Urakoin turvallisuusesseen kuntoon. Esseen alussa on kaksi sivua asiaa yleisistä turvallisuusasioita ja laitoin viimeiseksi sivuksi vesipelastuksen esimerkkilajiksi.

 

- Koirien ja ihmisten uimataito (Kouluttajan kannattaa painottaa ryhmiin pyrkiville, ettei kyseessä ole uimakoulu, vaan uimataito hankitaan muualla.) Koiria ei saa myöskään pakottaa veteen eikä koiran päätä saa painaa veden alle, jos koira ei luovuta vientiesinettä.

- Vesipelastuksessa koira on tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa eli koira ei saa olla aggressiivinen.

- Veneessä olevilla ihmisillä pitää aina olla pelastusliivit.

- Sinilevä (koirille myrkyllistä).

- Veden alla olevat kivet ja uppotukit.

- Veneen laidalla ei saa olla köysiä tai kantokahvoja, joihin koira voi juuttua hypätessään veneestä (hyppymatto tai teippaus).

- Liukas veneen pohja tai reuna (matto).

- Hukkuvan pelastaminen turvallisesti (koira ei saa nousta hukkuvan päälle tai purra).

- 1.1.2017 voimaan tulevissa säännöissä koiralla on mahdollisuus pelastaa hukkuva alemmissa luokissa dummylla, mutta voittajassa vietävä pelastusrengas hukkuvalle. Saalisviettinen koira voi mennä hukkuvan luokse ilman pelastusrengasta ja tarttua kädestä kiinni ja raahata rantaan. (Koiran omistajan vastuuntunto ja koulutusohjaajien ja tuomareiden koiran ja tilanteen lukutaito.)

- Kokeissa koirat viedään rantaan kiinni, samoin suoritus hylätään jos koira tulee kytkemättä rantaan. Näin ehkäistään mahdolliset tappelut. Myös treeneissä kannattaa olla tarkkana tästä asiasta.

- Helteillä koirien pitäminen treeneissä auton sijasta vaikkapa kevythäkeissä tai puuhun kytkettynä.

- Laji on fyysisesti rankka, joten koiralla on oltava riittävä peruskunto ja uimakunto. Treeneissä koira saa levätä liikkeiden välissä ja jotain liikkeitä voidaan keventää nuorilla koirilla (veneen sijasta hakee irtoköyttä, hukkuvan sijasta hakee dummya, lyhyemmät uimamatkat.)

- Treenipaikat ja –koepaikat yleensä kaukana keskustoissa. Ensiapulaukku aina mukana ja samoin olisi hyvä, jos paikalla on aina ensiaputaitoisia ihmisiä.