Teksti: Marika Mäntylä  Kuvat: Jarkko Pekki
<01>Airot pois käytöstä, kaksi ihmistä ja koira hädässä
<02>Paraisilla järjestettiin ystävyysvepetapahtuma

Lounaiset Lotraajat järjestivät  Paraisilla 23.9.2012 ystävyysvepen. Aikaisemmin Hämeenlinnan Vesipelastuskoirat, Lounaiset Lotraajat ja Lutra Lutra (Lounais-Hämeen Kennelkerho) lopettivat vesipelastuskauden yhteisillä Puulaakisoilla. Liikkeet ja tehtävät olivat hauskoja ja oivalluskykyä vaativia pelastustehtäviä. Mottona toimi: Mikä ei ole erikseen kiellettyä, on sallittua. Puulaakiperinne jäi tauolle muutamaksi vuodeksi, ja elvytettiin tänä syksynä Lounaisten Lotraajien toimesta. Turun seudulla on nykyään muitakin vepeyhdistyksiä, joten uutena tulokkaina mukaan tulivat Auran Nuuskut ja Varsinaiset Viipottajat. Hämeenlinnalaiset ja forssalaiset kokosivat yhdistelmäjoukkueen Hämeen Lutrat.  Puulaaki-nimi muutettiin Ystävyysvepeksi.
Säätiedote lupaili joko sadetta, rankka sadetta tai räntäsadetta, joten kisat päätettiin pitää Maskun hiekkakuoppien sijaan Paraisilla Airisto-Centerissä. Näin ruokailut ja kuivattelut hoidettiin sisätiloissa. Tapahtuma alkoikin kahvituksilla ja infolla. Liikkeitä oli kolme: 1. Voittajaluokan veneen haku, 2. Voittajaluokan uhrin pelastaminen ja 3. Lavastettu onnettomuustilanne. Kaikki joukkueen ohjaajat olivat mukana kaikissa liikkeessä ja kukin koira teki yhden liikkeen. Joukkue sai itse päättää, mitä koiraa käytetään missäkin suorituksessa ja miten liike hoidetaan. Eri joukkueet ratkaisivat liikkeet eri tavoin.
Yhdistelmäjoukkueemme valitsi Kuru-labukan suorittamaan veneen hakua. Kuru on aloittanut lajin tänä kesänä, mutta ilmiömäisen ura eteni suoraan voittajaluokkaan. Lutralla on tänä kesänä ollut käytössä vain yksi vene, joten emme ole pystyneet treenaamaan liikkeettä oikeaoppisesti. Kurulle suotiin siis mahdollisuus harjoitella tätä liikettä. Koska kyse oli harjoittelusta ja epävirallisesta kisasta, ohjaaja-Merja jäi rannalle ja 30 veneessä näytti koiralle köyttä yhden ylimääräisen kerran. Näillä avuilla Kuru suoriutui tehtävästä mallikelpoisesti ja tästä on hyvä jatkaa ensi keväänä.
Voittajaluokan uhrin hakuun valittiin kultainennoutaja Marvin. Marvin on vasta nuori koira (16 kuukautta), joten itseäni epäilytti, miten säheltäjäni jaksaa uida meressä 50 metriä pelastamassa isokokoista miestä. Toisaalta Marvinille haluttiin tarjota mahdollisuus pelastaa muitakin kuin vakiohukkuvana treeneissä toimivaa ohjaajaa. Marvin suoritui tehtävästä vauhdilla ja epäröimättä.
Kolmannessa liikkeessä 30 metrin etäisyydelle soudettiin vene, jossa oli kaksi ihmistä ja koira. Airot piti nostaa ylös. Rannalla oli kaksi ohjaajaa ja koira. Vene piti saada rantaan ja kummankin koiran piti uida vähintään 30 metriä. Meillä Rita-dopermanni meni veneeseen ja Axu-riiseni vei pitkän köyden veneelle. Tässä suorituksessa koirien piti tulla toimeen keskenään. Kun Axu oli tuonut köyden veneelle, rannalla olevat vetivät veneen rantaan ja Rita ui samalla pikaveneenomaisesti itse rantaan.  Axu on vesipelastusvalio, joten Axulle saattoi uskoa minkä tahansa liikkeen ja ohutturkkista Ritaa ei haluttu uittaa kylmässä vedessä liikaa. Tosin Axu ei tyytynyt annettuun tehtävään, vaan päätti pelastaa vedestä poijun. Ainakin yksi joukkue lähetti rannalla olevan koiran tuomaan veneelle paksun köyden, köysi sidottiin veneeseen ja veneessä oleva koira hyppäsi veteen ja veti veneen rantaan.
Tapahtuma järjestetään kutsukilpailuna ensi syksynä Salossa. Mikäli idea kiinnostaa muualla Suomessa, aloittakaa oma turnee vaikkapa Helsingin seudulla.
 
 
Tulokset:
  1. Auran Nuuskut
  2. Hämeen Lutrat
  3. Varsinaiset Viipottajat
  4. Lounaiset Lotraajat