Syysloman jälkeen oli vaikea päästä työrytmiin. Palautin kennelkerhon kärryt koululle ja Heikki haki ne sieltä. En olisi millään päässyt majalle niinä aikoina, kun siellä on koulutusta ja palautin puomin avaimen vuosi sitten.

Maanantai-illalla oli rallytokoa, ja Ilona oli järjestänyt meille kisat. Saimme jopa täytetyn arvostelukaavakkeen. Nova sai 84 pistettä, mokasin yhden kyltin itse. Koemainen ratatreeni oli kivaa!

WP_20161025_09_57_12_Pro.jpg

Tiistaina ahkeroin rästejä pois. Sain kirjoitettua vihdoin viimein tuomaripalaverin muistiinpanot blogiin ja muutaman huomion Tuulian luennosta. Hoidin myös muita juoksevia asioita. Pelastusrengaskohdassa voi olla virhe, en muista yhtään, mitä sovimme asiasta. Laitan  blogin hetkeksi salasanan taakse.

Torstaina kävin Elonkierrossa lenkillä poikien partion ajan. Perjantaina hain Kennelrehun autolta pakkasen täyteen ruokaa ja hiukan enemmänkin. Kävimme illalla katsomassa Doctor Strangen: https://www.youtube.com/watch?v=HSzx-zryEgM  Oli kyllä hyvä toteutus!

Lauantaina oli hieno sää ja kävimme nose work -treeneissä Loimaalla ulkokentällä. Kentälle on matkaa, mutta on matkan arvoinen. Käytin ennen treenejä koirat pitkällä kävelyllä. Teimme laatikkoetsintää kentällä ja piilottelimme magneetteja kaukalon ulkolaidoille ja vanupuikon grillikatokseen.

Marvin löysi oikean laatikon heti ja ilmaisi sen hyvin. Muut sujuivat hyvin, kunhan sai itsensä kasaan. Nova oli ihan seko, kun näki kamat, ja otin kokeilumielessä laatikoille. Osasi homman oikeastaan paremmin kuin Marvin, ilmaisua ei toki ole, kun ei olla sitä opeteltu. Nova löysi jopa kaukalon laidalla olleen magneetin.

Raaseporissa oli tänään rallytoko-koe ja tutuilla meni siellä mielettömän hyvin. Seppo ja Sanni saivat 98/100 pistettä ja sijoittuivat toiseksi, Maija ja Tikru saivat 95 pistettä, tuomaripalkinnon ja siirron AVOon. Suurin onnistuminen oli Minnan  dPadilla, josta tuli Suomen ensimmäinen dopermanni RALLYTOKOVALIO.

Sunnuntai

Olen tehnyt Marvinin kanssa käsikosketuksia ja esineen pitämistä muutaman kerran ja huomasin nyt ensimmäisen kerran, että sain hiukan vetää esineestä ennen luovutusta. Pieni asia, mutta tuntui hyvältä!

Roni on tosi taitava kaikissa kosketusjutuissa ja Teemu innokas treenaamaan.

Novan kanssa olen tehnyt erilaisia rallytoko-liikkeitä. Osaa toki jo kaiken, mutta pakko kertailla kylttejä ennen joulukuun koetta.

Olin Elonkierrossa treenaamassa nose workia. Roni siis kävi alkeiskurssin keväällä, Marvin jatkokurssin lokakuussa ja Nova on kokeillut pari kertaa kotosalla. Arvaatkas kuka hallitsee homman parhaiten? Nova!! Oli eilen mukana kun olin ennen treenejä lenkillä. Nova meni tavaroista niin sekaisin, että ulvoi autossa. Päätin kokeilla, osaako jotain kun kerran tajusi, mitä ollaan treenaamassa. Laatikkoetsinnässä ihan huippu, ulkotila- ja ajoneuvoetsintäkin sujuu. Novalle ei ole opetettu ilmaisua, joten opetan sen seuraavaksi. Pitäisi varmaan ottaa tavoitteeksi, että kaikki läpäisevät hajutestin maaliskuussa.

Joko oma koulutustaito on lisääntynyt tai sitten hajutyöskentelyssä hitaampi koira keskittyy vilkkaita paremmin. (Nova tosin nousi ajoneuvoa vasten, mutta haju on noutajalle sopivalla korkeudella, joten pitää laittaa piilo jatkossa alemmas.)

Teemu jäi elokuvan jälkeen Juholle yökylään. Sunnuntai kului aika lailla nukkuessa ja yskiessä. Onneksi on Kisu seurana.

WP_20161030_14_04_41_Pro.jpg

Olen lueskellut Telkänrannan Eläin ja ihminen: Mikä meitä yhdistää? -kirjaa (http://www.telkanranta.com/). Kirja on vielä mielenkiintoisempi kuin Millaista on olla eläin -kirja.

Kirjassa on juttuja siitä, miten eläimet hahmottavat lukuja ja eläinten kielestä. Koiran "ajantaju" ei perustu ajanhahmottamiseen vaan hajuihin eli eri vuorokauden aikana kodissa haisee erilaiselta.

WP_20161030_10_34_37_Pro.jpg

Useimmat nisäkkäät käsittelevät vaaratilanteet enimmäkseen oikealla aivopuoliskolla. Vasemmasta silmästä kulkee sinne enemmän hermoratoja kuin oikeasta.  Tiellä seisova peura pyrkii pitämään lähestyvän auton vasemman silmän näkökentässä. Autoilija voi sen perusteella ennustaa, mihin suuntaa peura mahdollisesti pakenee.

Silmäjuttu koskee koiriakin. Ihmisiäkin hiukan, mutta ihmisillä lähinnä jäänne. Ihminen on yksi harvoja eläinlajeja, joka katsoo suoraan eteenpäin. Silmien erikoistuminen on voimakkainta sellaisilla eläimillä, joiden silmät sijaisevat selvästi pään sivuilla

WP_20161030_10_35_46_Pro.jpg

Maanantaina oli rallytokoa. Teimme sellaista rataa, jossa ei ollut kuin käännöksiä ja temmon vaihteluja.Pointtina oli palkita koiraa kylttien välissä seuraamisesta. Lisäksi piti panostaa loppupalkkaan. Nova oli aivan ihana ja nautti treenistä. Lisäksi teimme erillisenä treeninä eteenmenoja ja sain Novan menemään ja pysymään suoraan edessä. Lisäksi tajusin, että jos koira kiertää takaa sivulle, niin vaihdan remmin paikkaa jo siiä vaiheessa, kun koira istuu edessä.

Alkeiskurssi alkoi sääntöluennolla: Saara puhui ja minä ja Nova näytimme liikkeitä.