Luvussa neljä kerrotaan toisella kerralla tehtävistä harjoituksista.

Alussa ohjaajat tekevät saman rentoutumisharjoituksen kuin ensimmäiselläkin kerralla. Kun koirat ovat rentoja, matot siirrettään lähemmäs ja koiria totutetaan näin olemaan rentoina toistensa läheisyydessä.

Aktiiviset harjoitukset

Doggie Zen (luopumalla saavuttaminen)

Pentutreeni Doggie Zen

Ruotsin kielellä tekstitetty video

 

Leave It (Jätä)

Video

Kohteet/targentit

Treeneissä hyödynnetään käsikosketusta, kosketuskeppiä ja hiirimatolle/matolle menoa.

Mattoa hyödynnetään myös paikalla olossa. Yksi esimerkki kertoo korokkeiden hyödyntämisestä.

WP_20160130_16_02_27_Pro.jpg

 

023.jpg

The Whiplash Turn /Ruoskanisku (huonosti selitetty, kannattaa etsiä videoita)

Koiran pitää osata Jätä-käskyä eli luopua haluamastaan asiasta. Lisäksi koiran pitää irrota omistajasta ja palata nopeasti takaisin. Harjoituksessa hyödynnetään Premackin periaatetta. Harjoituksen nimi tulee siitä, että tavoitteena on, että koira palaa valonnopeudella omistajan luo.

1. Ensimmäisessä vaiheessa naksautetaan aina, kun koira on kääntämässä päätä omistajaa kohden. Koira on lähellä omistajaa. Luoksetulo-käskyä kannattaa miettiä, sillä koira on kuullut oman nimensä tuhansia kertoja, Leslie käyttää tässä koiran lempinimeä.

2. Kakkosvaiheessa lisätään etäisyyttä ja häiriöitä. Koiraa voi kutsua luokse, mutta kannattaa edelleen naksauttaa aina, kun on kääntymäsä ohjaajaa kohti.

Hyöty agilityssä

 

Lisäksi tässä luvussa kerrotaan, milloin koiran voi päästää vapaaksi. Kyse lähinnä koiranlukutaidosta. Lisäksi koiranlukutaitoa tarvitaan, kun ympäristössä tapahtuu jokin muutos. Vaatimustaso täytyy sovittaa ympäristöön, eli jos ympäristössä tapahtuu jokin muutos, myös vaatimustaso nousee.

Luvun lopussa kerrotaan, miten koira totutetaan odottamaan rauhallisessa mielentilassa lähtölupaa. Aika perusasiaa, jota harjoitellaan kaikissa lajeissa.

 

Ruoskaniskuharjoitusta lukuunottamatta tässä luvussa ei ollut itselleni mitään uutta, mutta jos harjoitusten idea kiinnostaa, niin kannattaa hankkia tai lainata kirja.