http://youtu.be/wbv2iFtf4mI

 

"Forelimb or Elbow Anomaly" sairaus on itselleni tuttu nimenä ja olen nähnyt muutamia kuvia vääntyneistä jaloissa. Kuitenkin vasta video herätti tajuamaan, miten kamalasta sairaudesta on kyse. Ongelman kauheus valkeni liikevideoissa. Sairaudessa on toki eri vaikeusasteita, mutta en itse pystyisi elämään kyseistä sairautta sairastavan koiran kanssa.

Sula-sivusto.

Vaikkei ea olisikaan oman rodun sairaus, kannattaa katsoa video. Lopussa neuvotaan, miten näyte lähetetään Hannes Lohen tutkimusryhmälle. Meiltä on lähtenyt verinäytteet kaikista koirista.

Kondrodysplasia-asia mietityttää enemmänkin toisen rodun vuoksi. Cardigan-corgi on rotuna aivan fantastinen, mutta siinä missä nöffeillä on kyse sairaudesta ja välteltävästä asiasta, cardeilla koko rotu perustuu kondrodysplasiaan. Muutama muukin rotu on kondrodysplasia-rotu.

Linkki cardien JTO:on. "Corgeille omainainen kondrodystrofisuus (kääpiökasvuisuus) aiheutuu synnynnäisestä ruston kasvuhäiriöstä. Tämä on rodulle tyypillistä ja aiheuttaa sen, että corgit ovat matalaraajaisia ja jalat ovat hivenen kääntyneet. Corgin luusto kehittyy hitaasti ja kasvuvaiheessa nivelrustot ovat herkkiä vaurioitumaan."

Linkki Lohen tutkimusryhmän sivulle: http://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/luustosairaudet/kondrodysplasia-kaapiokasvuisuus/

Sairauksien lisäksi ryhmä tutkii käyttäytymistä. Tiuran käytöstutkimusluento: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2014/03/sattuma-perima-ja-koulutustaidot-harrastuskoiran-taustalla