Olen tajuttoman surkea ketjuttamaan, ja haluan oppia aiheesta lisää. Osallistuin Jirka Vierimaan "Liikkeestä liikkeseen" -kurssille. Lisätietoja kouluttajasta.
 

Esittely

Jirka on valmistunut sovelletun ja kliinisen käyttäytymisanalyysin koulutusohjelmasta. Ongelmakoirien koulutus etenee samoilla ideoilla, mitä ihmisillä käytetään terapioissa. Tosin keskusteluja koirilla ei käytetä…. Positiivinen vahvistaminen toimii ja sen hallitseminen on ongelmanratkaisun tärkein osa. Positiivinen vahvistaminen ei ole helppoja ja oikeita tekniikoita ei aina löydä. Mustalle vyölle pääsee vain säännöllisellä harjoittelemisella. Treenaa omia teknisiä  taitojasi!

Yleistä motivaatiosta

Motivaation yksi englannin kielinen vastine on drive (=jokin ajaa tekemään asiaa). Koira yrittää saada tavoittelemansa palkkion mahdollisimman nopeasti. Motivaatio rakentuu kokemusten myötä, toki osa motivaatiosta tulee perimän kautta. Tilanne vaikuttaa motivaatioon: eli hyvinvoinnin taso, viretila, aiemmat kokemukset ja ympäristö. Vahvisteiden ennakointi = saatavuuteen vaikuttaminen.

Koira ennakoi tekemiseen, eli koira oppii saavansa tietyssä paikassa tietyn palkkion. Esimerkiksi ulos mennessä koira ryntää ovelle saavuttaakseen palkkion (ulkoilu) mahdollisimman nopeasti. Samaten vesi, vene ja noutoesineet ovat varma merkki uimisesta, noutamisesta ja mahdollisista herkuista. Treenattu koira tunnistaa usein avoimet paikat ”täällä saa palkkaa”. Tutustuin tähän ilmiöön Annen luona tiistaina. Odotus syttyy jo paikalle tulemisesta. Odotusarvo on usein suurempi, kuin itse tekemisestä saatava palkka. Tosin ohjaaja joutuu tasapainoilemaan palkan saamisen ja odottamisen välillä.

10689744_809888215800284_416000292571290
Varsinaiseen motivaatioon ei pysty vaikuttamaan, parhaiten pystyy vaikuttamaan ODOTUS-kohtaan. Valppautta pystyy ja kannattaa tarkkailla.
 
Hyvä stressi parantaa oppimista ja muistia. Jos koiran viretila on korkea, se oppii nopeammin kuin matalassa vireessä. Tosin korkeassa vireessä hallinta voi tuottaa ongelmia.
 
Motivaatiolla on pitkät juuret. Varhaiset kokemukset vaikuttavat eli kasvattajan rooli on tärkeä. Amerikkalainen koulututtaja suositti, että pennut tapaavat ennen luovutusikää sata ihmistä viikossa. Tällöin pennut ovat niin hyvin sosiaalistuneita, että kuka tahansa pystyy leikkaamaan niiltä vaikkapa kynnet ja koirat pystyvät työskentelemään vaikka millaisissa häiriöissä. Puhuimme luennolla siitä, että näin ison ihmismäärän tapaaminen onnistuu lähinnä koulutuskeskuksissa, ei kotikasvattajilla. Jirkan tutulla on työlinjaisia huskeja, ja koirat tapaavat pienestä pitäen satoja ihmisiä viikossa, jos ei päivässäkin. Lisäksi Jirka sanoi, että jenkit painottavat määrää koulutuksessa, Suomessa painotetaan laatua.
 
Motivaatioon vaikuttaa myös ihmisen tapa ratkaista konfliktejä. Sekamenetelmä huonontaa usein motivaatiota epäjohdonmukaisuuden takia. Jirka kertoi esimerkin jossa koiraa kehutaan tietystä toiminnasta ja kielletään toisesta. Menetelmä toimii ja sitä on käytetty iät ja ajat. Mutta oppimisen kannalta toimintatapa ei ole hyvä. Esimerkiksi Ronin tapaista pehmeää koiraa ei kannata sotkea yhtään kielloilla.
 
