verran voisi olla rantafestareilla tms. rantatapahtumissa käyttöä, mutta Vapepassa käyttöä on aika lailla marginaalisesti - "vesipelastuskoira on hukkuvan ystävä" -slogan pitänee paikkansa eli pitäisi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hälyttämällä ei oikein ehdi paikalle ajoissa, jos ihan hengenpelastustehtäviä ajatellaan.

 

 

Organisointi välttämättömyys

Missään nimessä pelastuskoiria ei voi hyödyntää ilman organisointia. Paras organisoija olisi ilman muuta VAPEPA eli vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

 

Ei käytännön mahdollisuuksia pelkän vapaaehtoisuuden perusteella.

 

Lajin irtautuminen nykyisestä rotuyhdistyksestä sekä liittäminen esimerkiksi Vapepan systeemin kanssa yhteen, voisi tuoda mahdollisuuden käyttää vepekoiraa oikeissa työtehtävissä.

 

Vepe-koiria esille kesäisiin rantatapahtumiin ja yhteisiä harjoituksia vapepan/spr-organisaatioiden kanssa=> työkäyttö voisi kehittyä.

 

 

Koeliikkeitä pitäisi muuttaa

 

Vastaajien mukaan nykyiset koeliikkeet eivät palvele työkäyttöä. Liikkeiden tulisi olla monipuolisempia ja vähemmän kaavamaisia.

 

Lisää harjoitettavia liikkeitä vastaamaan hieman enemmän todellisuutta.

 

Koeliikkeistä ei olisi paljoakaan hyötyä tositilanteessa.

Suomessa vepe koemuodossaan ei paljoa tue työtehtäviä, liikkeet ovat ihan liian kaavamaisia. Jos työtehtäviin haluaa koiran, on sitä treenattava paljon monipuolisemmin ja pidemmillä matkoilla. Suomessa tuskin olisi kuitenkaan hirveästi töitä tällaisille koirille.

 

Suomessa hukkuvalla on dummy kädessä ja koira vetää hukkuvan dummysta rantaan. Säännöt sallivat myös sen, että koiralla on valjaat ja hukkuva tarttuu valjaisiin. Tosin valjaita käyttää vain harva koira, itse en ole nähnyt valjaita käyttävää koiraa vuosiin. Tähän vaikuttaa se, että koiran on uitava todella lähelle hukkuvaa ja hukkuva ei ojentaudu laisinkaan. Harva uskaltaa käyttää valjaita, koska liike menee niin helposti nollille.

 

Oikeissa tilanteissa koiraa ei koskaan lähetetä yksin pelastamaan, vaan ohjaaja on aina mukana. Veden varassa oleva on paniikissa ja saa aikuisenkin koiran uppeluksiin. Ohjaaja rauhoittelee vaarassa olevaa, jotta tämä uskaltaa tarttua valjaista ja antaa koiran vetää rantaan. Lisäksi koira voi viedä veden varassa olevalle pelastusrenkaan.

 

Uimarannoilla varmaan voisi koiria käyttää, mutta koska kukaan ei oikeasti huku dami kädessä, koirille tulisi opettaa joku käytännössä toimiva pelastustapa, esimeriksi ison renkaan tai lautan vienti hukkuvan luo.

 

Koirasta on hyötyä varmasti veneen vetämisessä ja esineiden haussa, mutta hukkuvan pelastus ei ole realistinen. Koira ei saisi oikeasti uida hukkuvan viereen, koska muuten hukkuva painaisi koiran veden alle. Koira sen sijaan voisi viedä hukkuvalle pelastusrenkaan menemättä metriä lähemmäs hukkuvaa, ja vetää hukkuvan renkaasta rantaan.

 

 

Tositilanteissa sinä et todennäköisesti seiso rannalla hiljaa yhdessä kohden, joten nykymuotoinen koe ei palvele todellisia tilanteita.

 

Tätä toivoisin lajin parissa pidempään olleiden miettivän: Voisiko oikeasti koiran ja ohjaajan osaamista hyödyntää uimarannoilla, satamissa, laitureilla, venepartioinnissa? Me ainakin olemme treenanneet "oikeasti" vesillä (erilaisilla rannoilla, laitureilla ja erilaisissa veneissä) tuttavaperheiden ja lasten kanssa veteen pudonneiden hakemista/pelastamista ja erilaisten pelastusesineiden viemistä. Voisivatko koeliikkeet myös muuttua oikeita tilanteita vastaaviksi? Koirallekin on erilaista ihan oikeasti pelastaa lievästi hätääntynyttä ihmistä...

 

<laatikko>

Suomessa on treenattu oikeita työliikkeitä muutaman viime vuoden aikana. Esimerkiksi Bettina Salmelin on järjestänyt pääasiassa nf-koirille suunnatun kansainvälisen leirin.

Kansainvälinen leiri järjestetään tänä kesänä Virossa heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Järjestelyistä vastaa Eestin nf-yhdistys.

Lisäksi Action Dogs järjesti viime kesänä tapahtuman, jossa opeteltiin oikeita työliikkeitä englantilaisen Pete Lewinin johdolla.

Oululaiset vepeharrastajat ovat järjestäneet HundSpassa koulutustilaisuuden, jossa Viron meripelastuslaitoksella toimivat Karte ja Ago Vimm neuvoivat kahden hukkuvan pelastamisesta ja esimerkiksi köyden etsimistä veneen takaa.

 

 

Lainaukset ovat kyselyn vastauksia. Vastauksia ei ole muutettu, mutta muutama on jaettu kahteen osaan.