Puhuimme paljon vahvisteiden tavoittelemisesta ja niiden saamisesta. Esimerkiksi kun opettaa koiraa istumaan, ja pysymään istumassa, alussa menee paljon palkkoja. Tässä vaiheessa ollaan jumissa pienessä motivaatiotasossa. Motivaatiotasoja nostetaan toistojen kautta ja eri paikoissa.
 
11053312_809888009133638_829617430242991
A = vihje, B = käyttäytyminen, C = palkkio D = vaikutukset oppimiseen
 

Roskakäyttäytyminen

Pieni muistutus…..  Koulutuksessa tapahtuu aina virheitä. Big deal….

Kun vahvistaa jotain käytöstä, vahvistaa huomaamatta jotain toista käytöstä. Jirka näytti esimerkin, jossa hänen dalmatialaisensa juoksee A-estettä ylös ja laittaa oikean tassun A-esteen yli. Toisessa kuvassa sama koira pitää nenäänsä rinkulassa ja koska rinkula on esteen oloisella alustalla, koira laittaa oikean tassunsa alustalle. A-estettä (ja oikealla tassulla harjanteen yli) on tehty kuusi vuotta, ja oikean tassun esteelle laitto siirtyy toiseen esteeseen. Vastaavia asioita tapahtuu jatkuvasti. Näitä vahingossa opetettuja asioita kutsutaan roskakäyttäytymiseksi.

Roskakäyttäytyminen

- käyttäytymisen ja vahvisteen välissä vuotava sauma

- opittuja jo vihje antaa luvan roskata treeniä

- opittua ja koulutusvirheitä ilmaisevaa käytöstä.

Paikalla oli pääasiassa koiratanssin harrastajia ja yksi osallistujista oli koostanut esityksen roskakäytöksistä.

Jirka ohjeisti tekemään kaikki osat vahvoiksi, ennen kuin osia ketjuttaa liikkeeksi. Viive kannattaa hoitaa ensin pois. Kilpalajien harrastajien tulisi treenata osia paljon sen lisäksi että välillä tehdään kokeenomaista treeniä ja koira totutetaan palkattomuuteen (=palkan odottamiseen).

Haukkuminen on hyvä esimerkki roskakäyttäytymisestä, perimä ja konfliktit vaikuttavat asiaan.

Puhuimme paljon targenteista, palkkojen eri paikoista, erilaisita ketjuista. Paikalla oli ihana griffon :)

Jirkalla oli myös hauska ilmaisu: "Valitsemaanne koiraan ei saada juuri nyt yhteyttä." Sanonta on peräisin Wirenin Tommilta.

Jirka on loistava esiintyvä, kannattaa mennä luennoille ja koulutukseen. Koirapaikalle en mahtunut, mutta paljon opin näinkin. Koirapaikkalaiset tekivät kunnollisia suunnitelmia ennen treenejä.

THINK- PLAN-DO.

_______________________________________________________________________________________
Sain paikan dobotunnille, tutustumiskerran järjestää siis Loimaan Kennelkerho. Loimalla on aktiivinen kerho, paljon erilaisia koulutuksia ja tapahtumia. Mietin koiratanssia, mutta se saa nyt jäädä. Lisätietoa dobosta: http://www.dobo.fi/dobosta/
 

https://youtu.be/TNnjRhabRrg

 

Kokeilin tätä Ronin kanssa: http://drsophiayin.com/videos/entry/treattrain-helps-teach-2-on-2-off-in-agility Etäpalkitsijaa minulla ei ole, mutta hiukan sävellettynä oppi pysähtymään. Plussana vielä se, että alkoi hakeutua laudalle.
 
Jirkan kurssilla oli juttua laitteesta, jonka saa kätkettyä maahan ja josta lentää pallo. Olisi täydellinen vepeen. Maksaa 400 euroa, joten hankkimatta jää.
 
 
Sanna Jääskeläisen blogissa on vähän samantapaista asiaa motivaatiosta ja roskakäytöksestä.